Piotr Ba 19 Posted October 14, 2020 Czy odfermentowanie z 12 do 1 blg pilsnera to norma ? Nie spotkałem się z czymś takim dotychczas a już używałem ich rok temu. Zacierano infuzyjnie 67 st C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 28 Posted October 14, 2020 mi najniżej zeszły do 2,6. Czym mierzyłeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 19 Posted October 14, 2020 Pławik Browin - nieśmiertelny Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 28 Posted October 14, 2020 Sprawdzałeś na wodzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 19 Posted October 14, 2020 No i jest gorzej niz myślałem. Jasne mocne a nie pils odfermentowalo z 13 do 2 Plato. Uwazam ze to bardzo dużo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted October 15, 2020 Może nie dopilnowałeś temperatury (termometr dał ciała) i zacierałeś w niższej niż zakładasz, co automatycznie przełożyło się na wyższe odfermentowanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 19 Posted October 16, 2020 Niemożliwe. Na G30 67 st to jest dokladnie tyle. Ale ok został mi 3 pils na gestwie i będzie 69 st C. Nie lubie alkoholowych piw. Quote Share this post Link to post Share on other sites