Jump to content
Sign in to follow this  
paulox81

Zatrzymana fermentacja W-34/70

Recommended Posts

Piwo Dortmunder wg zasypu:

SŁODY:

Słód Pilzneński : 3kg

Słód Monachijski I (jasny) : 0,5 kg

Słód Pale Ale : 1,7 kg (z braku pilznenskiego postanowiłem zużyć zapasy Pale Ale )

SUMA : 5,2 kg

 

Zacieranie:

woda: 20 l

 

55stC : 10 min

64stC : 20min

72stC : 40min

78stC : 5min

 

Ekstrakt nastawny: 13,2 Brix

FFT: tutaj ok bo zeszło do 6,8 Brix (po przeliczeniu 2,77 Brix, odfermentowanie ~79% czyli wg producenta drożdży)

Uwodniono 2 saszetki na 20l brzeczki.

W fermentorze zaś po tygodniu w 12st C 7,4 Brix (po przeliczeniu 3,76 Brix, odfermentowanie  ~72%)

Podwyższenie temperatury do 14st C i 3 dni później czyli po 10 dniach  odczyt 7,4 Brix - bez zmian, piana zeszła praktycznie cała.

 

Martwi mnie różnica względem FFT oraz niskie 72% odfermentowanie.

Czekać dalej z przelewaniem na cichą?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, anteks napisał:

Nie zastanawiam sie nad odfermentowaniem, po miesiącu idzie w butle i finito. Test i fermentacja w tej samej temp?

FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4.

 

1 minutę temu, punix napisał:

Dla pewności: FFT robiłeś na W34/70, czy innych drożdżach?

FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...).

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, paulox81 napisał:

FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4.

 

FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...).

 

Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa.

72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 7.10.2020 o 13:34, punix napisał:

 

Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa.

72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%.

Uspokoiłeś mnie :) Dzięki

 

Aktualizacja: 17-11-2020:

Po ok 3 tygodniach od butelkowania nic nie strzela, nie ma granatów, co więcej trochę za słabe nagazowanie gdyż dałem mniej cukru do refermentacji z obawy przed niedofermentowanym piwem. Ale podsumowując: piwo nie było niedofermentowane widocznie takie różnice w FFT się zdarzają.

Edited by paulox81
Aktualizacja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.