Szymon Zok Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Panowie. Mam pytanie, gdyż w sobotę wstawiłem piwo z brewkitu (real ale).W niedzielę oraz poniedziałek miałem burzliwą fermentację.Rurka bulkala prawie cały czas a dzisiaj praktycznie cisza i widać centymetrowy osad z drożdży na dnie.Moje pytanie brzmi.Jak długo mam trzymać piwo w fermentorze?bo według instrukcji około 7 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giekon Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Zapomnij o tym fermentorze na 14 dni. Potem badanie odfermentowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 W jakiej temperaturze otoczenia trzymasz wiaderko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Zok Posted October 6, 2020 Author Share Posted October 6, 2020 23-24 stopnie.Teraz rurka bułka 2 razy na godzinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 4 minuty temu, Szymon Zok napisał: 23-24 stopnie.Teraz rurka bułka 2 razy na godzinę. Drożdże z brewkitu? Najprawdopodobniej zbyt wysoka temperatura i większość cukrów już została przejedzona. Sprawdź blg za 10 dni, później za kolejne 3, jeśli nie spada, można butelkować. A na przyszłość - postaraj się chociaż o styropianowe pudło do fermentacji, żeby utrzymać stałą (i niższą) temperaturę. Drożdże też warto zmienić na coś pewniejszego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Nic dodac, nic ujac. Przy 23-24° otoczenia (czyli jakichs 25-26 fermentacji, lekko liczac) to po 3 dniach jest po ptokach. Ekstrakt poczatkowy, jak sie domyslam, przy red ale mogl byc w okolicach 12 BLG, wiec co mialo byc zjedzone, to juz jest zjedzone. Obawiam sie, ze mogles w ten sposob sporo stracic na smaku piwa, ale kto wie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Zok Posted October 6, 2020 Author Share Posted October 6, 2020 No cóż uczę się na błędach a dopiero zaczynam☺️Sredstvom a Twoim zdaniem ile powinienem jeszcze trzymać piwo? Wtórna fermentację będę robił w szklanych butelkach.Wiem,że to zależy od blog,ale muszę niestety dokupić areometr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Jak nie masz areometru to na wszelki wypadek poczekaj ze 2 tygodnie, chociaz to I tak bedzie wrozenie… Areometr to podtsawowe wyposazenie piwowara wiec nie odkladaj zakupu. piersze piwo (o ile to pierwsze) I tak schodzi szybkow wiec nie zdazy przegazowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Zok Posted October 6, 2020 Author Share Posted October 6, 2020 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.W areometr zainwestuje😁Tak to pierwsze piwo, mam nadzieję że będzie dało się wypić i się nie zepsuje😅Nepewno się tu jeszcze odezwę.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 3 godziny temu, Szymon Zok napisał: Tak to pierwsze piwo, Przy kolejnych warkach nie popełniaj tego jakże częstego błędu którym jest fermentacja w zbyt wysokich temperaturach, a twoje piwa wejdą na zupełnie inny poziom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.