Jump to content
Ravage Trzy Baryłki

Woda do warzenia i jej ewentualne modyfikacje

Recommended Posts

Koronowirus pozamiatał i zamiatać pewnie będzie nadal. Sam z całym grajdołkiem z tego powodu musiałem się przenieść i teraz wiem ze mam dostęp do innej wody którrej parametry przedstawię zaraz poniżej. Pogórze to jest moja kranówka, ewentualnie Wisła Czarne mogę przywieźć sobie w baniakach.

 

Do jakich stylów ta woda się nada najbardziej, a przy jakiej będzie ja już trzeba modyfikować i jak najlepiej? Ewentualne wady i problemy z taką wodą. Oraz czy są jakies proste kalkulatory? najlepiej po polsku.

Moje Plany na warzenie

APA

IPA

Kolsh

Alt

Bitter

IRA

Pilsner german/ czech

Stout

RIS

B. Porter

 

Jakich parametrów brakuje jeszcze by warzyło się lepiej?

 

z góry dzięki za anlizę

 

charakterystyka.png.513a27b40682d03de3f4b5bfc49e6c6e.png

 

Poniżej kranówka

 

2096645537_pogrze.thumb.png.e80b403309dcaeefc5316fa8d17b244f.png

 

Do tego ujęcia musiałbym podjechać.

 

1773250696_wisaczarne.thumb.png.b81aaf0cd6cec9ddd2d1c7df97020ce9.png

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do pilsnera ze względu na twardość ok, szczególnie ta druga. Po portera trzeba będzie zwiększyć zasadowość.

Nie podano zawartości siarczanów, wiec trufno określić jaki będzie balans między słodowością, a chmielowością.

Zresztą chlorków też mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

O jakie związki powinienem zapytać w takim razie w wodociągach?

Potrzebne są twardość, chlorki, siarczany, sód, magnez, wapn oraz wodorowęglany ewentualnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, a w ciemno co lepiej warzyć? mam 20 g gipsu piwowarskiego oraz węglan wapnia.

 

świąteczne

5,0kg słód pale ale VIKING MALT 
0,5kg słód monachijski jasny VIKING MALT 
0,4kg płatki jęczmienne 
0,25 słód czekoladowy ciemny VIKING MALT 
0,25kg jęczmień prażony VIKING MALT 
50g chmiel Sybilla 
30g chmiel Oktawia 

 

lub

 

Nie wiem jak to nazwać bez stalowiec, słynne Hop Aroma

Viking Pilsner malt 5 kg

Karmelowy Jasny 30 0.5 kg

magnum 30 g

lublin 40 g

Amarillo 30 g (15g na zimno)

cascade 30g na zimno

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

O jakie związki powinienem zapytać w takim razie w wodociągach?

Możesz pytać, ja wysłałem do nich maila pewnego razu, żeby się dowiedzieć brakujących danych, ale go olali i nie odpowiedzieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

a w ciemno co lepiej warzyć?

pewnie świąteczne, w którym wszystko przykryją przyprawy, choć to drugie też nie wydaje się bardzo wymagające. Ze względu na twardość na pewno zainteresowałbym się pilsami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.10.2020 o 07:26, Suchejroo napisał:

Potrzebne są twardość, chlorki, siarczany, sód, magnez, wapn oraz wodorowęglany ewentualnie

 

No to tak stacja nie robi nic ponad to co widzimy powyżej.

 

Czyli twardość: 5

chlorki: 14.2

co z takimi informacjami moge zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz więcej o wodzie: https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody

Tu masz kalkulator https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/. Nie znam żadnego po Polsku poza kalkulatorem w beer smith3, którego używam na co dzień.

 

Wodę masz miękką i bardzo miękką, jak wyżej napisał kolega, dobrą do pilsa. Uwarzysz na nie wszystko ale w piwach słodowych MOŻESZ mieć problem z odczuciem słodowości, w piwach chmielowych MOŻESZ mieć problem z goryczką, w stoutach ze słodem palonym i palonym ziarnem MOŻESZ mieć kwaśność pochodzącą od nadmiaru tychże. 

Najważniejsze parametry dla Ciebie:

chlorki Cl

siarczany SO4

twardość CaCO3

wapń, magnez i sód - lepiej trzymać je jak najniżej. 

 

Dla wszystkich piw poza pilsem możesz podbijać te aniony. Dla piw słodowych tak żeby chlorków było dwa razy więcej niż siarczanów, lub po równo ale na wyższym poziomie.

Dla piw chmielowych odwrotnie. Dla piw z udziałem słodów palonych podbijasz CaCO3 - twardość - tak żeby zbuforować kwaśność, która może pochodzić od słodów palonych. 

Pamiętaj że nie ma dodatków do modyfikacji wody które podnoszą jedną wartość. Często po dodaniu zmieniają się dwa albo trzy parametry. 

 

To tak nakreśliłem, musiałbyś się pozagłębiać w lektury bo kombinacji jest sporo. 

 

17 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

świąteczne

lub

Nie wiem jak to nazwać bez stalowiec, słynne Hop Aroma

Do świątecznego zrobiłbym przewagę chlorków i dodał węglan wapnia. Do hop aromy przewagę siarczanów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patrze ze kolega z Pszczyny jest, więc pewnie woda podobna do mojej Jak sobie radzisz w takim razie?
Dziś nie  ,mam czym podbić chlorków, mam tylko CaCO3 łyżeczka tego ostatniego do zacierania starczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, tamtomasz napisał:

Nie masz możliwości uwarzenia na mineralce? Tam zazwyczaj masz skład podany na butelce.

 

możliwość jest, ale też nie chce wydawać nie potrzebnie kasy 20 litrów piwa to troche wody jest niestety licząc 2 zł za liter to mamy kolejny zestaw piwa ;/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie.

Poczytaj ten link do wiki o modyfikacji. Zacytuję istotny fragment:

 

Twardość niesie w sobie trochę użytecznej informacji. Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3). Na twardośc składają się dwa jony: Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartośc używając wzoru:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń:

(Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm

Możemy też założyć, że Mg stanowi ok. 1/3-1/4 zawartości Ca i wyliczyć zakres w którym są nasze minerały

 

Najpierw poczytaj różne źródła o modyfikacji, o wodzie dla różnych rodzajów piw, poznaj skład wody której używasz, a na końcu modyfikuj bo inaczej to nic dobrego z tego nie wyjdzie. 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

@anatom, @x1d i @Suchejroo Udało mi uzyskać jeszcze takie parametry jak:

 

siarczany 21,3

Na 10,8

@anatom, wedle wzoru który podałeś CaCO3 u mnie ma wartość 80 wartość Ca to 32ppm, zakładając ze wartość 1/4 to Mg to moja Mg to 8 ppm, a Ca to 24 ppm

 

Jak policzyć zatem HCO3?

Edited by Ravage Trzy Baryłki

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Głownym winowajcą alkaliczności wody jest jon HCO3, możemy więc wyliczyć jego zawartość w ppm mnożąc alkaliczność (podaną jako CaCO3) przez współczynnik 61/50. I odwrotnie, mając stężenie HCO3 w ppm możemy wyliczyć alkaliczność (mnożąc przez 50/61).[...]

Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów:

np. twardość węglanową pomierzono na 6 stopni niemieckich; 1 stopnień niemiecki = 17,86 alkaliczności jako CaCO3, czyli 6*17.86 = alkaliczność 107 jako CaCO3; należy to pomnożyć przez współczynnik 61/50 i wyjdzie 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność; woda dobra do piw brązowych i ciemnych."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otrzymałem wyniki badania wody, czy do pilsa się nadaje, czy trzeba modyfikować oraz do jakiego stylu będzie pasować najbardziej?a.JPG.161cd0468461a595550b6249fc8b42f4.JPGb.JPG.920f3719122995a0e9ca9ed357f6081e.JPGc.JPG.4e84fd0994e20d7553188a0e6fb83bde.JPGd.JPG.0b4f9ec4b42c50e68a7c513ae65ae324.JPG

Edited by smola

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie jest tabela po uzdatnianiu?!

Przecież napisane jest, że wynik niezgodny a obok to Kryteria czyli norma do jakiej ma dążyć jakość wody. :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę ba4368ddf0815974f789ad5209240cd5.jpg&key=f6972ffe4ec77b1bc91bdf88564288a74502a18ee7f4def64764edfbc32e7c8c

 

Pobór w dwóch punktach. Zawór czerpalny przy pompie - niezgodny, kran - zgodny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@anatom rozumiem zatem ze skoro mam CaCO3 80 to HCO3 to u mnie 80*1,22=97,6 dobrze liczę?

 

i kolejne pytanie o ten kalkulator warzę 35 litrów Kolsha wybrałem profil dla ALTbier bo to chyba ten sam profil

 

 

Viking Pilsner malt 7,1
pszeniczny1.3 kg
Carapils Malt0.27 kg 

Słód Caramunich Typ II 0,17

 

wklepuje parametry w ten programik i wychodzi mi o takie coś. widze tutaj podaje się wodę do zacierania oraz wode do płukania jak powinienem podzielić dodatek do wody cześć tutaj a częśc tutaj? czy wszystko do zacierania?

 

887849586_kalkuator1.thumb.png.78466e666bbfafcce2954549cc09d0cd.png

 

wtedy poniżej gwiazdki wyglądają tak

 

1239996346_kalkulator2.thumb.png.7a9b779cf0b14d5ce0c04802ca76527a.png

 

po dopisaniu 5 g gipsu i większej ilości gwiazdki zmieniają się na zielono wszędzie 1971450574_kalkulator3.thumb.png.31084f601f262e5665b43aa68f6199ca.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

 

wklepuje parametry w ten programik i wychodzi mi o takie coś. widze tutaj podaje się wodę do zacierania oraz wode do płukania jak powinienem podzielić dodatek do wody cześć tutaj a częśc tutaj? czy wszystko do zacierania?

 

 

1.To nie jest woda do wysładzania a ilość wody destylowanej jaką chcemy dodać do naszej wody w celu zniwelowania minerałów.  Ustawiasz tam 0 - chyba że dodajesz taką wodę.  Chyba, że to wiesz a ja nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi

 

2. Po drugie cały czas Twój "Target Minerals" to są same 0 bo mimo że wybrałeś jaki chcesz profil to nie wcisnąłeś "Update Target"

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.