Jump to content
BrowarPAPI

RIS BIAB podwójne zacieranie - sprawdzenie receptury

Recommended Posts

Cześć, chciałbym prosić o weryfikację poniższej receptury. Planuje zrobić RISa metodą BIAB z podwójnym zacieraniem.

Poniżej receptura z Brewtarget. 

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.

To będzie moja 50 warka w tym 10 metodą BIAB.

 

#50 Imperial Stout - Russian Imperial Stout (13F)
================================================================================
Wielkość warki         21,080 L             
Objętość do gotowania  25,580 L             
Czas gotowania         1,500 hr             
Wydajność              70%                  
Gęstość początkowa     28,051 P             
Gęstość końcowa        7,555 P              
Alkohol (ABV)          13,6%                
Bitterness             100,1 IBU (Tinseth)  
Barwa                  164,0 ebc (Morey)    

Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa                             Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa        
Słód Pale Ale Malteurop           Słód  10,000 kg  Tak        Nie             80%             5,0 ebc      
Słód Monachijski Jasny Typ I      Słód  1,000 kg   Tak        Nie             78%             17,0 ebc     
Słód Carafa Typ II Weyermann      Słód  600,000 g  Tak        Nie             65%             1 200,0 ebc  
Słód Caramalt FAWCETT             Słód  590,000 g  Tak        Nie             77%             35,0 ebc     
Słód Karmelowy 600                Słód  500,000 g  Tak        Nie             68%             600,0 ebc    
Słód Barwiący Obłuszczony Viking  Słód  300,000 g  Tak        Nie             65%             1 200,0 ebc  
Słód Chocolate FAWCETT            Słód  300,000 g  Tak        Nie             65%             1 200,0 ebc  
Waga słodów: 13,290 kg

Chmiele
================================================================================
Nazwa        Alpha  Ilość      Użycie     Czas        Postać    IBU   
Magnum PL    11,0%  100,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  67,7  
Tomahawk US  15,0%  40,000 g   Gotowanie  40,000 min  Granulat  32,4  

Dodatki
================================================================================
Nazwa          Typ               Użycie  Ilość     Czas      
Węglan wapnia  Uzdatnianie wody  Mash    5,000 g   1,000 hr  
Kwas mlekowy   Uzdatnianie wody  Mash    2,000 mL  1,000 hr  

Drożdze
================================================================================
Nazwa                 Typ  Postać  Ilość   Krok                  
Lallemand Voss Kveik  Ale  Gęstwa   5,50 g  Fermentacja burzliwa  

Zacieranie
================================================================================
Nazwa      Typ       Ilość     Temp.     Target    Czas  
Konwersja  Infusion  40,000 L  70,000 C  67,000 C  1 hr  

Notatki
================================================================================
Warka #50!
To musi być coś specjalnego!
1. Zacieranie w 40l wspyać: połowę słodów podstawowych:
5,5kg (pale ale i monachijski) + wszystkie karmelowe
2. Zacieranie w wysłodzinach po pierwszym (powinno być koło 33-34l brzeczki):
reszta słodów + od razu wszystkie ciemne.

Słody z zacierania przenieść do fermentora z węzykiem i wysładzać do około 10l po każdym zacieraniu. Finalnie żeby było koło 25l brzeczki, która mozna gotoawac w emalii na kuchence

Gotowanie RIS 90 minut. Chmiel 100g Magnum na 60 minut i Tomahawk 40g na 40 minut
Edited by BrowarPAPI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 50 warce to masz pewnie wszystko przemyślane. Może to być tak jak jest. Ja osobiście zmieniłbym drożdże na normalne. Nie robiłbym tego na kveikach. W ostateczności na Oslo. 

 

Edit: wrzuciłbym chmiel na ostatnie 15min, tak na złamanie smaku. 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Biab to założył bym mniejszą wydajność niż 70 procent, wywalił monacha i zmienił drożdże. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj odbyło się warzenie. Eksperyment z podwójnym zacieraniem w worku uznaję za udany. Finalnie wyszło 20l piwa o gęstości 27blg. Dla nas to bardzo dobry wynik. Z wysłodzin wyszedł jeszcze cienkusz 15l o ekstrakcie 10,8 BLG. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od wlania wody do zacierania do wyjścia z warzelni jakieś 10h.. ale mam nadzieję, że było warto. 3 dni temu piwo trafiło do butelek. Już się nie mogę doczekać degustacji 😃

Edited by BrowarPAPI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.