Jump to content
Piwny Misio

Temperatura w garażu

Recommended Posts

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum, więc z góry proszę o wybaczenie, jeżeli zamieściłem go nie tam gdzie trzeba. 

 

Do tej pory uwarzyłem dwie warki z brew kitu i... nie wyszły. Czuć w nich kwiatki, teraz już wiem, że fermentacja odbywała się w zaciepłym miejscu, powyżej 24 stopni. Warzyłem APA. 

 

Trzecią warkę (Black IPA) postanowiłem uwarzyć z zacieraniem i początkowe BLG wyszło ok 16 BLG. Dziś po 14 dniach burzliwej fermentacji BLG wynosiło 10 BLG... Zlałem to na cichą. 

 

Martwi mnie temperatura jaka panuje w garażu, około 12-15 stopni. 

 

Czy jest mam się czym martwić, czy jest to jeszcze akceptowalna granica? 

Drożdże użyte do fermentacji to Safale US-05

 

Ewentualnie jak zabezpieczyć fermentor przed niższą temperaturą? Koc? Pudło że styropianem? 

 

Pozdrawiam 

Piwny Misio 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy możliwe jest, że temp zabiła, uśpiła drożdże? Przez co przestały jeść cukry? A może niższa temp = dłuższa fermentacja i powinienem dłużej trzymać? 

Edited by Piwny Misio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refraktometrem. 

Aaa, i mała uwaga. To 10 BLG to od czwartku się trzymało, czyli niecałe 4 dni i nic nie ruszyło, chyba że pomiar był niedokładny... 

 

Eh czuje że kolejna warka nie wyjdzie :)

Edited by Piwny Misio

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Piwny Misio napisał:

Refraktometrem. 

 

 

Eh czuje że kolejna warka nie wyjdzie :)

 

Z refraktometru musisz przeliczyć wynik. Wychodzi około 5,4.

Na cichą, jeśli już w ogóle przelewać, to dopiero wtedy, gdy cukry są przejedzone. Oddzielając niedofermentowanie piwo od drożdży zwiększasz ryzyko granatów.

W niższej temperaturze fermentacja trwa dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? 

 

Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Piwny Misio napisał:

Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? 

 

Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. 

Jak Ty dostałeś pozwolenie na używanie refraktrometru nie znając podstaw!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Piwny Misio napisał:

Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? 

 

Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. 

 

Większość jest wyskalowana w brix.

Do tego przy zawartości alkoholu wynik jest zafałszowany i trzeba przeliczać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, głupio zrobiłem bo mogłem użyć balingometru (splawika), pokazał mi 5,5 BLG :)

 

Teraz pytanie wraca z powrotem do temperatur w garażu. Niestety z warunków jakie panują u mnie w domu to najchłodniejsze miejsce, a w domu jest znowu za zimno. 

 

Czy te 12-15 stopni nie jest zbyt niskie? 

Co radzicie by ochronić warkę? 

 

Póki co umieściłem ją w kartonach... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Piwny Misio napisał:

Co radzicie by ochronić warkę? 

Opatul ją izolacją tupu koc, lub śpiwór, a jak zobaczysz, że fermentacja zwalnia, to przenieś do ciepłego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za pomoc! 

Teraz pozostaje już czekać. 25/26 sprawdzę BLG i pewnie butelkowanie jak dobrze pójdzie. 

 

Pozdrawiam 

Piwny Misio 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.