Kamil Kudzin 1 Posted October 19, 2020 Witam, Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że dopiero zaczynam warzyć i jestem laikiem w tej kwestii więc proszę o wyrozumiałość. Zrobiłem dwa piwa jedno IPA ze słodów Chateau Pale Ale i Wiedeńskiego, drożdże Safale US-05 i lagera ze słodu Pilzneńskiego, drożdże Saflager W 34/70. Re-fermentacja przy użyciu glukozy. Wszystko wykonałem zgodnie z przepisem, może jakieś małe błędy się pojawiły, sam już nie wiem. Jeszcze wspomnę o podejrzeniach niżej. Generalnie oba piwa mają tą samą wadę. Czuć w nich drożdże i to dosyć mocno a piwa w butelkach stoją już 3-4 tygodnie. Tydzień burzliwej, tydzień cichej. IPA była chmielona na zimo, lager nie. Co do pierwszego mam podejrzenia, że drożdże zadałem do zbyt ciepłej brzeczki i po gotowaniu nie oddzieliłem dobrze chmielin. W przypadku lagera zrobiłem te kroki poprawnie. Co ciekawsze w moim improwizowanym piwie IPA z płatkami owsianymi i ryżowymi tej wady w piwie nie ma. Ono stoi w butelce zaledwie tydzień i serio tutaj nie ma wstydu. Spokojnie można pić i częstować. Ktoś ma jakiś pomysł w czym problem? Czekać dalej, czy do kibla? ( Wiem, że to zawsze można zrobić na końcu, ale mam mało miejsca w piwnicy a kolejne piwa czekają:) A może jeszcze coś innego? Dodam jeszcze, że w przepisach zaznaczono, że piwo po tygodniu od butelkowania powinno się nadawać do picia, ale zaczynam uważać, że to zdecydowanie za mało. Jak mówiłem nie znam się Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 154 Posted October 19, 2020 20 minut temu, Kamil Kudzin napisał: Tydzień burzliwej, tydzień cichej. Znasz parametry odfermentowania tych piw? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted October 19, 2020 33 minuty temu, Kamil Kudzin napisał: W przypadku lagera zrobiłem te kroki poprawnie Lagera też fermentowałeś 7+7? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Kudzin 1 Posted October 19, 2020 11 minut temu, anatom napisał: Znasz parametry odfermentowania tych piw? IPA do 3 z 18 lager do ok 1 z 13 2 minuty temu, Gawron napisał: Lagera też fermentowałeś 7+7? Tak z lagera zbierałem drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted October 19, 2020 44 minuty temu, Kamil Kudzin napisał: IPA do 3 z 18 lager do ok 1 z 13 W jakich temperaturach fermentowałeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Kudzin 1 Posted October 19, 2020 10 minut temu, punix napisał: W jakich temperaturach fermentowałeś? ok 17-18 stopni. Butelki leżą w temperaturze 14-15. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted October 19, 2020 11 minut temu, Kamil Kudzin napisał: ok 17-18 stopni. Butelki leżą w temperaturze 14-15. Temperatura otoczenia, czy brzeczki? Lager też tak samo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Kudzin 1 Posted October 19, 2020 (edited) 24 minuty temu, punix napisał: Temperatura otoczenia, czy brzeczki? Lager też tak samo? Brzeczki, znaczy tak pokazuje naklejony termometr, bezpośrednio do środka nie wkładałem termometra. Wszystkie piwa fermentują w tym samym miejscu a tam zawsze jest między 17-18 stopni ( znaczy tyle pokazuje naklejony termometr). Na razie nie mam chłodniejszego miejsca. Trochę się boję zostawiać piwo w piwnicy bo tam syf straszny. Edited October 19, 2020 by Kamil Kudzin Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 68 Posted October 19, 2020 Jeśli lager na W34/70 fermentował w temp 18C, to raczej nie był zrobiony "zgodnie z przepisem" Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted October 19, 2020 35 minut temu, Kamil Kudzin napisał: Brzeczki, znaczy tak pokazuje naklejony termometr, bezpośrednio do środka nie wkładałem termometra. Wszystkie piwa fermentują w tym samym miejscu a tam zawsze jest między 17-18 stopni ( znaczy tyle pokazuje naklejony termometr). Na razie nie mam chłodniejszego miejsca. Trochę się boję zostawiać piwo w piwnicy bo tam syf straszny. W pierwszym poście pisałeś jeszcze, że zadałeś drożdże do zbyt ciepłej brzeczki - czyli w jakiej temperaturze? Możliwe, że interpretujesz wady wynikające z fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze jako "posmaki drożdżowe". Drożdże zadawaj do brzeczki schłodzonej do zakładanej temperatury fermentacji, albo nawet 1-2°C niższej. DO tego przydałoby się przynajmniej jakieś pudło styropianowe do podstawowej kontroli temperatury. Nie jest prawdopodobne, żebyś przez całą fermentację miał 17-18°, jeśli temperatura otoczenia się nie zmieniała. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Kudzin 1 Posted October 19, 2020 20 minut temu, fotohobby napisał: Jeśli lager na W34/70 fermentował w temp 18C, to raczej nie był zrobiony "zgodnie z przepisem" W przepisie zalecano temperaturę ok 12 stopni, ale do 19 też będzie spoko. 2 1 majlosz, fotohobby and skazi reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Kudzin 1 Posted October 19, 2020 14 minut temu, punix napisał: W pierwszym poście pisałeś jeszcze, że zadałeś drożdże do zbyt ciepłej brzeczki - czyli w jakiej temperaturze? Przyznam, że dokładnej temperatury nie znam, pewnie ok 30 stopni może trochę więcej. Myślałem że cała robota pójdzie sprawniej i zapomniałem dopilnować tego etapu. 15 minut temu, punix napisał: Nie jest prawdopodobne, żebyś przez całą fermentację miał 17-18°, jeśli temperatura otoczenia się nie zmieniała. Temperatury nie kontrolowałem cały czas bo fermentor nie stoi w moim domu. Zaglądałem raz na kilka dni i temperatura wahała się wtedy o ten jeden stopień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted October 19, 2020 3 minuty temu, Kamil Kudzin napisał: Przyznam, że dokładnej temperatury nie znam, pewnie ok 30 stopni może trochę więcej. Myślałem że cała robota pójdzie sprawniej i zapomniałem dopilnować tego etapu. Temperatury nie kontrolowałem cały czas bo fermentor nie stoi w moim domu. Zaglądałem raz na kilka dni i temperatura wahała się wtedy o ten jeden stopień. Jeśli zadałeś w 30°, to cukry mogły być przejedzone w ciągu jednego dnia, a później temperatura opadła do temperatury otoczenia, dlatego była tak stabilna. Także najprawdopodobniej już wiadomo, co jest przyczyną. Do fermentacji warto się przyłożyć, bo to najważniejszy etap powstawania piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Kudzin 1 Posted October 19, 2020 6 minut temu, punix napisał: Jeśli zadałeś w 30°, to cukry mogły być przejedzone w ciągu jednego dnia, a później temperatura opadła do temperatury otoczenia, dlatego była tak stabilna. Także najprawdopodobniej już wiadomo, co jest przyczyną. Do fermentacji warto się przyłożyć, bo to najważniejszy etap powstawania piwa. Na początku zawsze jakieś błędy się popełnia. Tylko to nie tłumaczy lagera, którego schłodziłem do 20 stopni. Znaczy teraz wnioskuje, że te 18 stopni to dla niego jednak za wysoka temperatura i też lipa. To jeszcze dopytam jest jakieś wahanie temperatury, które jest dozwolone czy np. zaczynam fermentacje od 14 stopni wzrasta później do 16 a następnie do 13 bo o te kilka stopni zmienia się otoczeniu i nie zepsuje mi to piwa? Dzięki za pomoc, następnym razem bardziej się skupie na tym elemencie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted October 19, 2020 18 minut temu, Kamil Kudzin napisał: 14 stopni wzrasta później do 16 a następnie do 13 bo Generalnie zasada jest taka, by temperatura rosła aż do końca głównej (burzliwej) fermentacji. Po jej zakończeniu temperatura brzeczki spadnie, drożdże przestaną "grzać". By tego uniknąć dobrze jest podnieść temperaturę otoczenia (np przenieść w cieplejsze miejsce, często wystarczy z podłogi na półkę). W trakcie głównej fermentacji należy delikatnie zmieniać temperaturę. Wahania 1-2°C nie powinny być wielkim problemem, choć im mniejsze tym lepiej. Później można chłodzić, a wahania temperatury nie stanowią już problemu. Na forum znajdziesz zresztą bardziej szczegółowe i pewnie lepiej sformułowane wskazówki. Co do posmaku drożdżowego - może on też brać się z osadu drożdży, który dostaje się do szklanki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted October 19, 2020 Godzinę temu, Kamil Kudzin napisał: Na początku zawsze jakieś błędy się popełnia. Tylko to nie tłumaczy lagera, którego schłodziłem do 20 stopni. Znaczy teraz wnioskuje, że te 18 stopni to dla niego jednak za wysoka temperatura i też lipa. To jeszcze dopytam jest jakieś wahanie temperatury, które jest dozwolone czy np. zaczynam fermentacje od 14 stopni wzrasta później do 16 a następnie do 13 bo o te kilka stopni zmienia się otoczeniu i nie zepsuje mi to piwa? Dzięki za pomoc, następnym razem bardziej się skupie na tym elemencie. Lagera również może tłumaczyć - 20°C to dalej o jakieś 10 za dużo. Co do zmian temperatur, to @x1d napisał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted October 20, 2020 6 godzin temu, Kamil Kudzin napisał: Jak mówiłem nie znam się No cóż. Człowiek uczy się na błędach, ale polecam uczyć się na cudzych, a nie na swoich. Szkoda czasu i kasy. Pamiętaj, że w przypadku piwa fermentacja jest kluczowym etapem jego produkcji, a przy niej popełniłeś masę błędów. Przed następnym piwem polecam Ci trochę lektury. http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ jak rozwiniesz zakładkę "zakresy temperatur" będziesz miał tam temperatury fermentacji dla poszczególnych piw. http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/ Dział laboratorium od 30 i 40 minuty https://wiki.piwo.org/Strona_główna przeczytaj całość 1 Muchor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Kudzin 1 Posted October 21, 2020 W dniu 20.10.2020 o 04:09, Gawron napisał: No cóż. Człowiek uczy się na błędach, ale polecam uczyć się na cudzych, a nie na swoich. Szkoda czasu i kasy. Co do zasady się zgadzam. Tylko czytałem nie tam gdzie powinienem. Nawet w instrukcji z jednego sklepu na kartce jest napisane: ,,wrzuć drożdże do schłodzonej brzeczki" i tyle. No ale fakt powinienem być bardziej dociekliwy i nie robić na pałę. Wielkie dzięki. Poczytam sobie tutaj na forum, jak coś będzie nie jasne to dopytam i tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted October 21, 2020 7 godzin temu, Kamil Kudzin napisał: Poczytam sobie tutaj na forum, jak coś będzie nie jasne to dopytam i tyle Popieram Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 68 Posted October 21, 2020 W dniu 19.10.2020 o 23:51, Kamil Kudzin napisał: W przepisie zalecano temperaturę ok 12 stopni, ale do 19 też będzie spoko. Skoro tak sądzisz... Quote Share this post Link to post Share on other sites