Jump to content
Sign in to follow this  
darko

Pozorny stopień odfermentowania a treściwość piwa

Recommended Posts

Czy ktoś zna prostą zależność pomiędzy pozornym stopniem odfermentowania a treściwością ("body") danego piwa? Powiedzmy, że w zakresie 11-14 °Blg. Na przykład stopień odfermentowania powyżej 80% da piwo ewidentnie wytrawne.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treściwość zależy nie tylko od odfermetowania; w największym chyba stopniu wpływa na nią zawartość białek, ale też niedofermentowanie rezydualne, nagazowanie, a czasem nawet ilość żywic chmielowych lub drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Treściwość zależy nie tylko od odfermetowania; w największym chyba stopniu wpływa na nią zawartość białek, ale też niedofermentowanie rezydualne, nagazowanie, a czasem nawet ilość żywic chmielowych lub drożdży.

no tak, ale przy stosowaniu słodów z tej samej partii oraz takiej samej przerwy białkowej zawartość białka będzie podobna.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.