Jump to content
Sign in to follow this  
WiniToWini

Crystal Malt 150

Recommended Posts

Witam. 

Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. 

Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, WiniToWini napisał:

Witam. 

Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. 

Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. 

Pozdrawiam

 

Najlepiej znaleźć piwowarów z okolicy i podzielić się/odsprzedać ;)

To słód karmelowy, większa ilość w zasypie spowoduje ulepowate, niezbyt pijalne piwo.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, WiniToWini napisał:

Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. 

Ogólnie możesz zrobić słabsze piwo (<10BLG) i ewentualnie mocniej nachmielić na goryczkę. Był gdzieś przepis na harcerskie (chyba około 4blg) gdzie szło nawet 50% karmelu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, zasada napisał:

Jak najjaśniejszego!

To akurat fakt. 150ebc to już dość ciemny słód karmelowy, stąd też mocniej odczuwalny w piwie. Ale takiego lekkiego, "karmelowego", troszkę bardziej chmielowego milda z 20% tego słodu można by zrobić. Dobrze tylko dobrać drożdże dające w miarę wytrawne piwo (np. z sucharków nottinghamy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.