Jump to content

Recommended Posts

Browar Domowy Gemin, to moja solowa przygoda z robieniem piwa. Pierwsze warki robiłem w duecie z bratem, jednak przy obecnych obowiązkach kontynuacja wspólnego warzenia jest niemożliwa i każdy z nas przeszedł na samodzielną produkcję.

Temat zakładam, aby zamieszczać swoje zapiski w przejrzystej formie, które będą dostępne w każdym momencie.

 

 

WARKI

 

2020

 

#30 Session Wheat IPA (11,5 BLG)
#31 Foreign Extra Stout (16 BLG)

#32 India Pale Ale (16 BLG)

#33 Russian Imperial Stout (27,5 BLG)

Edited by Gemin

Share this post


Link to post
Share on other sites

#30 Session Wheat IPA (11,5 BLG) 

Data: 15.09.2020 r.

22 L / 11,5 BLG / 40 IBU

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

  • Pale Ale (Soufflet) - 2,6 kg
  • Pszenica (Viking Malt) - 2,0 kg
  • płatki owsiane - 1,2 kg
  • płatki pszenne - 0,66 kg

Chmiel:

  • Amarillo 2019 (8.5%) - 100 g
  • Citra 2019 (12.9%) - 100 g
  • Mosaic 2019 (12.3%) - 100 g
  • IUNGA 2019 (10.0%) - 25 g
  • Willamette 2018 (4.2%) - 40 g

Drożdże:

  • White Labs #WLP644

 

Zacieranie:

  • 66°C - 60 min - 20l wody + 3l (później musiałem jednak 1l odlać, bo wylewało się przez dziury od uchwytu kosza zaciernego)
  • 77°C - 5 min

 

Wysładzanie:

  • 13l wody 78°C - pH 5,5 (zakwaszane kwasem fosforowym)

 

Gotowanie 60 min:

  • 60 min - IUNGA - 25 g
  • 10 min - 7,5 mg cynku
  • 10 min - łyżeczka płatków drożdżowych
  • Whirlpool - 70°C - 30 min - Amarillo - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C)
  • Whirlpool - 70°C - 30 min - Citra - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C)
  • Whirlpool - 70°C - 30 min - Mosaic - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C)
  • Whirlpool - 70°C - 30 min - Willamette - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C)

 

Notatki:

  • schłodziłem brzeczkę w kotle do 26°C, a później fermentor trafił do chłodziarki, żeby zbić temperaturę do 20°C
  • przelewanie było z przygodami, bo zapchał się kranik, dlatego zlewanie brzeczki odbyło się przez dziurkę od systemu antyprzypaleniowego
  • brzeczkę przelewałem przez podwójną siatkę muślinową dla wyłapania drobinek chmielu
  • do fermentora trafiło 21l - 11,5 BLG - muszę się przyjrzeć ile pozostaje mi chmielin na dnie kociołka, bo przed gotowaniem według miarki coobry było 30l brzeczki
  • napowietrzanie poprzez potrząsanie zamkniętym fermentorem przez kilka minut
  • starter 1l trafił w całości do wiadra w temperaturze 20°C
  • następnego dnia rano w fermentorze już bulkało

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

  • dzień 1 - 19,8°C - 20,3°C
  • dzień 2  - 20,3°C - 20,6°C
  • dzień 3 - 20,8°C - 21,2°C
  • dzień 4 - 21,8°C - 22,2°C
  • dzień 5 - 7 - 22,8°C - 23,3°C (konieczne było założenie pasa grzewczego, bo praca drożdży nie zwiększała już temperatury)
  • dzień 8 - 15 - 23,9°C - 24,2°C (zeszło do 2 BLG)

 

Cicha:

  • 5 dni coldcrash - od początku temperatura w chłodziarce ustawiona na 2°C

 

Dodatki na cichą:

  • 2 g witaminy C
  • Amarillo - 60 g
  • Citra - 60 g
  • Mosaic - 60 

 

Butelkowanie: 10.10.2020 r.

  • dodałem 2 g witaminy C przed zabutelkowaniem
  • zabutelkowane z dodatkiem 6 g białego cukru na 1 litr piwa
  • wyszło 40 butelek 0,5l
  • refermentacja 7 dni w temperaturze pokojowej, a później do garażu/lodówki

 

Notatki:

  • po cichej pozostało 2l chmielin na dnie fermentora
  • w smaku i zapachu wyszło całkiem nieźle - brak niepożądanych nut

 

Degustacja:

Piwo dobrze się nagazowało, ma piękny jasnożółty kolor. W aromacie tropikalne owoce, jednak dominuje mango (zapewne od drożdży). W smaku wyszło bardzo wytrawnie z wyczuwalną goryczką na końcu - przez to piwo wydaje się bardziej wodniste. Następnym razem będę musiał zacierać na słodko albo dorzucić laktozy, żeby zwiększyć głębie smaku.

Edited by Gemin

Share this post


Link to post
Share on other sites

#31 Foreign Extra Stout (16 BLG

Data: 31.10.2020 r.

22 L / 16 BLG / 40 IBU

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

  • Pale Ale (Soufflet) - 6,5 kg
  • płatki owsiane - 0,5 kg
  • Carafa I Special (Weyermann) - 0,4 kg
  • Biscuit (Castle Malting) - 0,27 kg
  • Chocolate Wheat (Weyermann) - 0,25 kg
  • Karmelowy Żytni (Viking Malt) - 0,2 kg

Chmiel:

  • IUNGA 2019 (10.0%) - 50 g
  • Fuggles 2019 (4.5%) - 40 g

Drożdże:

  • Wyeast 1028 London Ale

 

Zacieranie:

  • 66°C - 40 min - 21l wody (+3 ml kwasu fosforowego do 5,5 pH)
  • 72°C - 20 min
  • 77°C - 5 min

 

Wysładzanie:

  • 16l wody 78°C - pH 5,5 (+ 5 ml kwasu fosforowego)

 

Gotowanie 60 min:

  • 60 min - IUNGA - 50 g
  • 10 min - 7,5 mg cynku
  • 10 min - łyżeczka płatków drożdżowych
  • 5 min - Fuggles - 50 g

 

Notatki:

  • do zacierania dorzucone dwie garści łuski ryżowej
  • pierwszy raz wrzucałem ponad 8 kg słodu do coobcry cb3, ale wszystko pięknie się zmieściło - co prawda wsypywanie słodu z jednoczesnym mieszaniem zajęło mi ok 20 min, bo trzeba było to robić powoli. Wyszło, że mieszałem przez większość czasu zacierania. Sam przelew brzeczki przez pompę pozostawiłem jedynie na czas mash out'u.
  • wysładzanie było mega długie - zajęło ok 90  min i musiałem kombinować z czasem gotowania, ponieważ część brzeczki podgrzała mi się już w połowie wysładzania, dlatego zredukowałem finalne gotowanie z 120 min na 90 min.
  • schłodziłem brzeczkę w kotle do 20°C, a później fermentor trafił do chłodziarki, żeby zbić temperaturę do 18°C
  • zrobiony whirlpool - brzeczkę przelewałem przez podwójną siatkę muślinową dla wyłapania drobinek chmielu, ale tylko przez pierwsze 10 litrów
  • do fermentora trafiło 21,5l - 16 BLG
  • napowietrzanie poprzez potrząsanie zamkniętym fermentorem przez 2-3 minuty przed zadaniem drożdży i z 2 min po zadaniu drożdży
  • starter 1,5l zdekantowany do 0,7l trafił w całości do wiadra w temperaturze 18°C o godzinie 22:00
  • na nowym sterowniku do chłodziarki ustawiłem przedział 15,2°C-15,5°C (bezwładność temperatury cieczy przy sondzie w środku wiadra jest większa niż myślałem - trzeba będzie się podoktoryzować w tym temacie i wyciągnąć wnioski przy następnej warce)
  • następnego dnia o 11:00 rano w fermentorze już bulkało

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

  • dzień 1 - 14,8°C - 15,3°C
  • dzień 2 - 3  - 15,8°C - 16,3°C
  • dzień 4 - 14 - 16,7°C - 17,4°C
  • dzień 15 - 22 - 17,7°C - 18,2°C

 

Cicha:

  • dzień 1 - 25 - temperatura otoczenia ok 12-14°C

 

Dodatki na cichą:

  • 50 g średnio opiekanych płatków z amerykańskiego dębu macerowanych ok miesiąca w Jack Daniel's Gentleman Jack

     

Butelkowanie: 20.12.2020 r.

 

  • zabutelkowane z dodatkiem 5 g białego cukru na 1 litr piwa
  • wyszło 41 butelek 0,5l

 

Notatki:

Finalnie piwo zeszło do ok 4 BLG dając odfermentowanie na poziomie 75%.


Degustacja:

Edited by Gemin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Namawiał, namawiał i namówił ;)
Bank ma się całkiem dobrze. Jak na razie 4x wlp644 i 3x Wyeast 1028. Jakbyś czegoś potrzebował dawaj znać.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

#32 India Pale Ale (16 BLG

Data: 25.11.2020 r.

47 L / 16 BLG / 30 IBU

(warzenie w garze 71 l z mieszadłem)

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

  • Pale Ale (Soufflet) - 10,5 kg
  • pszeniczny (Viking malt) - 3,0 kg
  • płatki owsiane - 1,4 kg

Chmiel:

  • IUNGA 2019 (10.0%) - 50 g
  • Simcoe 2019 (4.5%) - 200 g
  • Centennial 2019 (9,5%) - 200 g

Drożdże:

  • White Labs WLP090 San Diego Super Yeast

 

Zacieranie:

  • 67°C - 60 min - 50l wody do zacierania
  • 77°C - 1 min

 

Wysładzanie:

  • 25 l wody 78°C

 

Gotowanie 60 min:

  • 60 min - IUNGA - 50 g
  • 10 min - 10 mg cynku
  • 10 min - 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • Whirlpool - 80°C - 30 min - Simcoe - 100 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 73°C)
  • Whirlpool - 80°C - 30 min - Centennial - 100 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 73°C)

 

Notatki:

  • do zacierania dorzucone 3 garści łuski ryżowej
  • zacieranie w garze z mieszadłem mechanicznym - po wrzuceniu słodów do wody pozostało może z 2-3 cm miejsca do brzegu garnka (nie sypać więcej słodów przy 50 litrach wody)
  • wysładzanie przebiegło bardzo sprawnie mimo zastosowania zwykłej bazooki. Odczekane z 20 min przed rozpoczęciem zlewania brzeczki z gara, żeby złoże się ułożyło
  • schłodziłem brzeczkę w garze do 20°C, a później fermentor trafił do garażu, żeby zbić temperaturę do 18°C, a następnie owinięty pasem grzewczym owiniętym wokół
  • zrobiony whirlpool - brzeczkę przelewałem przez kran bez żadnego filtra
  • do fermentora trafiło 47l - 16 BLG
  • napowietrzanie przy zlewaniu kranikiem + zlewanie z fermentora do beczki + blender przez kilka minut po przelaniu całości
  • starter 3-stopniowy 3,5l zdekantowany do 1l trafił w całości do beczki w temperaturze 18°C
  • beczka nie ma szczelnej pokrywy, dlatego nie bulka :( 
  • piwo w planie miało być lżejsze i miało służyć rozruszaniu drożdży do uwarzenia RISa. Wyszło troszkę wyżej niż zakładałem, ale mam nadzieję, że gęstwa po tym nie za lekkim piwku mimo wszystko dobrze sobie poradzi z przefermentowaniem planowanych 50 l RISa 28-30 BLG

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

  • dzień 1 - 7 -  17,8°C - 18,4°C  (drożdże po tygodniu od zadania zjadły do ok 4,5 BLG)
  • dzień 8 - 13 -  17,8°C - 18,4°C 

 

Cicha:

  • 6 dni - 12°C temp. otoczenia
  • 7 dni - 5°C temp. otoczenia (cold crash) dla fermentora, który powędrował do butelek
  • 9 dni - 5°C temp. otoczenia (cold crash) dla fermentora, który powędrował do corneliusa

 

Dodatki na cichą:

  • po 2 g witaminy C na fermentor
  • Simcoe - 100 g
  • Centennial - 100 g

 

Butelkowanie: 20.12.2020 / Kegowanie 22.12.2020

  • dodane po 2 g witaminy C na ok 20 litrów piwa przy butelkowaniu/kegowaniu
  • zabutelkowane z dodatkiem 6 g białego cukru na 1 litr piwa
  • wyszło 40 butelek 0,5l i 1 keg cornelius

 

Notatki:

Finalnie piwo zeszło do 3,5 BLG dając odfermentowanie na poziomie 78%.

W obu fermentorach po rozlewie pozostało ok 3 l chmielin i osadu z piwem.


Degustacja:

Edited by Gemin

Share this post


Link to post
Share on other sites

#33 Russian Imperial Stout (27,5 BLG

Data: 08.12.2020 r.

53 L / 27,5 BLG / 80 IBU

Zacieranie na garnku 71 l + 2x Coobra3 - warzenie z bratem

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

  • Pale Ale (Soufflet) - 13,4 + 4,8 + 4,8 kg
  • płatki owsiane - 2,06 + 0,74 + 0,74 kg
  • Carafa I Special (Weyermann) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg
  • Special B (Castle Malting) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg

  • Chocolate Wheat (Weyermann) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg

  • Crystal (Castle Malting) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg

  • pszeniczny (Viking malt) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg

  • Ekstrakt słodowy jasny - 3,2 kg (na ostanie 30 min gotowania)

Chmiel:

  • IUNGA 2019 (10.0%) - 150 g
  • Chinook 2019 (11.0%) - 100 g

Drożdże:

  • White Labs WLP090 San Diego Super Yeast - gęstwa po warce #32

 

Zacieranie:

  • 67°C - 40 min - 41 l wody do garnka i po 22 l wody do CB3
  • 77°C - 5 min

 

Wysładzanie:

  • 14l wody 78°C - tylko dla dużego garnka

 

Gotowanie 90 min:

  • 60 min - IUNGA - 150 g
  • 60 min Chinook - 100 g

Notatki:

  • do zacierania dorzucone dwie garści łuski ryżowej dla CB3 i z 4-5 garści do garnka
  • przed gotowaniem otrzymaliśmy 60 l brzeczki 24 BLG
  • 30 min przed końcem gotowania dodane 3,2 kg płynnego ekstraktu słodowego
  • schłodziłem brzeczkę w kotle do 20°C, a później fermentor przeczekał chwilę w garażu w temp. 12°C do zbicia temp. brzeczki do ok 16°C
  • do fermentora trafiło 54 l - 27,5 BLG
  • napowietrzane grawitacyjnie - zlewanie kranikiem do fermentora 30 l i następnie z wiadra do beczki 60 l (bardzo dużo piany)
  • gęstwa po warce #32 zadana w ilości ok 1 litra (gęstwa nie była przemywana)
  • napowietrzanie poprzez potrząsanie zamkniętym fermentorem/beczką nie powiodło się, ponieważ zamknięcie wieka jest nieszczelne
  • na sterowniku do pasa grzewczego ustawiłem temp. 16,0 (czyli przedział 15,7°C-16,3°C - bezwładność temperatury cieczy przy sondzie w środku beczki + chyba zbyt rzadkie łączenie się sonoffa z chmurą)
  • następnego dnia z beczki piwo już uciekało (nic dziwnego, bo pozostało tylko 6 l wolnego miejsca na pianę)

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

  • dzień 1 - 8 - 15,7°C-16,3°C
  • dzień 9 - 24  - 16,7°C-17,3°C - (taka temperatura pewnie zostanie do końca fermentacji burzliwej, czyli przez 4 tygodnie)
  • dzień 25 - ?? - 17,6°C-18,2°C (pomiar spławikiem w dniu 1.01.2021 r. dał wynik 10 BLG w temperaturze 17°C)

 

Cicha:

  • dzień 1 - 28 - temperatura otoczenia ok 12-14°C (planowana)

 

Dodatki na cichą:

  • 140 g średnio opiekanych płatków z amerykańskiego dębu macerowanych ok miesiąca w Jack Daniel's Gentleman Jack

     

Butelkowanie:

 


Degustacja:

Edited by Gemin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według BeerSmith wydajność wyszła na poziomie 56%.
Powiem Ci, że to było 13h ciężkiej pracy, a na dodatek piwo mi 3 razy wyszło z beczki na początku fermentacji zalewając dosłownie cały garaż...

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.