Jump to content
Kamil Kudzin

Coś chyba poszło nie tak ,,Drożdże"

Recommended Posts

 

Witam,

 

 

 

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że dopiero zaczynam warzyć i jestem laikiem w tej kwestii więc proszę o wyrozumiałość. 

Zrobiłem dwa piwa jedno IPA ze słodów Chateau Pale Ale i Wiedeńskiego, drożdże Safale US-05 i lagera ze słodu Pilzneńskiego, drożdże Saflager W 34/70. Re-fermentacja przy użyciu glukozy. Wszystko wykonałem zgodnie z przepisem, może jakieś małe błędy się pojawiły, sam już nie wiem. Jeszcze wspomnę o podejrzeniach niżej.

 

Generalnie oba piwa mają tą samą wadę. Czuć w nich drożdże i to dosyć mocno a piwa w butelkach stoją już 3-4 tygodnie. Tydzień burzliwej, tydzień cichej. IPA była chmielona na zimo, lager nie.

Co do pierwszego mam podejrzenia, że drożdże zadałem do zbyt ciepłej brzeczki i po gotowaniu nie oddzieliłem dobrze chmielin. W przypadku lagera zrobiłem te kroki poprawnie.

 

Co ciekawsze w moim improwizowanym piwie IPA z płatkami owsianymi i ryżowymi tej wady w piwie nie ma.  Ono stoi w butelce zaledwie tydzień i serio tutaj nie ma wstydu. Spokojnie można pić i częstować. 

Ktoś ma jakiś pomysł w czym problem? Czekać dalej, czy do kibla? ( Wiem, że to zawsze można zrobić na końcu, ale mam mało miejsca w piwnicy a kolejne piwa czekają:)  A może jeszcze coś innego?

 

Dodam jeszcze, że w przepisach zaznaczono, że piwo po tygodniu od butelkowania powinno się nadawać do picia, ale zaczynam uważać, że to zdecydowanie za mało. Jak mówiłem nie znam się :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Kamil Kudzin napisał:

Tydzień burzliwej, tydzień cichej. 

Znasz parametry odfermentowania tych piw? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Kamil Kudzin napisał:

W przypadku lagera zrobiłem te kroki poprawnie

Lagera też fermentowałeś 7+7? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, anatom napisał:

Znasz parametry odfermentowania tych piw? 

IPA do 3 z 18 lager do ok 1 z 13 

2 minuty temu, Gawron napisał:

Lagera też fermentowałeś 7+7? 

Tak z lagera zbierałem drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Kamil Kudzin napisał:

IPA do 3 z 18 lager do ok 1 z 13 

 

 

W jakich temperaturach fermentowałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Kamil Kudzin napisał:

ok 17-18 stopni. Butelki leżą w temperaturze 14-15.

 

Temperatura otoczenia, czy brzeczki? Lager też tak samo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, punix napisał:

 

Temperatura otoczenia, czy brzeczki? Lager też tak samo?

Brzeczki, znaczy tak pokazuje naklejony termometr, bezpośrednio do środka nie wkładałem termometra. Wszystkie piwa fermentują w tym samym miejscu a tam zawsze jest między 17-18 stopni ( znaczy tyle pokazuje naklejony termometr). Na razie nie mam chłodniejszego miejsca. Trochę się boję zostawiać piwo w piwnicy bo tam syf straszny. 

Edited by Kamil Kudzin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli lager na W34/70 fermentował w temp  18C, to raczej nie był zrobiony "zgodnie z przepisem"

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minut temu, Kamil Kudzin napisał:

Brzeczki, znaczy tak pokazuje naklejony termometr, bezpośrednio do środka nie wkładałem termometra. Wszystkie piwa fermentują w tym samym miejscu a tam zawsze jest między 17-18 stopni ( znaczy tyle pokazuje naklejony termometr). Na razie nie mam chłodniejszego miejsca. Trochę się boję zostawiać piwo w piwnicy bo tam syf straszny. 

 

W pierwszym poście pisałeś jeszcze, że zadałeś drożdże do zbyt ciepłej brzeczki - czyli w jakiej temperaturze?

Możliwe, że interpretujesz wady wynikające z fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze jako "posmaki drożdżowe".

 

Drożdże zadawaj do brzeczki schłodzonej do zakładanej temperatury fermentacji, albo nawet 1-2°C niższej. DO tego przydałoby się przynajmniej jakieś pudło styropianowe do podstawowej kontroli temperatury. Nie jest prawdopodobne, żebyś przez całą fermentację miał 17-18°, jeśli temperatura otoczenia się nie zmieniała.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, punix napisał:

 

W pierwszym poście pisałeś jeszcze, że zadałeś drożdże do zbyt ciepłej brzeczki - czyli w jakiej temperaturze?

 

Przyznam, że dokładnej temperatury nie znam, pewnie ok 30 stopni może trochę więcej. Myślałem że cała robota pójdzie sprawniej i zapomniałem dopilnować tego etapu.

 

15 minut temu, punix napisał:

Nie jest prawdopodobne, żebyś przez całą fermentację miał 17-18°, jeśli temperatura otoczenia się nie zmieniała.

Temperatury nie kontrolowałem cały czas bo fermentor nie stoi w moim domu. Zaglądałem raz na kilka dni i temperatura wahała się wtedy o ten jeden stopień.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Kamil Kudzin napisał:

Przyznam, że dokładnej temperatury nie znam, pewnie ok 30 stopni może trochę więcej. Myślałem że cała robota pójdzie sprawniej i zapomniałem dopilnować tego etapu.

 

Temperatury nie kontrolowałem cały czas bo fermentor nie stoi w moim domu. Zaglądałem raz na kilka dni i temperatura wahała się wtedy o ten jeden stopień.

 

Jeśli zadałeś w 30°, to cukry mogły być przejedzone w ciągu jednego dnia, a później temperatura opadła do temperatury otoczenia, dlatego była tak stabilna.

Także najprawdopodobniej już wiadomo, co jest przyczyną.

Do fermentacji warto się przyłożyć, bo to najważniejszy etap powstawania piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, punix napisał:

 

Jeśli zadałeś w 30°, to cukry mogły być przejedzone w ciągu jednego dnia, a później temperatura opadła do temperatury otoczenia, dlatego była tak stabilna.

Także najprawdopodobniej już wiadomo, co jest przyczyną.

Do fermentacji warto się przyłożyć, bo to najważniejszy etap powstawania piwa.

Na początku zawsze jakieś błędy się popełnia. Tylko to nie tłumaczy lagera, którego schłodziłem do 20 stopni. Znaczy teraz wnioskuje, że te 18 stopni to dla niego jednak za wysoka temperatura i też lipa. 

 

To jeszcze dopytam jest jakieś wahanie temperatury, które jest dozwolone czy np. zaczynam fermentacje od 14 stopni wzrasta później do 16 a następnie do 13 bo o te kilka stopni zmienia się otoczeniu i nie zepsuje mi to piwa?
Dzięki za pomoc, następnym razem bardziej się skupie na tym elemencie.   

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Kamil Kudzin napisał:

14 stopni wzrasta później do 16 a następnie do 13 bo

Generalnie zasada jest taka, by temperatura rosła aż do końca głównej (burzliwej) fermentacji. Po jej zakończeniu temperatura brzeczki spadnie, drożdże przestaną "grzać". By tego uniknąć dobrze jest podnieść temperaturę otoczenia (np przenieść w cieplejsze miejsce, często wystarczy z podłogi na półkę).

W trakcie głównej fermentacji należy delikatnie zmieniać temperaturę.  Wahania 1-2°C nie powinny być wielkim problemem, choć im mniejsze tym lepiej.

Później można chłodzić, a wahania temperatury nie stanowią już problemu.

Na forum znajdziesz zresztą bardziej szczegółowe  i pewnie  lepiej sformułowane wskazówki.

 

Co do posmaku drożdżowego - może on też brać się z osadu drożdży, który dostaje się do szklanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Kamil Kudzin napisał:

Na początku zawsze jakieś błędy się popełnia. Tylko to nie tłumaczy lagera, którego schłodziłem do 20 stopni. Znaczy teraz wnioskuje, że te 18 stopni to dla niego jednak za wysoka temperatura i też lipa. 

 

To jeszcze dopytam jest jakieś wahanie temperatury, które jest dozwolone czy np. zaczynam fermentacje od 14 stopni wzrasta później do 16 a następnie do 13 bo o te kilka stopni zmienia się otoczeniu i nie zepsuje mi to piwa?
Dzięki za pomoc, następnym razem bardziej się skupie na tym elemencie.   

 

Lagera również może tłumaczyć - 20°C to dalej o jakieś 10 za dużo.

Co do zmian temperatur, to @x1d napisał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Kamil Kudzin napisał:

Jak mówiłem nie znam się :)

No cóż. Człowiek uczy się na błędach, ale polecam uczyć się na cudzych, a nie na swoich. Szkoda czasu i kasy. Pamiętaj, że w przypadku piwa fermentacja jest kluczowym etapem jego produkcji, a przy niej popełniłeś masę błędów.

Przed następnym piwem polecam Ci trochę lektury.

http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ jak rozwiniesz zakładkę "zakresy temperatur" będziesz miał tam temperatury fermentacji dla poszczególnych piw.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Dział laboratorium od 30 i 40 minuty

https://wiki.piwo.org/Strona_główna przeczytaj całość

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W dniu 20.10.2020 o 04:09, Gawron napisał:

No cóż. Człowiek uczy się na błędach, ale polecam uczyć się na cudzych, a nie na swoich. Szkoda czasu i kasy.

 

Co do zasady się zgadzam. Tylko czytałem nie tam gdzie powinienem. Nawet w instrukcji z jednego sklepu na kartce jest napisane: ,,wrzuć drożdże do schłodzonej brzeczki" i tyle. No ale fakt powinienem być bardziej dociekliwy i nie robić na pałę. 

Wielkie dzięki. Poczytam sobie tutaj na forum, jak coś będzie nie jasne to dopytam i tyle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Kamil Kudzin napisał:

Poczytam sobie tutaj na forum, jak coś będzie nie jasne to dopytam i tyle

Popieram

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.10.2020 o 23:51, Kamil Kudzin napisał:

W przepisie zalecano temperaturę ok 12 stopni, ale do 19 też będzie spoko.

Skoro tak sądzisz...

:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.