Skocz do zawartości

Zatrzymana fermentacja W-34/70


paulox81

Rekomendowane odpowiedzi

Piwo Dortmunder wg zasypu:

SŁODY:

Słód Pilzneński : 3kg

Słód Monachijski I (jasny) : 0,5 kg

Słód Pale Ale : 1,7 kg (z braku pilznenskiego postanowiłem zużyć zapasy Pale Ale )

SUMA : 5,2 kg

 

Zacieranie:

woda: 20 l

 

55stC : 10 min

64stC : 20min

72stC : 40min

78stC : 5min

 

Ekstrakt nastawny: 13,2 Brix

FFT: tutaj ok bo zeszło do 6,8 Brix (po przeliczeniu 2,77 Brix, odfermentowanie ~79% czyli wg producenta drożdży)

Uwodniono 2 saszetki na 20l brzeczki.

W fermentorze zaś po tygodniu w 12st C 7,4 Brix (po przeliczeniu 3,76 Brix, odfermentowanie  ~72%)

Podwyższenie temperatury do 14st C i 3 dni później czyli po 10 dniach  odczyt 7,4 Brix - bez zmian, piana zeszła praktycznie cała.

 

Martwi mnie różnica względem FFT oraz niskie 72% odfermentowanie.

Czekać dalej z przelewaniem na cichą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, anteks napisał:

Nie zastanawiam sie nad odfermentowaniem, po miesiącu idzie w butle i finito. Test i fermentacja w tej samej temp?

FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4.

 

1 minutę temu, punix napisał:

Dla pewności: FFT robiłeś na W34/70, czy innych drożdżach?

FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, paulox81 napisał:

FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4.

 

FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...).

 

Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa.

72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.10.2020 o 13:34, punix napisał:

 

Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa.

72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%.

Uspokoiłeś mnie :) Dzięki

 

Aktualizacja: 17-11-2020:

Po ok 3 tygodniach od butelkowania nic nie strzela, nie ma granatów, co więcej trochę za słabe nagazowanie gdyż dałem mniej cukru do refermentacji z obawy przed niedofermentowanym piwem. Ale podsumowując: piwo nie było niedofermentowane widocznie takie różnice w FFT się zdarzają.

Edytowane przez paulox81
Aktualizacja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.