Skocz do zawartości

Pozorny stopień odfermentowania a treściwość piwa


darko

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś zna prostą zależność pomiędzy pozornym stopniem odfermentowania a treściwością ("body") danego piwa? Powiedzmy, że w zakresie 11-14 °Blg. Na przykład stopień odfermentowania powyżej 80% da piwo ewidentnie wytrawne.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Treściwość zależy nie tylko od odfermetowania; w największym chyba stopniu wpływa na nią zawartość białek, ale też niedofermentowanie rezydualne, nagazowanie, a czasem nawet ilość żywic chmielowych lub drożdży.

no tak, ale przy stosowaniu słodów z tej samej partii oraz takiej samej przerwy białkowej zawartość białka będzie podobna.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.