Jump to content
Sign in to follow this  
Rafal Toruń

Nagłe zatrzymanie fermentacji

Recommended Posts

W czwartek robiłem milk stouta. W piątek fermentacja ruszyła, że prawie wychodziło przez rurkę a dziś już widzę że ustała. temperatura 19c. Brak piany ani bomblowania... 1 dzień to wiadomo za mało.... nigdy tak się mi nie działo a nic w procesie nie zmieniłem .... co to może być za przyczyna ????

Drożdży wsypałem 1 paczkę Lallemand Danstar Windsor .. Zastanawiam się już czy nie za mało ? ale jak rok temu robiłem wg tego samego przepisu wystarczyła 1 fakt że inne drożdże ...

 

Zacieranie w 68C ale mogło na początku podskoczyć na kilka chwil do 72.. może tu jest problem ?

 

Co robić ?

Czy powinienem dosypać dodatkową paczkę ??? mogę to zrobić najszybciej we wtorek ...

Edited by Rafal Toruń

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Rafal Toruń napisał:

W czwartek robiłem milk stouta. W piątek fermentacja ruszyła, że prawie wychodziło przez rurkę a dziś już widzę że ustała. temperatura 19c. Brak piany ani bomblowania... 1 dzień to wiadomo za mało.... nigdy tak się mi nie działo a nic w procesie nie zmieniłem .... co to może być za przyczyna ????

Drożdży wsypałem 1 paczkę Lallemand Danstar Windsor .. Zastanawiam się już czy nie za mało ? ale jak rok temu robiłem wg tego samego przepisu wystarczyła 1 fakt że inne drożdże ...

 

Co robić ?

Czy powinienem dosypać dodatkową paczkę mogę to zrobić najszybciej we wtorek ?

 

Jakie blg początkowe, 19° to temperatura otoczenia, brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

temperatura brzeczki, otoczenie ok 20. teraz przeniosłem do chłodniejszego ok 19 czyli pewnie brzeczka spadnie na jakieś 18.

 

Blg początkowe 12,5 (z 0,5kg laktozy)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Rafal Toruń napisał:

temperatura brzeczki, otoczenie ok 20. teraz przeniosłem do chłodniejszego ok 19 czyli pewnie brzeczka spadnie na jakieś 18.

 

Blg początkowe 12,5 (z 0,5kg laktozy)

 

 

Któryś pomiar temperatury jest błędny - temperatura fermentującej brzeczki na pewno nie była niższa niż otoczenia. A w jakiej temperaturze zadałeś drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

też tak ok 20 / 19 było i faktycznie rano był kataklizm - pracowała fantastycznie. temperaturę brzeczki wskazuje mi termometr ciekłokrystaliczny przyklejony na fermentorze

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Rafal Toruń napisał:

też tak ok 20 / 19 było i faktycznie rano był kataklizm - pracowała fantastycznie. temperaturę brzeczki wskazuje mi termometr ciekłokrystaliczny przyklejony na fermentorze

 

Konkretnie tego szczepu nie używałem, ale: " burzliwa fermentacja może być zakończona w 3 dni w temperaturze w 20°C ".

Zadałeś w 20°, drożdże jeszcze trochę podbiły temperaturę, w 1,5 dnia przerobiły większość cukrów i teraz fermentacja spowolniła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok zobaczę wieczorem blg. ale jeżeli by się okazało że będzie na poziomie powiedzmy +/- 8Blg to dodawać kolejną saszetkę drożdży ?

i kolejne pytanie czy mogą to być inne drożdże np S-04 ?

Edited by Rafal Toruń

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Rafal Toruń napisał:

ok zobaczę wieczorem blg. ale jeżeli by się okazało że będzie na poziomie powiedzmy +/- 8Blg to dodawać kolejną saszetkę drożdży ?

i kolejne pytanie czy mogą to być inne drożdże np S-04 ?

 

W tym momencie nie dodawałbym już nowych. Fermentacja ruszyła, ilość drożdży była w miarę prawidłowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

widzę że jeszcze coś tam się dzieje mimo że nie ma piany bo wypycha pokrywę. ok nie ma co.

A do ilu w tej sytuacji zejść powinno blg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Rafal Toruń napisał:

widzę że jeszcze coś tam się dzieje mimo że nie ma piany bo wypycha pokrywę. ok nie ma co.

A do ilu w tej sytuacji zejść powinno blg ?

 

Nie ma jakiejś jednoznacznej granicy - aż przestanie spadać i będzie w okolicy standardowego odfermentowania dla danego szczepu. Dla tych drożdży w okolicy 70%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdziłem dzisiaj i moje obawy się sprawdziły 😕 po tygodniu z 12,5 spadło do 10...

co robić da się to uratować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Rafal Toruń napisał:

sprawdziłem dzisiaj i moje obawy się sprawdziły 😕 po tygodniu z 12,5 spadło do 10...

co robić da się to uratować ?

 

Czym mierzysz odfermentowanie? Jeśli refraktometr, to czy przeliczyłeś wynik? Jeśli spławik, to czy sprawdzałeś na wodzie?

Trochę dziwne, że zaczęło fermentować, ale odfermentowało tak minimalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.