Jump to content
Bartol

Młody milk stout - ananas jak stąd do kosmosu. Maślan etylu.

Recommended Posts

Cześć!
Po butelkowaniu ww. stylu piwa i oczywiście wstępnej degustacji dotarło do mnie, że czuje potężny aromat ananasa, na tyle że bardzo wyraźnie przebijał się gdzieś pośród kawy i czekolady, jako że aromat dosyć ciekawy do pojawienia się w stoucie, to zacząłem szukać o co chodzi, no i jest - maślan etylu. Na wiki piszą tylko tyle, że no ups, skasztaniłeś, popraw higiene itd itp. 

No i kicha, myślę sobie, ale natrafiłem gdzieś na wpis na jednym z blogów, teraz nie mogę znaleźć, że maślan etylu raczej w młodym piwie się pojawia i rozkłada się z czasem. Na wiki nic takiego nie było napisane, aby tyle, że no właśnie wada i koniec.

Stąd nie wiem w co wierzyć, w to, że to przejściowy aromat związany z wiekiem piwa, czy raczej wada, która będzie mu towarzyszyć aż do ostatniej butelki? 
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym estrem? Mile widziane odpowiedzi! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.