Jump to content
Sign in to follow this  
wrzoniu1981

Pierwsze warzenie Klarstain 30l

Recommended Posts

Witam, po raz pierwszy warzyłem w kotle zaciernym Klarstien 30l. Nie wiem czy mi wszystko poszło jak trzeba, ale opiszę moją dzisiejszą „przygodę”. Na pewno narobiłem mnóstwo błędów, więc jak coś możecie mnie „zhejtować”, albo doradzić , może się czegoś w końcu nauczę.
Zestaw piwa na 10l Christmas Ale 16,8Blg
Warzenie:
1. I tu pierwsze zaskoczenie nalałem 8l wody jak w recepturze i nawet mi dna sita woda nie sięgała, dolałem do 12l było ok, słody przykryło.
2. Miałem założoną siatkę od znanego chyba wszystkim Pana, siatka ok, ale zanim mi to wszystko zleciało to trochę czasu upłynęło. Wyszło około 10l brzeczki o 14 blg, wg kalkulatora trzeba było dodać 330g ekstraktu, musiałem się jakoś „ratować” miałem 100g suchego ekstraktu i ok. 150 zamiennika cukru do brewkitów więc dodałem. Wysłodziłem do 12l jak
w recepturze. Po gotowaniu wyszło mi 21blg i około 9l brzeczki, więc dolałem wody ok.2l no i starter drożdżowy 1l wyszło 12l brzeczki o 16blg i tak to zostawiłem. Wiem, wiem nieźle tu „nawywijałem”.
3. Nie wiem czy że sterownikiem wszystko ok, temp. ustawiona na 65st. grzanie ustawione 1700W, temp. podnosił się czasem nawet na 70 i opadała.
Fermentacja:
1. Drożdże płynne „FM25 Klasztorna medytacja”, zrobiony starter drożdżowy na własnej produkcji mieszadle. Fermentuję w lodówce, sterownik STC 1000 również własnej produkcji ustawiony tylko na grzanie 20°C (lodówka w chłodnym pomieszczeniu), jak temp. spadnie do 19°C to zaczyna grzać (pas grzewczy z ali, założony tak mniej więcej na połowie fermentora).
Podsumowując, jak widzicie sprzętu trochę mam kocioł, mieszadło, sterownik, chłodnica, refraktometr, itd. Ale wiedzy i doświadczenia jeszcze dużo brakuje jak z tego dobrze skorzystać.
Gdzieś przeczytałem że warzenie w kotle zajmuje ok.4 godz. mi to zajęło ok.7 godz. o myciu już nie wspomnę😆.
Z góry dzięki za cenne wskazówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, wrzoniu1981 napisał:
Gdzieś przeczytałem że warzenie w kotle zajmuje ok.4 godz. mi to zajęło ok.7 godz. o myciu już nie wspomnę😆.
Z góry dzięki za cenne wskazówki.

Musisz nabrać wprawy. Ja warzyłem pierwszy raz w kotle w niedzielę i obrobiłem się w 4,5 h ze zlaniem poprzedniego piwa do kega, zbieraniem gęstwy itp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, też mam 30l klarsteina. Przestrzeń miedzy dnem, a sitem powoduje, że faktycznie trzeba wlać ok 20 l żeby dobrze rozprowadzic te 4-5 kg śruty. Dlatego mniejsze warki bedą troche kłopotliwe. Termostat, to chyba standard bo mój też wariował. Kiedy kładłem na dno siatkę z ikea, która miała zapobiec przypaleniom, to temp. wariowała. Ustawione 67C, a rosła bardzo szybko do 72C i spadała. Powodem były bąble powietrza zbierającego się pod siatką. Zmniejsz też moc grzania i powinno się uspokoić, ale temperatury idealnie stałej nie będzie. Kocioł powinien być ocieplony. Co do czasu warzenia, tak jak pisze Gawron, trzeba wprawy. Po dziesięciu warkach jest już w miare sprawnie, ale pierwsza warka, to był kabaret i  mnóstwo zbędnych ruchów. Będzie dobrze👍

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Lipa napisał:

Cześć, też mam 30l klarsteina. Przestrzeń miedzy dnem, a sitem powoduje, że faktycznie trzeba wlać ok 20 l żeby dobrze rozprowadzic te 4-5 kg śruty. Dlatego mniejsze warki bedą troche kłopotliwe. Termostat, to chyba standard bo mój też wariował. Kiedy kładłem na dno siatkę z ikea, która miała zapobiec przypaleniom, to temp. wariowała. Ustawione 67C, a rosła bardzo szybko do 72C i spadała. Powodem były bąble powietrza zbierającego się pod siatką. Zmniejsz też moc grzania i powinno się uspokoić, ale temperatury idealnie stałej nie będzie. Kocioł powinien być ocieplony. Co do czasu warzenia, tak jak pisze Gawron, trzeba wprawy. Po dziesięciu warkach jest już w miare sprawnie, ale pierwsza warka, to był kabaret i  mnóstwo zbędnych ruchów. Będzie dobrze👍

Ja akurat żadnej siatki na dno nie kładłem, kocioł też mam ocieplony. A co z tym blg po gotowaniu ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale o co chodzi z tym blg po gotowaniu? Dodałeś cukrów, odparowałeś 25% brzeczki, to chyba normalne, że blg poszło w górę. Zakładam, że pomiary zrobiłeś prawidłowo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.