Jump to content
Sign in to follow this  
cichy94

Wheat Stout - prośba o weryfikację

Recommended Posts

Dzień dobry

 

Chciałbym uwarzyć piwo w stylu Wheat Stout z skórką pomarańczy. Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów.

 

Receptura dla warki 10l,

Chciałbym uzyskać 12 BLG, IBU 30-40

 

Słody

Słód Pale Ale Viking Malt - 1,5 kg

Słód pszeniczny Viking Malt - 0,3 kg

Słód karmelowy 30 EBC Viking Malt - 0,2 kg

Słód pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,2 kg

 

zacieranie:

Na jeden kilogram słodu 3,2 l wody

 

65-68 stopni - 40 minut ( do negatywnej próby jodowej) 

 

dodanie słodu czekoladowego po negatywnej próbie jodowej i dalsze zacieranie przez 10-15 minut

 

76-78 stopni - wygrzewanie zacieru 5 minut

 

Gotowanie:

60 minut - Marynka 13 g

10 minut - lubelski 10 g

5 minut - skórka pomarańczy - 5 g

 

Drożdże :

Fermentis Safale S-04 - 1 saszetka (przed dodaniem uwodnione)

 

Co do słodów akurat posiadam karmelowy jasny 30 EBC Viking Malt ( 0,4 kg) oraz drożdże Safale S-04

 

Z góry dziękuje za pomoc.

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, cichy94 napisał:

Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów.

Jak dodasz 0,2 kg ciemnych czekoladowych słodów słodów na 15 minut to ciężko będzie mówić o stoucie ciemne to będzie, ale nie czarne, ani palone. Takie coś bliżej porteru kolorem. 5 gram skorki pomarańczy nawet nie poczujesz w tym piwie.   Co do samego przepisu, to ja bym robił. Może być dobre piwko jak nie spartolisz fermentacji. Wrzucałeś ten zasyp w jakiś kalkulator?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Gawron napisał:

Jak dodasz 0,2 kg ciemnych czekoladowych słodów słodów na 15 minut to ciężko będzie mówić o stoucie ciemne to będzie, ale nie czarne, ani palone. Takie coś bliżej porteru kolorem. 5 gram skorki pomarańczy nawet nie poczujesz w tym piwie.   Co do samego przepisu, to ja bym robił. Może być dobre piwko jak nie spartolisz fermentacji. Wrzucałeś ten zasyp w jakiś kalkulator?

 

Rozumiem. Wrzucałem tylko w kalkulator piwowara. Czyli wcześniej wrzucić słód czekoladowy i więcej skórki pomarańczy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, cichy94 napisał:

Rozumiem. Wrzucałem tylko w kalkulator piwowara. Czyli wcześniej wrzucić słód czekoladowy i więcej skórki pomarańczy ?

Ja bym ciemny wrzucił od razu, natomiast ze skórką bym uważał jak przesadzisz, to wyjdzie taki mydlany posmak. Nie spodziewaj się po skórce intensywnego aromatu pomarańczy. Chcesz dać zest, czy suszoną?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Gawron napisał:

Ja bym ciemny wrzucił od razu, natomiast ze skórką bym uważał jak przesadzisz, to wyjdzie taki mydlany posmak. Nie spodziewaj się po skórce intensywnego aromatu pomarańczy. Chcesz dać zest, czy suszoną?

 

Ok. Chcę dać zest

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, cichy94 napisał:

Ok. Chcę dać zest

Ja bym w ogóle nie dawał skórki, ale jak już to dałbym więcej. Tak z 15 g. Uważaj, żeby białego spod skórki nie dodać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Gawron napisał:

Ja bym w ogóle nie dawał skórki, ale jak już to dałbym więcej. Tak z 15 g. Uważaj, żeby białego spod skórki nie dodać.

To faktycznie nie będę dodawał skórki pomarańczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.