Bartpianista Posted October 19, 2020 Share Posted October 19, 2020 (edited) Uszanowanie! Piszę z prośbą o weryfikację, gdyż mam wątpliwości co do ilości chmielu. W tym stylu zazwyczaj nie stosuje się chmielenia na cały proces gotowania. Część przepisów wskazuje dodanie pierwszych porcji chmielu dopiero po zakończeniu gotowania. Trochę się tego obawiam tj. czy goryczka będzie wystarczająca (stąd Pacific Jade). Zastanawiający jest też dla mnie whirpool wysokotemperaturowy tj. bez schłodzenia mechanicznego. Czy przy takim hopstandzie nie wystąpi DMS? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! Ilość gotowanej brzeczki 55.0 LGęstość przed gotowaniem 13.7 BLGIlość brzeczki nastawnej 45.4 LIlość piwa przed chmieleniem na zimno 43.3 L SUROWCE FERMENTUJĄCE Weyermann - Pale Ale Malt 8 kg Weyermann pszeniczny jasny 1,5 kg Weyermann - Carapils 1 kg Płatki pszeniczne 1 kg Płatki owsiane 0,75 kg ZACIERANIE 67 stopni - 60 min Mash out Gotowanie: 35 min + 30 min hopstand CHMIELE Pacific Jade 50g Czas: 35 min Motueka 60g Czas: 10 min Rakau 50g Czas: 5 min HOPSTAND Z WHIRPOOLEM Galaxy (AUS) 50g Czas: 30 min WAI-ITI 50g Czas: 30 min DROŻDŻE White Labs WLP066 London Fog Ale (starter 2l.) Pytanie: Czy mocno wpłynie na jakość smaku dodanie całej kolby, czy lepiej jednak oddzielić drożdże? Fermentacja burzliwa (7 dni): WAI-ITI 50 g Czas: 4 dni Fermentacja cicha: WAI-ITI 50g Czas: 4 dni Galaxy (AUS) 50g Czas: 4 dni Cold crash: 2 dni Edited October 19, 2020 by Bartpianista Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.