Jump to content

Recommended Posts

Cześć,
Mam mały problem. Kolega odstąpił mi gar którego już nie używa od jakiegoś czasu. Do tej pory warzylem w garnku emaliowanym 30l i byłem zadowolony, ale chętnie spróbuję w takim garze. Po ogarnięciu i wyczyszczeniu powinien być elegancki na jakis czas. 

 

Co do problemu, to zastanawiam się czy jest sens filtrować i wysladzac w nim po zacieraniu? Czy jakimś tanim sposobem da się podłączyć sraczwężyk (nie ma gwintu od wewnętrznej), czy szukać filtra w Ikei? Dzięki z góry za pomoc.

IMG_20201016_204100.jpg

IMG_20201016_203249.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup kolego rurkę 3/4 dwustronnie gwintowaną i zamontujesz sraczwezyk. Ale nie wiem czy lepiej by nie było założyć FD

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Robert87 napisał:

Kup kolego rurkę 3/4 dwustronnie gwintowaną i zamontujesz sraczwezyk. Ale nie wiem czy lepiej by nie było założyć FD

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

Jak to rurkę? I co to fd? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Robert87 napisał:

Aaa, tak myślałem, po prostu nie mogłem dopasować fd to angielskiego fake bottom ;)

 

Nypel spoko, ale w sumie nie wiem czy w coś wkręcę, bo tam od wewnętrznej nie ma w ogóle gwintu. Nie chcę się pakować w zbyt duże koszty i kupować FD, a dopiero się uczę warzyć (na razie zainwestowałem w utrzymanie temperatury przy fermentacji), więc chyba zostanę przy przekładaniu zacieru do osobnego fermentora. A gar i tak się przyda przecież. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał:

Aaa, tak myślałem, po prostu nie mogłem dopasować fd to angielskiego fake bottom ;)

 

Nypel spoko, ale w sumie nie wiem czy w coś wkręcę, bo tam od wewnętrznej nie ma w ogóle gwintu. Nie chcę się pakować w zbyt duże koszty i kupować FD, a dopiero się uczę warzyć (na razie zainwestowałem w utrzymanie temperatury przy fermentacji), więc chyba zostanę przy przekładaniu zacieru do osobnego fermentora. A gar i tak się przyda przecież. 

 

Jeśli kran nie jest wspawany (a nie wygląda na taki), to możesz wkręcić tam cokolwiek chcesz, o odpowiedniej średnicy. Może być nypel (z odpowiednimi uszczelkami, jest temat), do którego od wewnątrz dokręcisz filtrator, a od zewnątrz kran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało się wszystko, kupiłem nypel i taki reduktor do węża (zapomniałem poprawnej nazwy) na kranik i jest elegancko. Jedno co mnie martwi, to czy podczas warzenia nie zniszczę filtratora- wprawdzie usztywnilem go drutem z wieszaka i mocno przylega do dna, ale macie jakieś doświadczenia/pomysły na to? 

IMG_20201017_162029.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał:

mocno przylega do dna

Będzie się przypalać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Gawron napisał:

Będzie się przypalać.

Nie mam zamiaru w tym garze gotować (do tego będzie drugi gar który mam), tylko wysladzac i filtrować. Nie wydaje mi się żeby się przypalał, choć jeśli masz jakiś pomysł jak to usprawnić (fałszywe dno z Ikei np.?) to zawsze posłucham bardziej doświadczonych :)

 

5 godzin temu, Robert87 napisał:

Mosiężny nypel? Słabo, kup nierdzewny
 

Pewnie z czasem wymienię, na razie mosiezny nie będzie zly- z tego co wiem nie koroduje i jest odporny na wysoką temperaturę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał:

Nie mam zamiaru w tym garze gotować

Zrozumiałem, że chcesz zacierać w nim, a zacier się podgrzewa do kolejnych przerw. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Gawron napisał:

Zrozumiałem, że chcesz zacierać w nim, a zacier się podgrzewa do kolejnych przerw. 

No, owszem, chodzilo mi raczej o to, że przy zacieraniu długo się nie gotuje i temperatura rozprowadza się w zacierze, więc nie wiem skąd przypalenia.

 

Zależy mi żeby filtrować w garze, bo po prostu jest to szybsze, wygodniejsze i jest mniej sprzątania. Czy gdybym zainwestował w fałszywe dno, to konieczna będzie pompa? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał:

No, owszem, chodzilo mi raczej o to, że przy zacieraniu długo się nie gotuje i temperatura rozprowadza się w zacierze, więc nie wiem skąd przypalenia.

 

Zacier łatwiej jest przypalić niż brzeczkę, bo temperatura w gęstym zacierze rozchodzi się trudniej niż w płynnej brzeczce. Przy zacieraniu jak chcesz podnieść temperaturę z 64 na 72 to zajmuje to kilka, kilkanaście minut, a to wystarczy do przypalenia. Będziesz musiał mieszać cały czas, a to podniesie i możliwe, że splącze sraczwężyk, a na pewno będziesz go pod koniec zacierania musiał dociskać do dna. Chyba, że zacierasz na lenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli myślisz o jakimkolwiek fałszywym dnie i grzejesz na gazie, to cyrkulacja będzie niezbędna. Bez cyrkulacji to co pod FD będzie się przypalać, a dodatkowo będziesz miał problem z przekazaniem temperatury wszystkiemu temu co jest nad nin. 

Jeśli chcesz zacierać i filtrować w garze grzanym gazem, najlepiej byłoby zmontować filtrator z miedzianych rurek i dorzucić do tego mieszadło.

Edited by Hary86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.