cichy94 0 Posted October 11, 2020 Dzień dobry Chciałbym uwarzyć piwo w stylu Wheat Stout z skórką pomarańczy. Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów. Receptura dla warki 10l, Chciałbym uzyskać 12 BLG, IBU 30-40 Słody : Słód Pale Ale Viking Malt - 1,5 kg Słód pszeniczny Viking Malt - 0,3 kg Słód karmelowy 30 EBC Viking Malt - 0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,2 kg zacieranie: Na jeden kilogram słodu 3,2 l wody 65-68 stopni - 40 minut ( do negatywnej próby jodowej) dodanie słodu czekoladowego po negatywnej próbie jodowej i dalsze zacieranie przez 10-15 minut 76-78 stopni - wygrzewanie zacieru 5 minut Gotowanie: 60 minut - Marynka 13 g 10 minut - lubelski 10 g 5 minut - skórka pomarańczy - 5 g Drożdże : Fermentis Safale S-04 - 1 saszetka (przed dodaniem uwodnione) Co do słodów akurat posiadam karmelowy jasny 30 EBC Viking Malt ( 0,4 kg) oraz drożdże Safale S-04 Z góry dziękuje za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted October 11, 2020 14 minut temu, cichy94 napisał: Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów. Jak dodasz 0,2 kg ciemnych czekoladowych słodów słodów na 15 minut to ciężko będzie mówić o stoucie ciemne to będzie, ale nie czarne, ani palone. Takie coś bliżej porteru kolorem. 5 gram skorki pomarańczy nawet nie poczujesz w tym piwie. Co do samego przepisu, to ja bym robił. Może być dobre piwko jak nie spartolisz fermentacji. Wrzucałeś ten zasyp w jakiś kalkulator? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cichy94 0 Posted October 11, 2020 3 minuty temu, Gawron napisał: Jak dodasz 0,2 kg ciemnych czekoladowych słodów słodów na 15 minut to ciężko będzie mówić o stoucie ciemne to będzie, ale nie czarne, ani palone. Takie coś bliżej porteru kolorem. 5 gram skorki pomarańczy nawet nie poczujesz w tym piwie. Co do samego przepisu, to ja bym robił. Może być dobre piwko jak nie spartolisz fermentacji. Wrzucałeś ten zasyp w jakiś kalkulator? Rozumiem. Wrzucałem tylko w kalkulator piwowara. Czyli wcześniej wrzucić słód czekoladowy i więcej skórki pomarańczy ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted October 11, 2020 1 minutę temu, cichy94 napisał: Rozumiem. Wrzucałem tylko w kalkulator piwowara. Czyli wcześniej wrzucić słód czekoladowy i więcej skórki pomarańczy ? Ja bym ciemny wrzucił od razu, natomiast ze skórką bym uważał jak przesadzisz, to wyjdzie taki mydlany posmak. Nie spodziewaj się po skórce intensywnego aromatu pomarańczy. Chcesz dać zest, czy suszoną? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cichy94 0 Posted October 11, 2020 Teraz, Gawron napisał: Ja bym ciemny wrzucił od razu, natomiast ze skórką bym uważał jak przesadzisz, to wyjdzie taki mydlany posmak. Nie spodziewaj się po skórce intensywnego aromatu pomarańczy. Chcesz dać zest, czy suszoną? Ok. Chcę dać zest Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted October 11, 2020 5 minut temu, cichy94 napisał: Ok. Chcę dać zest Ja bym w ogóle nie dawał skórki, ale jak już to dałbym więcej. Tak z 15 g. Uważaj, żeby białego spod skórki nie dodać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cichy94 0 Posted October 11, 2020 24 minuty temu, Gawron napisał: Ja bym w ogóle nie dawał skórki, ale jak już to dałbym więcej. Tak z 15 g. Uważaj, żeby białego spod skórki nie dodać. To faktycznie nie będę dodawał skórki pomarańczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites