Jump to content
Szymon Zok

Burzliwa fermentacja

Recommended Posts

Panowie.

Mam pytanie, gdyż w sobotę wstawiłem piwo z brewkitu (real ale).W niedzielę oraz poniedziałek miałem burzliwą fermentację.Rurka bulkala prawie cały czas a dzisiaj praktycznie cisza i widać centymetrowy osad z drożdży na dnie.Moje pytanie brzmi.Jak długo mam trzymać piwo w fermentorze?bo według instrukcji około 7 dni.

IMG_20201006_060131.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Szymon Zok napisał:

23-24 stopnie.Teraz rurka bułka 2 razy na godzinę.

 

Drożdże z brewkitu?

Najprawdopodobniej zbyt wysoka temperatura i większość cukrów już została przejedzona. Sprawdź blg za 10 dni, później za kolejne 3, jeśli nie spada, można butelkować.

A na przyszłość - postaraj się chociaż o styropianowe pudło do fermentacji, żeby utrzymać stałą (i niższą) temperaturę. Drożdże też warto zmienić na coś pewniejszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic dodac, nic ujac. Przy 23-24° otoczenia (czyli jakichs 25-26 fermentacji, lekko liczac) to po 3 dniach jest po ptokach. Ekstrakt poczatkowy, jak sie domyslam, przy red ale mogl byc w okolicach 12 BLG, wiec co mialo byc zjedzone, to juz jest zjedzone. Obawiam sie, ze mogles w ten sposob sporo stracic na smaku piwa, ale kto wie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż uczę się na błędach a dopiero zaczynam☺️Sredstvom a Twoim zdaniem ile powinienem jeszcze trzymać piwo? Wtórna fermentację będę robił w szklanych butelkach.Wiem,że to zależy od blog,ale muszę niestety dokupić areometr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie masz areometru to na wszelki wypadek poczekaj ze 2 tygodnie, chociaz to I tak bedzie wrozenie… Areometr to podtsawowe wyposazenie piwowara wiec nie odkladaj zakupu.

piersze piwo (o ile to pierwsze) I tak schodzi szybkow wiec nie zdazy przegazowac ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.W areometr zainwestuje😁Tak to pierwsze piwo, mam nadzieję że będzie dało się wypić i się nie zepsuje😅Nepewno się tu jeszcze odezwę.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Szymon Zok napisał:

Tak to pierwsze piwo,

Przy kolejnych warkach nie popełniaj tego jakże częstego błędu którym jest fermentacja w zbyt wysokich temperaturach, a twoje piwa wejdą na zupełnie inny poziom. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.