Jump to content
Sign in to follow this  
Łuki

Breferm Tripel Wheat - Cukier Kandyzowany czy ekstrakt słodowy?

Recommended Posts

Witajcie,

 

chciałem spróbować swoich sił w piwowarstwie i znajomy pożyczył mi zestaw do warzenia piwa z brew kitów. W promocji udało mi się nabyć Brewferm Tripel Wheat. Ponieważ czytałem kilka artykułów odnośnie brew kitów i dodawania ekstraktu słodowego zamiast cukru, stąd zapytałem sprzedawcę czy zamiast cukru kandyzowanego nie lepiej jest użyć ekstraktu słodowego i ew innych drożdży. W odpowiedzi usłyszałem, że producent odradza stosowanie ekstraktów słodowych tylko proponowany w instrukcji cukier. Nie mam pojęcia, czy sprzedawca nie znał się w temacie, czy też bał się odpowiedzialności za ew. zmiany, czy najzwyczajniej ma rację. 

 

Stąd moje pytanie, czy ktoś z was miał do czynienia z tym producentem i tym konkretnie brew kitem? Czy mam użyć do tego zestawu cukru kandyzowanego i drożdży co w zestawie czy cos zmodyfikować? 

 

Pytam też o producenta, ponieważ inny kolega, który już sam zaciera powiedział, że może mi odstąpić za przysłowiową flaszkę Saison i Strong Blond tego samego producenta.

 

Zależy mi że jeśli już coś robię to żeby efekt końcowy miał jakiś przyzwoity smak. Wiem, że to nie to samo co zacieranie lub przynajmniej użycie zestawu z ekstraktów słodowych, ale chcę iść krok po kroku w edukacji piwnej to raz a dwa to mój skromny zestaw nie pozwala na zacieranie. Na 'mercedesa piwnego' jeszcze mam czas.

 

Z góry dziękuję wam za pomoc i przepraszam jeśli ten temat był wałkowany wcześniej

 

Pozdrawiam

Łuki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś robiłem piwo z brewkitów aczkolwiek z tym konkretnym zestawem nie miałem do czynienia. Standardowo rzeczywiście tak jest, że zamiast proponowanego w instrukcji cukru używamy ekstraktów słodowych jasnych ale nie koniecznie jest to reguła, którą w każdym przypadku należy stosować. Do piw belgijskich często dodaje się właśnie cukier kandyzowany w celu uzyskania konkretnych smaków oraz nadania piwu mocy i wytrawności. Jaką ilość ekstraktów słodowych zawiera ten brewkit (w kg)?. Ile z tego ma wyjść brzeczki i o jakiej gęstości?

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Jancewicz said:

Kiedyś robiłem piwo z brewkitów aczkolwiek z tym konkretnym zestawem nie miałem do czynienia. Standardowo rzeczywiście tak jest, że zamiast proponowanego w instrukcji cukru używamy ekstraktów słodowych jasnych ale nie koniecznie jest to reguła, którą w każdym przypadku należy stosować. Do piw belgijskich często dodaje się właśnie cukier kandyzowany w celu uzyskania konkretnych smaków oraz nadania piwu mocy i wytrawności. Jaką ilość ekstraktów słodowych zawiera ten brewkit (w kg)?. Ile z tego ma wyjść brzeczki i o jakiej gęstości?

1.5 kg extraktu, 18 BLG, 9 l brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 10l brzeczki możesz dodać 0,5kg ekstraktu płynnego jasnego i np. jakieś 0,5kg cukru kandyzowanego. Myślę, że to dobre rozwiązanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże kitowe to trochę ryzyko ale ja takich używałem. Jeśli chciałbyś zmienić to raczej tylko na płynne. Ja bym użył tych co masz. Pilnuj tylko temperatury fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wrażenie, że straszenie drożdżami w brewkitów to taki relikt czasów słusznie minionych. Co prawda należy namawiać na szybkie przejście na ekstrakty niechmielone i dalsze kroki, ale z mojego doświadczenia te drożdże są jak najbardziej ok.

Edited by primordial

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, primordial napisał:

Mam wrażenie, że straszenie drożdżami w brewkitów to taki relikt czasów słusznie minionych. Co prawda należy namawiać na szybkie przejście na ekstrakty niechmielone i dalsze kroki, ale z mojego doświadczenia te drożdże są jak najbardziej ok.

 

Poza jakością jest jeszcze kwestia przechowywania w sklepach - drożdże zazwyczaj lądują w lodówce, brewkity zazwyczaj leżą na półkach, w wyższej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, punix napisał:

 

Poza jakością jest jeszcze kwestia przechowywania w sklepach - drożdże zazwyczaj lądują w lodówce, brewkity zazwyczaj leżą na półkach, w wyższej temperaturze.

Tylko zakładając, że jakaś znacząca część sprzedaży odbywa się stacjonarnie, a raczej tak nie jest - chociaż chętnie poznam statystyki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Jancewicz said:

Na 10l brzeczki możesz dodać 0,5kg ekstraktu płynnego jasnego i np. jakieś 0,5kg cukru kandyzowanego. Myślę, że to dobre rozwiązanie :)

Jeszcze jedno pytanie, ponieważ zaznaczyłeś żeby dodać 0.5 kg cukru kandyzowanego i 0.5kg ekstraktu płynnego, a w instrukcji jak patrze to wymagają aby w oryginale dać tylko 0.5 kg cukru kandyzowanego. Czy ta dodatkowa ilość ekstraktu to nie będzie za dużo cukru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.