Muchor 54 Posted October 16, 2020 Cześć, Naszło mnie na uwarzenie piwa z ekstraktów (niedomiar czasu - paradoksalnie, praca z domu sprawia że czasu dla siebie mam mniej...), i chcę sobie zrobić piwo z ekstraktu żytniego. Planuję dać 2 ekstrakty żytnie po 1.2 kg i jeden zwykły - jasny jęczmienny, też 1.2 kg. Razem, na 20l brzeczki powinno mi to dać około 12 blg. Nie chcę, aby chmiel przykrył mi żyto, więc planuję chmielić raczej skromnie - 30g Marynki i 30g Lubelskiego. Mam pytanie - jakie drożdże polecacie? Kiedy robiłem żytnią IPA to fermentowałem ją zwykłymi US-05, ale jak tak patrzę po przepisach - to często Roggenbier jest fermentowany drożdżami do piw pszenicznych. Co byście polecili do tego mojego planowanego piwa - S-04 czy raczej WB-06? Jakoś mi te goździkowo-bananowe aromaty pszenicznego piwa nie pasują do żytniego chlebka... Ale może się mylę? Bądźcie zdrowi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted October 16, 2020 zależy co chcesz osiągnąć Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted October 16, 2020 36 minutes ago, anteks said: zależy co chcesz osiągnąć A możesz rozwinąć tę myśl? Aż boję się powiedzieć, że chciałbym jakieś pijalne piwo, z dominującymi żytnimi aromatami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChmielowyAli 9 Posted October 16, 2020 Warzyłem Roggenbier ze da razy, wg mnie doskonale pasują do siebie Weizenowe drożdże i żytni zasyp. Problem jednak widzę w tym że pewnie masz jasny ekstrakt żytni? Ja robiłem w stronę ciemniejszą, delikatna paloność/czekoladowość idealnie tam pasuje. Jasny roggenbier o ile pamiętam piłem w wykonaniu Pinty, w ogóle mi nie podszedł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted October 16, 2020 Kolega @Muchor chciałby uniknąć typowych nut weizenowych w tym "zasypie" używając neutralnych drożdży. Pytanie czy ktoś już robił taki eksperyment i jaki był tego efekt. Sam jestem ciekawy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted October 16, 2020 Godzinę temu, Muchor napisał: Cześć, Naszło mnie na uwarzenie piwa z ekstraktów (niedomiar czasu - paradoksalnie, praca z domu sprawia że czasu dla siebie mam mniej...), i chcę sobie zrobić piwo z ekstraktu żytniego. Planuję dać 2 ekstrakty żytnie po 1.2 kg i jeden zwykły - jasny jęczmienny, też 1.2 kg. Razem, na 20l brzeczki powinno mi to dać około 12 blg. Nie chcę, aby chmiel przykrył mi żyto, więc planuję chmielić raczej skromnie - 30g Marynki i 30g Lubelskiego. Mam pytanie - jakie drożdże polecacie? Kiedy robiłem żytnią IPA to fermentowałem ją zwykłymi US-05, ale jak tak patrzę po przepisach - to często Roggenbier jest fermentowany drożdżami do piw pszenicznych. Co byście polecili do tego mojego planowanego piwa - S-04 czy raczej WB-06? Jakoś mi te goździkowo-bananowe aromaty pszenicznego piwa nie pasują do żytniego chlebka... Ale może się mylę? Bądźcie zdrowi. Robiłem raz jasnego "roggena", na drożdżach do weizena - wg mnie bardzo dobra kombinacja. Choć oczywiście co kto lubi. Na neutralnych drożdżach wyjdzie żytni ale. 1 Muchor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted October 16, 2020 Robiłem raz jasnego "roggena", na drożdżach do weizena - wg mnie bardzo dobra kombinacja. Choć oczywiście co kto lubi. Na neutralnych drożdżach wyjdzie żytni ale.Hmmm, skoro kilka osób tak uważa, to może istotnie warto spróbować.Tym razem chciałbym chyba jednak zrobić "zwykły" żytni ale, natomiast może następnym razem faktycznie warto podążyć tym tropem.Szkoda, że nie mam wolnego fermentora, bo można by podzielić brzeczkę i część przefermentować zwykłymi drożdżami, a część weizenowymi.Ok, będę miał zatem motywację aby wrócić do żyta. Dziękuję za komentarze.Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites