Skocz do zawartości

Młody milk stout - ananas jak stąd do kosmosu. Maślan etylu.


Bartol

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Po butelkowaniu ww. stylu piwa i oczywiście wstępnej degustacji dotarło do mnie, że czuje potężny aromat ananasa, na tyle że bardzo wyraźnie przebijał się gdzieś pośród kawy i czekolady, jako że aromat dosyć ciekawy do pojawienia się w stoucie, to zacząłem szukać o co chodzi, no i jest - maślan etylu. Na wiki piszą tylko tyle, że no ups, skasztaniłeś, popraw higiene itd itp. 

No i kicha, myślę sobie, ale natrafiłem gdzieś na wpis na jednym z blogów, teraz nie mogę znaleźć, że maślan etylu raczej w młodym piwie się pojawia i rozkłada się z czasem. Na wiki nic takiego nie było napisane, aby tyle, że no właśnie wada i koniec.

Stąd nie wiem w co wierzyć, w to, że to przejściowy aromat związany z wiekiem piwa, czy raczej wada, która będzie mu towarzyszyć aż do ostatniej butelki? 
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym estrem? Mile widziane odpowiedzi! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.