Dave20050 7 Posted October 13, 2020 Witam wszystkich Dziś uwarzyłem warkę West Coast IPA według przepisu z Brewness. Problem polega na tym, że odrobinę zmodyfikowałam przepis i dodałem trochę więcej chmielu. Zaraz po schłodzeniu brzeczki i zamierzeniu BLG postanowiłem sprawdzić smak. Brzeczka wyszła mega gorzka. To moja pierwsza warka którą postanowiłem mocno nachmielić i nie mam jeszcze doświadczenia. Powiedzcie szczerze, będzie coś z tego? Może po fermentacji goryczka się ułoży? konkrety: ilość gotowanej brzeczki 25L Rozmiar Warki: 21L BLG końcowe 16 Zasyp: 3kg Pilzneński 2kg Pale Ale 0.5 kg Karmelowy 0.5 kg Pszeniczny (Nie wiem czy zasyp ma coś do tego, ale wolę podać) Chmiele: Columbus(50g) 60 min gotowania ok. 15%alfa Iunga (25g) 60 minut gotowania 10% alfa Simcoe (25g) 30 minut gotowania 14.5% alfa Planuje jeszcze: Sorachi Ace 40 g na cichą 3 dni Mosaic 25g na cichą 3 dni Citra 25g na cichą 3 dni Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted October 13, 2020 (edited) 8 minut temu, Dave20050 napisał: Witam wszystkich Dziś uwarzyłem warkę West Coast IPA według przepisu z Brewness. Problem polega na tym, że odrobinę zmodyfikowałam przepis i dodałem trochę więcej chmielu. Zaraz po schłodzeniu brzeczki i zamierzeniu BLG postanowiłem sprawdzić smak. Brzeczka wyszła mega gorzka. To moja pierwsza warka którą postanowiłem mocno nachmielić i nie mam jeszcze doświadczenia. Powiedzcie szczerze, będzie coś z tego? Może po fermentacji goryczka się ułoży? konkrety: ilość gotowanej brzeczki 25L Rozmiar Warki: 21L BLG końcowe 16 Zasyp: 3kg Pilzneński 2kg Pale Ale 0.5 kg Karmelowy 0.5 kg Pszeniczny (Nie wiem czy zasyp ma coś do tego, ale wolę podać) Chmiele: Columbus(50g) 60 min gotowania ok. 15%alfa Iunga (25g) 60 minut gotowania 10% alfa Simcoe (25g) 30 minut gotowania 14.5% alfa Planuje jeszcze: Sorachi Ace 40 g na cichą 3 dni Mosaic 25g na cichą 3 dni Citra 25g na cichą 3 dni Wychodzi mi 135 ibu, także baaardzo mocna goryczka. Jaki był oryginalny przepis? Bo ten wygląda trochę mało "west coast" - 0,5kg karmelu, chmiel tylko w opór na goryczkę i delikatnie na smak, nic na aromat podczas gotowania? Goryczka zmniejszy się z czasem, także gdzieś po roku leżakowania powinna być na odpowiednim poziomie Na przyszłość warto sobie wrzucić dane do jakiegokolwiek kalkulatora i sprawdzić przed warzeniem. Edited October 13, 2020 by punix 1 1 Dave20050 and dirk gently reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dave20050 7 Posted October 13, 2020 (edited) Oryginalny przepis : Gotowanie: Columbus 35 g 60 min12 % Gotowanie Summit 15 g 60 min 15.5 % Gotowanie Iunga 15 g 30 min 11 % Whirlpool : Ahtanum 30 g 0 min 5 % Na zimno : Sorachi Ace 40 g 3 dni12 % Na zimno Mosaic 25 g 3 dni 12.1 % Na zimno Citra 25 g 3 dni 12 % Karmelu rzeczywiście tam nie było, postanowiłem dodać bo został mi worek 0,5 kg karmelowego Edited October 13, 2020 by Dave20050 Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted October 13, 2020 Możesz spróbować "rozcieńczyć" robiąc kolejne 20-30 l piwa i nie chmielić go, następnie połączyć i dodać chmiel na aromat, który - pamiętaj - też podbija goryczkę. Wg kalkulatora dla 50l takiego piwa goryczka z samego chmielenia dotychczasowego byłaby ok 50IBU, więc spora ale pijalna. Ryzykujesz jednak jeszcze większą ilością słabego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted October 13, 2020 52 minuty temu, Dave20050 napisał: Oryginalny przepis : Gotowanie: Columbus 35 g 60 min12 % Gotowanie Summit 15 g 60 min 15.5 % Gotowanie Iunga 15 g 30 min 11 % Whirlpool : Ahtanum 30 g 0 min 5 % Na zimno : Sorachi Ace 40 g 3 dni12 % Na zimno Mosaic 25 g 3 dni 12.1 % Na zimno Citra 25 g 3 dni 12 % Karmelu rzeczywiście tam nie było, postanowiłem dodać bo został mi worek 0,5 kg karmelowego Czyli IBU i tak było spore, a Ty dorzuciłeś jeszcze dodatkowe 35g, rezygnując z whirpoola (który i tak był tu dość ubogi). W kwestii ratowania tej warki nie przychodzi mi do głowy nic innego, poza poradą @x1d . Osobiście nigdy takiego blendu nie robiłem, ale to chyba jedna możliwość zmniejszenia goryczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted October 13, 2020 1 minutę temu, punix napisał: Osobiście nigdy takiego blendu nie robiłem Żeby nie było ja też nie, to tylko moja radosna twórczość :), ale teoretycznie powinno zadziałać, i chyba najlepiej byłoby to zrobić przed fermentacją, ale w tym wypadku jak rozumiem jest już za późno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dave20050 7 Posted October 14, 2020 Pogubiłem się już z tym chmieleniem, a mam jeszcze sporo surowców i chmielu do APY. Pomoże ktoś coś sensownego z tego utworzyć? Chodzi mi o chmielenie podczas gotowania, jak i na zimno. Kiedy i jakie porcję chmielu dodać. Mam takie Chmiele: Galaxy 100g 16.2 alfa Magnum 100g 12 alfa Columbus 100g 15.7 alfa Mosaic 80g 13.2 alfa Sorachi Ace 100g 12.8 alfa Citra 100g 13 alfa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted October 14, 2020 Jest sporo receptur, wybierz którąś i nic nie kombinuj. https://wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury Quote Share this post Link to post Share on other sites
primordial 1 Posted October 18, 2020 W dniu 14.10.2020 o 11:03, Dave20050 napisał: Pogubiłem się już z tym chmieleniem, a mam jeszcze sporo surowców i chmielu do APY. Pomoże ktoś coś sensownego z tego utworzyć? Jeśli chodzi o goryczkę to wklep sobie przepis, który zamierzasz robić do brewness (nawet na bezpłatnym koncie) i zobaczysz ile IBU Ci wyliczy. Może nie będzie to megadokładne, ale da Ci obraz tego co może wyjść 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dave20050 7 Posted October 23, 2020 W dniu 13.10.2020 o 20:35, punix napisał: Wychodzi mi 135 ibu, także baaardzo mocna goryczka. Jaki był oryginalny przepis? Bo ten wygląda trochę mało "west coast" - 0,5kg karmelu, chmiel tylko w opór na goryczkę i delikatnie na smak, nic na aromat podczas gotowania? Goryczka zmniejszy się z czasem, także gdzieś po roku leżakowania powinna być na odpowiednim poziomie Na przyszłość warto sobie wrzucić dane do jakiegokolwiek kalkulatora i sprawdzić przed warzeniem. Mam jeszcze jedno pytanie. Piwo jest na cichej i w planie było sypać chmiel na zimno. Czy sypać chmiel na zimno czy szkoda chmielu na takie nieudane piwo? Rozumiem że chmiel na zimno nie podbije goryczki, ale jeżeli piwo wyjdzie beznadziejne to szkoda chmielu na zimno, tym bardziej że mam jeszcze trzy inne Warki które będę chmielil niedługo na zimno, więc mogę ten chmiel przeznaczyć właśnie na nie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted October 23, 2020 1 minutę temu, Dave20050 napisał: Mam jeszcze jedno pytanie. Piwo jest na cichej i w planie było sypać chmiel na zimno. Czy sypać chmiel na zimno czy szkoda chmielu na takie nieudane piwo? Rozumiem że chmiel na zimno nie podbije goryczki, ale jeżeli piwo wyjdzie beznadziejne to szkoda chmielu na zimno, tym bardziej że mam jeszcze trzy inne Warki które będę chmielil niedługo na zimno, więc mogę ten chmiel przeznaczyć właśnie na nie. To twój wybór, ja bym odpuścił. Chmielenie na zimno nie podbije ibu, ale odczuwalną goryczkę już może. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dave20050 7 Posted October 23, 2020 7 godzin temu, punix napisał: To twój wybór, ja bym odpuścił. Chmielenie na zimno nie podbije ibu, ale odczuwalną goryczkę już może. Dzięki, tak zrobię Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dave20050 7 Posted November 9, 2020 Tak informacyjnie. Dziś otworzyłem pierwszą butelkę z tej Warki. Piwko goryczkowe, ale bez szaleństwa. W smaku rewelacja, myślę że uratowało mnie gotowanie chmielu w specjalnym worku (o czym nie wspominałem wcześniej i przez to część alfa kwasów się zatrzymała. Quote Share this post Link to post Share on other sites