Bartol 1 Posted October 19, 2020 Cześć! Po butelkowaniu ww. stylu piwa i oczywiście wstępnej degustacji dotarło do mnie, że czuje potężny aromat ananasa, na tyle że bardzo wyraźnie przebijał się gdzieś pośród kawy i czekolady, jako że aromat dosyć ciekawy do pojawienia się w stoucie, to zacząłem szukać o co chodzi, no i jest - maślan etylu. Na wiki piszą tylko tyle, że no ups, skasztaniłeś, popraw higiene itd itp. No i kicha, myślę sobie, ale natrafiłem gdzieś na wpis na jednym z blogów, teraz nie mogę znaleźć, że maślan etylu raczej w młodym piwie się pojawia i rozkłada się z czasem. Na wiki nic takiego nie było napisane, aby tyle, że no właśnie wada i koniec. Stąd nie wiem w co wierzyć, w to, że to przejściowy aromat związany z wiekiem piwa, czy raczej wada, która będzie mu towarzyszyć aż do ostatniej butelki? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym estrem? Mile widziane odpowiedzi! Quote Share this post Link to post Share on other sites