Jump to content
ksiegarz5

Kriek - Lambic z wiśniami. Krok 1. Krok 2 ...

Recommended Posts

Cześć

Nastawiłem wczoraj coś, co w przyszłości ma być kriekiem. ;) Nie wiem tylko czy nie przesadziłem ...

Brewness wyliczył mi, że z ekstraktu jasnego 3,4 kg oraz pszenicznego 1 kg wyjdzie mi, na 20l, 15,9 * Blg. Tymczasem mi wyszło 17,5*. 😜 Chmielu tylko 5g, na godzinę gotowania, więc może się to jakoś wyrówna.

Za dwa tygodnie chcę dodać drugie drożdże, ale mam jeszcze co do tego kroku parę pytań.

1. Wg., Browaru Gdynia, drożdże płynne Wyeast, im starsze, tym wcześniej powinniśmy je aktywować. Czy to samo tyczy się blendu do lambica? Moje są do 26 października br. Trzymam je w lodówce i planowałem je wyjąc oraz aktywować z rana by wieczorem zadać je do piwa ...

2. Płatki dębowe na cichą. Mam francuskie oraz amerykańskie, średnio opiekane. Jak rozumiem, na CAŁĄ cichą siedzą w piwie? Bity rok, tak?

3. Nagazowanie. To już raczej pytanie na przyszłość, ale jak w przyszłym roku będę butelkował to czy S-33, z nowej paczki wystarczą? Czy może nie potrzebnie się martwię i nie będę musiał nic dodawać?

Teraz fermentuję w fermentorze, ale za dwa tygodnie przeleję do dużej damy z szerokim kołnierzem. Mam nadzieję, że gumowy korek się sprawdzi, ale jak by co, to mam jeszcze taki z korka. Również do tego typu balonów ...

 

Warka 19 - Kriek - Lambic z wiśniami 05.10.20

 

- Bruntal Ekstrakt Jasny 1,7 kg x2,

- WES Ekstrakt pszeniczny 0,5 kg x2.

 

Drożdże Safbrew S-33 11,5g (TERAZ) oraz Wyeast - Belgian Lambic Blend (NA CICHĄ).

 

Chmielenie:

- 60 minut 5g Lubelski 2017.

 

20 litrów "krieka".

 

05.10.20 17,5* Brix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiadam sam sobie ... Trudno. 😜

Po dwóch tygodniach fermentacji zostało 5* Blg z 17,5 ... Przelałem na cichą do damy, dodałem aktywowane wczoraj drożdże (NIE napuchło tak jak myślałem, że się zrobi. One tak mają?) i zobaczymy co dalej. Przy fermentacji DWOMA rodzajami drożdży, z tego co wiem, nie powinna się pojawić błona ... Na wszelki wypadek usunąłem plastikowy kołnierz na damie. MOŻE jednak będzie. ;)

Niestety, korek z korka który kupiłem, okazał się być ciut za mały. :( Jestem skazany na gumowy, który nie robi na mnie dobrego wrażenia. :/ Na wszelki wypadek owinąłem szyjkę damy streczem ... Może sznurek byłby lepszy? 😜

Komentarz rodziny, gdy dowiedziała się, że piwo spędzi tam rok "bezcenny": Wali Ci już po deklu ... "Kochana" rodzina ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widok na damę, jakoś tak tydzień PO dodaniu mieszanki ...

Sorry za jakość. 😜

IMG_20201031_110836.thumb.jpg.e0f4f4d2f7a55c73b2b0aaa123fe45d3.jpg

IMG_20201031_110846.thumb.jpg.8a8d98a70ee5324e3c26247a99f444e8.jpg

IMG_20201031_110857.thumb.jpg.6fce3933bcfc8063a8e5d1778920a7d1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.10.2020 o 08:56, ksiegarz5 napisał:

2. Płatki dębowe na cichą. Mam francuskie oraz amerykańskie, średnio opiekane. Jak rozumiem, na CAŁĄ cichą siedzą w piwie? Bity rok, tak?

to lambik, nie dawaj płatków

W dniu 6.10.2020 o 08:56, ksiegarz5 napisał:

3. Nagazowanie. To już raczej pytanie na przyszłość, ale jak w przyszłym roku będę butelkował to czy S-33, z nowej paczki wystarczą? Czy może nie potrzebnie się martwię i nie będę musiał nic dodawać?

blend powinien zjechać blisko 0 blg, na pewno beda zyly jakieś bretty z blendu wiec dodawanie sachow mija sie z celem

 

W dniu 6.10.2020 o 08:56, ksiegarz5 napisał:

1. Wg., Browaru Gdynia, drożdże płynne Wyeast, im starsze, tym wcześniej powinniśmy je aktywować. Czy to samo tyczy się blendu do lambica? Moje są do 26 października br. Trzymam je w lodówce i planowałem je wyjąc oraz aktywować z rana by wieczorem zadać je do piwa ...

nie robi sie starterów do blendow lambikowych / flandersowych ponieważ zaburza sie proporcje

 

W dniu 17.10.2020 o 11:22, ksiegarz5 napisał:

Przy fermentacji DWOMA rodzajami drożdży, z tego co wiem, nie powinna się pojawić błona ...

skad takie rewelacje ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

leonzn -> Dziękuję za odpowiedź.

Hm, w zasadzi do kriek, ale to detal. 😜 Wzorowałem się na tych przepisach. https://wiki.piwo.org/Fruit_Lambic_(Lambicus_Piatzii),_Piotr_Wypych_(coder)

O.k. Dzięki.

Ale ja nie chciałem robić startera. Nawet o to nie zapytałem. :( Chciałem wiedzieć czy aktywować je wcześniej czy kilka godzin przed zadaniem ... Poradzono mi żeby tego nie robić. Kilka godzin wystarczy by się aktywowały i wszystko było O.k. Tak też zrobiłem i ... NIC się nie stało. :( Dodałem mieszankę, ale jeszcze tego samego dnia, na wszelki wypadek, zamówiłem nowe, świeższe. Z datą do połowy lutego przyszłego roku. Aktywowały się już bez problemu, a po dwóch dniach wlałem je do damy ...

Wyczytałem to albo tutaj, na piwo.org, albo na którejś z grób dla piwowarów na FB. Nie pamiętam. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.