Jump to content
Muchor

Jakie drożdże dla piwa z żytniego ektraktu?

Recommended Posts

Cześć,

 

Naszło mnie na uwarzenie piwa z ekstraktów (niedomiar czasu - paradoksalnie, praca z domu sprawia że czasu dla siebie mam mniej...), i chcę sobie zrobić piwo z ekstraktu żytniego. Planuję dać 2 ekstrakty żytnie po 1.2 kg i jeden zwykły - jasny jęczmienny, też 1.2 kg. Razem, na 20l brzeczki powinno mi to dać około 12 blg. Nie chcę, aby chmiel przykrył mi żyto, więc planuję chmielić raczej skromnie - 30g Marynki i 30g Lubelskiego. Mam pytanie - jakie drożdże polecacie? Kiedy robiłem żytnią IPA to fermentowałem ją zwykłymi US-05, ale jak tak patrzę po przepisach - to często Roggenbier jest fermentowany drożdżami do piw pszenicznych. Co byście polecili do tego mojego planowanego piwa - S-04 czy raczej WB-06?

 

Jakoś mi te goździkowo-bananowe aromaty pszenicznego piwa nie pasują do żytniego chlebka... Ale może się mylę?

 

Bądźcie zdrowi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, anteks said:

zależy co chcesz osiągnąć

A możesz rozwinąć tę myśl? Aż boję się powiedzieć, że chciałbym jakieś pijalne piwo, z dominującymi żytnimi aromatami.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem Roggenbier ze da razy, wg mnie doskonale pasują do siebie Weizenowe drożdże i żytni zasyp. Problem jednak widzę w tym że pewnie masz jasny ekstrakt żytni?
Ja robiłem w stronę ciemniejszą, delikatna paloność/czekoladowość idealnie tam pasuje. Jasny roggenbier o ile pamiętam piłem w wykonaniu Pinty, w ogóle mi nie podszedł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega @Muchor chciałby uniknąć typowych nut weizenowych w tym "zasypie" używając neutralnych drożdży. Pytanie czy ktoś już robił taki eksperyment i jaki był tego efekt. Sam jestem ciekawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Muchor napisał:

Cześć,

 

Naszło mnie na uwarzenie piwa z ekstraktów (niedomiar czasu - paradoksalnie, praca z domu sprawia że czasu dla siebie mam mniej...), i chcę sobie zrobić piwo z ekstraktu żytniego. Planuję dać 2 ekstrakty żytnie po 1.2 kg i jeden zwykły - jasny jęczmienny, też 1.2 kg. Razem, na 20l brzeczki powinno mi to dać około 12 blg. Nie chcę, aby chmiel przykrył mi żyto, więc planuję chmielić raczej skromnie - 30g Marynki i 30g Lubelskiego. Mam pytanie - jakie drożdże polecacie? Kiedy robiłem żytnią IPA to fermentowałem ją zwykłymi US-05, ale jak tak patrzę po przepisach - to często Roggenbier jest fermentowany drożdżami do piw pszenicznych. Co byście polecili do tego mojego planowanego piwa - S-04 czy raczej WB-06?

 

Jakoś mi te goździkowo-bananowe aromaty pszenicznego piwa nie pasują do żytniego chlebka... Ale może się mylę?

 

Bądźcie zdrowi.

 

Robiłem raz jasnego "roggena", na drożdżach do weizena  - wg mnie bardzo dobra kombinacja. Choć oczywiście co kto lubi.

Na neutralnych drożdżach wyjdzie żytni ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Robiłem raz jasnego "roggena", na drożdżach do weizena  - wg mnie bardzo dobra kombinacja. Choć oczywiście co kto lubi.
Na neutralnych drożdżach wyjdzie żytni ale.
Hmmm, skoro kilka osób tak uważa, to może istotnie warto spróbować.
Tym razem chciałbym chyba jednak zrobić "zwykły" żytni ale, natomiast może następnym razem faktycznie warto podążyć tym tropem.

Szkoda, że nie mam wolnego fermentora, bo można by podzielić brzeczkę i część przefermentować zwykłymi drożdżami, a część weizenowymi.

Ok, będę miał zatem motywację aby wrócić do żyta. Dziękuję za komentarze.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.