Jump to content
daamian3

Kölsch problem z fermentacją

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

na moją 4 warkę wybralem piwo w stylu Kölsch, ze względu na to że jeszcze temperatura dopisuje, a wszystkie poprzednie były mocno chmielone w stylu ipa.

 

Po tygodniu fermentacji blg spadło z 11 do 5. Przelałem na cichą, z myślą że piwo dofermentuje, jednak po kolejnym tygodniu BLG jest na podobnym poziomie (4.5). Co teraz zrobić? Czy rozlewać? Według przepisu powinno przerobić prawie cały cukier 1-2 BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie drożdże, jak zacierane?

 

Coście się wszyscy uczepili tego że drożdże za mało zjadły? Dzień w dzień nowe posty o tym czy to już koniec fermentacji, czy może jeszcze dojedzą. Jak BLG nie spada, to w 90% już więcej nie spadnie, więc zalecam skończyć tę masową histerię pod tytułem "czy aby nie uśpiłem drożdży"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przelewaj piwa zanim fermentacja się nie skończy. Nie sugeruj się przepisem w styly 7 dni burzliwej, 7 cichej. Drożdży nie interesuje co jest napisane w przepisie. 

Najważniejsze informacje: jakie i ile drożdży, jaką temperatura zacierania i fermentacji? 

Prawdopodobnie będziesz miał piwo niedofermentowane. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

 

Zacieranie:

-10 minut 50°C,

-60 minut 64°C,

-10 minut 78°C.

 

Drożdże Safbrew S-33 - 1 opakowanie na 24l.

 

Fermentacja w temperaturze 18°C.


@Hary86

rozumiem, zastanawiam się tylko czym to jest spowodowane, zacierałem w temperaturze 64 stopnie więc w teorii powinno być mocno fermentowalna brzeczka, kierując się doświadczeniem z poprzednich warek, IPA przefermentowała mi mocniej i to z większego ekstraktu, może takie drożdże po prostu?

 

@anatom

sprawdzałem ekstrakt, przez 3 dni nie zmienił się.

 

 

 

Edited by daamian3

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, daamian3 napisał:

 

@anatom

sprawdzałem ekstrakt, przez 3 dni nie zmienił się.

Brak zmiany ekstraktu przez 3 dni nie musi świadczyć o prawidłowym przefermentowaniu piwa. Tym bardziej że minęło 7 dni. To tak na przyszłość. Fermentacja może się zatrzymać, trzeba zareagować, podnieść temperaturę np. 

 

Te S33 to są nieprzewidywalne. Mogły w 18C tak się zachować. Czasem schodzą niżej w wyższych temperaturach. Producent podaje że odfermentowanie średnie więc może być te 4 - 4,5 plato z 11.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie byłoby sensowne przenieść fermentor do 20 stopni, albo i 22? Wszak wiele już te drożdże nie odfermentują, to i jakimiś estrami piwa nie zanieczyszczą, bo a może się obudzą i coś tam jeszcze dojedzą.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, daamian3 napisał:

Przelałem na cichą, z myślą że piwo dofermentuje

Tak na przyszłość. Aby odfermentowało, zostaw w tym samym fermentorze. Chyba, że masz inne powody zlewania na cichą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Piwo jest już gotowe. Po posmakowaniu dowiedziałem sie prawdopodobnie co było przyczyną niedofermentowania. 

Otóż z powodu zbyt długiego i intensywnego warzenia (odparowało ponad 17% brzeczki) nastąpiła zbyt intensywna reakcja przemiany cukrów i aminokwasow w związki melanoidynowe (reakcja Maillarda). Piwo jest intensywnie tostowe, karmelowe, ciasteczkowe i ma pomarańczowy kolor (a użyłem tylko słodu pilzneńskiego). Nie ukrywam że nie do końca o taki styl mi chodziło 🤣ale nie jest złe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.