Jump to content
george1255

Browar Trójstyk

Recommended Posts

Cześć. Jestem początkującym piwowarem. Na koncie mam kilka brewkitów. Teraz kompletuję sprzęt na pierwszą warkę z zacieraniem. Poza wygięciem karbowanki w spiralę, została mi jakaś "lodówka" do fermentacji do ogarnięcia. Będę warzył w kociołku lidlowym v2, jest ocieplony, dodany nowy kranik, zewnętrzny termometr na DS18b20 z podgłądem w telefonie. Do tego mieszadło z silniczka od wycieraczek. Filtracja w fermentorze z sraczrurką. 

Na pierwszą warkę wybrałem English IPA z zestawu z Browamatora. 

 

Swój mini browar nazwałem BROWAR TRÓJSTYK, ponieważ mieszkam kilka km od miejsca gdzie łączą się trzy granice, Polski, Białorusi i Ukrainy. Nawet zrobiłem sobie dedykowane logo :)

Bez nazwy-1.png

Edited by george1255

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Ostatni brewkit. Real Ale. Ok 4.8% AVB

Chmielone na zimno Citra i Marynka.

Zdjęcie z 9dnia refermentacji, otwarte kontrolnie bo na górze przy lustrze piwa zebrał się jakiś osad przypominający kamień. Smak fajny, wyczuwalna goryczka i aromaty :-)

Jak na brewkit jestem zadowolony, LP również :-)

 

Niech leżakuje dalej 3baf4be4685c97bd03fd32cee1e4dbaa.jpg&key=ed6fb3c3108d2326c97945b7c222a41eba85bc0ade105f98dd3177fe5f89800a

 

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 - ENGLISH IPA BA ~ 16°Blg, 31 IBU

Pierwsza warka z zacieraniem ze słodów. Dziewiczy rejs  wiele błędów (szczególnie przy wysładzaniu). 

 

31 PAŹDZIERNIKA 2020

Surowce:

Weyermann - Pale Ale Malt 4.5 kg (93.8%)

Weyermann - Caraamber 0.3 kg (6.3%)

Drożdże US-04

 

Zacieranie:

  • Stosunek wody do ziarna 3.33 L / kg
  • Ilość wody do zacierania 16 L
  • Całkowita objętość zacieru 20.8 L

KROKI

Temp Czas
67 C 60 min
72 C 10 min

 

 

GOTOWANIE i CHMIELENIE


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Horizon 10 g 60 min 13 %
Gotowanie Willamette 10 g 15 min 5 %
Gotowanie Horizon 10 g 15 min 13 %
Aromat (koniec gotowania) East Kent Goldings 10 g 1 min 5.1 %
Aromat (koniec gotowania) Willamette 10 g 1 min 5 %
Na zimno Horizon 10 g 4 dni 13 %
Na zimno Willamette 10 g 4 dni 5 %
Na zimno East Kent Goldings 10 g 4 dni 5.1 %

 

 

FERMENTACJA

Drożdze US-04

Burzliwa start 31.10.2020, temperatura fermentacji 13-15°C

 

 

12.11.2020 przelanie na cichą. Piwo zeszło do 6blg. Przeniesione do temp 17-18°C. Stan 13L

17.11.2020 Butelkowanie

129684398_1053909738421326_4101121101143354311_n.jpg

Edited by george1255

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 - SWEET STOUT KAWOWY ~ 16°Blg, 19 IBU

Chrzest bojowy CraftbeerPi w kociołku lidlowym 

 

7 listopada 2020

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.8 kg  
Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 2.4 kg 50% 85 % 7
Ziarno Strzegom Czekoladowy jasny 0.3 kg 6.3% 70 % 400
Ziarno Jęczmień palony 0.3 kg 6.3% 60 % 985
Ziarno Strzegom Monachijski typ I 0.5 kg 10.4% 80 % 16
Ziarno Płatki owsiane 0.6 kg 12.5% 85 % 3
Cukier Milk Sugar (Lactose) 0.7 kg 14.6% 76.1 % 0

ZACIERANIE

  • 3.5 L / kg
    Stosunek wody do ziarna
  • 14.3 L Ilość wody do zacierania
  • 18.4 L Całkowita objętość zacieru

KROKI

Temp Czas
69 C 60 min
77 C 10 min

 

CHMIELE

19 IBU

Balans goryczy  0.29 Zbalansowane


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Challenger 20 g 60 min 7 %
Aromat (koniec gotowania) Perle 20 g 10 min 7 %
 
 

DROŻDZE

Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium
Safale 04 Ale Suche 11 g ---

DODATKI

Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas
Dodatek smakowy Kawa espress0 400ml rozlew 0 dni
 
 
7.11 start burzliwej w 18°C, potem fermentacja w 11-13°C
od 25.11 dogrzewanie pasem do 19°C.
Butelkowanie 09.12.2020
 
 

7e0dec129ca55fa1be64fcdd2ee0453d.jpg Edited by george1255

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 - Prawdziew Pszeniczne ~ 12°Blg, 17 IBU. Warzenie 29.11.2020

SUROWCE FERMENTUJĄCE

11 BLG
4.4% ABV
3.8 SRM

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.2 kg  
Ziarno Pilzneński 1.5 kg 35.7% 81 % 4
Ziarno Pszeniczny 2.5 kg 59.5% 85 % 4
Ziarno Strzegom Karmel 30 0.2 kg 4.8% 75 % 30

 

 

CHMIELE

16 IBU

Balans goryczy  0.36 Zbalansowane


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 60 min 4 %
Aromat (koniec gotowania) Marynka 16 g 10 min 10 %

 

 

DROŻDZE Zadane w 18°C. Fermentacja 18-19°C

Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium
WB-06 Pszeniczne Suche 11.5 g ---

 

 

KROKI

Temp Czas
46 C 10 min
62 C 25 min
72 C 40 min
78 C

10 min

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.