daamian3 0 Posted October 9, 2020 Cześć wszystkim, na moją 4 warkę wybralem piwo w stylu Kölsch, ze względu na to że jeszcze temperatura dopisuje, a wszystkie poprzednie były mocno chmielone w stylu ipa. Po tygodniu fermentacji blg spadło z 11 do 5. Przelałem na cichą, z myślą że piwo dofermentuje, jednak po kolejnym tygodniu BLG jest na podobnym poziomie (4.5). Co teraz zrobić? Czy rozlewać? Według przepisu powinno przerobić prawie cały cukier 1-2 BLG. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slawmir 18 Posted October 9, 2020 Pokaż ten przepis drożdżom hihi 2 skazi and primordial reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted October 9, 2020 Jakie drożdże, jak zacierane? Coście się wszyscy uczepili tego że drożdże za mało zjadły? Dzień w dzień nowe posty o tym czy to już koniec fermentacji, czy może jeszcze dojedzą. Jak BLG nie spada, to w 90% już więcej nie spadnie, więc zalecam skończyć tę masową histerię pod tytułem "czy aby nie uśpiłem drożdży" Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 151 Posted October 9, 2020 Nie przelewaj piwa zanim fermentacja się nie skończy. Nie sugeruj się przepisem w styly 7 dni burzliwej, 7 cichej. Drożdży nie interesuje co jest napisane w przepisie. Najważniejsze informacje: jakie i ile drożdży, jaką temperatura zacierania i fermentacji? Prawdopodobnie będziesz miał piwo niedofermentowane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
daamian3 0 Posted October 9, 2020 (edited) Dzięki za odpowiedzi. Zacieranie: -10 minut 50°C, -60 minut 64°C, -10 minut 78°C. Drożdże Safbrew S-33 - 1 opakowanie na 24l. Fermentacja w temperaturze 18°C. @Hary86 rozumiem, zastanawiam się tylko czym to jest spowodowane, zacierałem w temperaturze 64 stopnie więc w teorii powinno być mocno fermentowalna brzeczka, kierując się doświadczeniem z poprzednich warek, IPA przefermentowała mi mocniej i to z większego ekstraktu, może takie drożdże po prostu? @anatom sprawdzałem ekstrakt, przez 3 dni nie zmienił się. Edited October 9, 2020 by daamian3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 151 Posted October 9, 2020 15 minut temu, daamian3 napisał: @anatom sprawdzałem ekstrakt, przez 3 dni nie zmienił się. Brak zmiany ekstraktu przez 3 dni nie musi świadczyć o prawidłowym przefermentowaniu piwa. Tym bardziej że minęło 7 dni. To tak na przyszłość. Fermentacja może się zatrzymać, trzeba zareagować, podnieść temperaturę np. Te S33 to są nieprzewidywalne. Mogły w 18C tak się zachować. Czasem schodzą niżej w wyższych temperaturach. Producent podaje że odfermentowanie średnie więc może być te 4 - 4,5 plato z 11. 1 daamian3 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted October 9, 2020 A nie byłoby sensowne przenieść fermentor do 20 stopni, albo i 22? Wszak wiele już te drożdże nie odfermentują, to i jakimiś estrami piwa nie zanieczyszczą, bo a może się obudzą i coś tam jeszcze dojedzą. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted October 9, 2020 4 godziny temu, daamian3 napisał: Przelałem na cichą, z myślą że piwo dofermentuje ? Tak na przyszłość. Aby odfermentowało, zostaw w tym samym fermentorze. Chyba, że masz inne powody zlewania na cichą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
daamian3 0 Posted October 22, 2020 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Piwo jest już gotowe. Po posmakowaniu dowiedziałem sie prawdopodobnie co było przyczyną niedofermentowania. Otóż z powodu zbyt długiego i intensywnego warzenia (odparowało ponad 17% brzeczki) nastąpiła zbyt intensywna reakcja przemiany cukrów i aminokwasow w związki melanoidynowe (reakcja Maillarda). Piwo jest intensywnie tostowe, karmelowe, ciasteczkowe i ma pomarańczowy kolor (a użyłem tylko słodu pilzneńskiego). Nie ukrywam że nie do końca o taki styl mi chodziło 🤣ale nie jest złe . Quote Share this post Link to post Share on other sites