ksiegarz5 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Cześć Nastawiłem wczoraj coś, co w przyszłości ma być kriekiem. Nie wiem tylko czy nie przesadziłem ... Brewness wyliczył mi, że z ekstraktu jasnego 3,4 kg oraz pszenicznego 1 kg wyjdzie mi, na 20l, 15,9 * Blg. Tymczasem mi wyszło 17,5*. 😜 Chmielu tylko 5g, na godzinę gotowania, więc może się to jakoś wyrówna. Za dwa tygodnie chcę dodać drugie drożdże, ale mam jeszcze co do tego kroku parę pytań. 1. Wg., Browaru Gdynia, drożdże płynne Wyeast, im starsze, tym wcześniej powinniśmy je aktywować. Czy to samo tyczy się blendu do lambica? Moje są do 26 października br. Trzymam je w lodówce i planowałem je wyjąc oraz aktywować z rana by wieczorem zadać je do piwa ... 2. Płatki dębowe na cichą. Mam francuskie oraz amerykańskie, średnio opiekane. Jak rozumiem, na CAŁĄ cichą siedzą w piwie? Bity rok, tak? 3. Nagazowanie. To już raczej pytanie na przyszłość, ale jak w przyszłym roku będę butelkował to czy S-33, z nowej paczki wystarczą? Czy może nie potrzebnie się martwię i nie będę musiał nic dodawać? Teraz fermentuję w fermentorze, ale za dwa tygodnie przeleję do dużej damy z szerokim kołnierzem. Mam nadzieję, że gumowy korek się sprawdzi, ale jak by co, to mam jeszcze taki z korka. Również do tego typu balonów ... Warka 19 - Kriek - Lambic z wiśniami 05.10.20 - Bruntal Ekstrakt Jasny 1,7 kg x2, - WES Ekstrakt pszeniczny 0,5 kg x2. Drożdże Safbrew S-33 11,5g (TERAZ) oraz Wyeast - Belgian Lambic Blend (NA CICHĄ). Chmielenie: - 60 minut 5g Lubelski 2017. 20 litrów "krieka". 05.10.20 17,5* Brix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted October 17, 2020 Author Share Posted October 17, 2020 Odpowiadam sam sobie ... Trudno. 😜 Po dwóch tygodniach fermentacji zostało 5* Blg z 17,5 ... Przelałem na cichą do damy, dodałem aktywowane wczoraj drożdże (NIE napuchło tak jak myślałem, że się zrobi. One tak mają?) i zobaczymy co dalej. Przy fermentacji DWOMA rodzajami drożdży, z tego co wiem, nie powinna się pojawić błona ... Na wszelki wypadek usunąłem plastikowy kołnierz na damie. MOŻE jednak będzie. Niestety, korek z korka który kupiłem, okazał się być ciut za mały. Jestem skazany na gumowy, który nie robi na mnie dobrego wrażenia. Na wszelki wypadek owinąłem szyjkę damy streczem ... Może sznurek byłby lepszy? 😜 Komentarz rodziny, gdy dowiedziała się, że piwo spędzi tam rok "bezcenny": Wali Ci już po deklu ... "Kochana" rodzina ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted November 6, 2020 Author Share Posted November 6, 2020 Widok na damę, jakoś tak tydzień PO dodaniu mieszanki ... Sorry za jakość. 😜 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 W dniu 6.10.2020 o 08:56, ksiegarz5 napisał: 2. Płatki dębowe na cichą. Mam francuskie oraz amerykańskie, średnio opiekane. Jak rozumiem, na CAŁĄ cichą siedzą w piwie? Bity rok, tak? to lambik, nie dawaj płatków W dniu 6.10.2020 o 08:56, ksiegarz5 napisał: 3. Nagazowanie. To już raczej pytanie na przyszłość, ale jak w przyszłym roku będę butelkował to czy S-33, z nowej paczki wystarczą? Czy może nie potrzebnie się martwię i nie będę musiał nic dodawać? blend powinien zjechać blisko 0 blg, na pewno beda zyly jakieś bretty z blendu wiec dodawanie sachow mija sie z celem W dniu 6.10.2020 o 08:56, ksiegarz5 napisał: 1. Wg., Browaru Gdynia, drożdże płynne Wyeast, im starsze, tym wcześniej powinniśmy je aktywować. Czy to samo tyczy się blendu do lambica? Moje są do 26 października br. Trzymam je w lodówce i planowałem je wyjąc oraz aktywować z rana by wieczorem zadać je do piwa ... nie robi sie starterów do blendow lambikowych / flandersowych ponieważ zaburza sie proporcje W dniu 17.10.2020 o 11:22, ksiegarz5 napisał: Przy fermentacji DWOMA rodzajami drożdży, z tego co wiem, nie powinna się pojawić błona ... skad takie rewelacje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted November 6, 2020 Author Share Posted November 6, 2020 leonzn -> Dziękuję za odpowiedź. Hm, w zasadzi do kriek, ale to detal. 😜 Wzorowałem się na tych przepisach. https://wiki.piwo.org/Fruit_Lambic_(Lambicus_Piatzii),_Piotr_Wypych_(coder) O.k. Dzięki. Ale ja nie chciałem robić startera. Nawet o to nie zapytałem. Chciałem wiedzieć czy aktywować je wcześniej czy kilka godzin przed zadaniem ... Poradzono mi żeby tego nie robić. Kilka godzin wystarczy by się aktywowały i wszystko było O.k. Tak też zrobiłem i ... NIC się nie stało. Dodałem mieszankę, ale jeszcze tego samego dnia, na wszelki wypadek, zamówiłem nowe, świeższe. Z datą do połowy lutego przyszłego roku. Aktywowały się już bez problemu, a po dwóch dniach wlałem je do damy ... Wyczytałem to albo tutaj, na piwo.org, albo na którejś z grób dla piwowarów na FB. Nie pamiętam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted April 8, 2021 Author Share Posted April 8, 2021 (edited) Lambic pół roku od zadania mieszkanki ... Za trzy miesiące kupuje wiśnie, dryluje je, mrożę i dodaje do damy. ^^ Edited April 8, 2021 by ksiegarz5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabacznik Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 Nigdy nie widziałem fermentującego lambica. Czy ten biały nalot to norma? Mi to przypomina pleśń, ale nie znam się zupełnie, więc pytam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted April 8, 2021 Author Share Posted April 8, 2021 tabacznik -> Lambica robię pierwszy raz, ale trochę tam czytałem ... To błona z mieszanki drożdży i bakterii. Pozytywna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted July 20, 2021 Author Share Posted July 20, 2021 Lambic przed ... ... i po dodaniu 6,5 kg wiśni oraz 25 gram francuskich dębowych płatków średnio opiekanych. 20.07.21 2,5* Blg Aha, 2,5* Blg ma obecnie. Jest lekko kwaskowy, czuć alkohol w gardle, ale nie jest ordynarny. W smaku ... trochę dziwny, ale, CHYBA, jest o.k. Muszę znaleźć kogoś w okolicy kto się zna i powie czy jest dobrze. 😜 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 24.10.21 2* Blg (butelkowanie przy użyciu cukierków do nagazowania w butelki 0,750l, 0,5 oraz 0,3) Kriek zabutelkowany. Częściowo, również, rozdany między rodzinę a ludzi z netu mieszkających w pobliżu lub mających możliwość dojechać ... Piwo jest kwaskowe, mocno, ale nie czuć, niestety, wiśni. Może jak bym użył łutówki, tak jak chciałem, było by lepiej. Ewentualnie trzeba było użyć więcej owoców ... 🤔 Zobaczymy co dalej, bo na chwilę obecną, mój "browar" zawiesza działalność. ;( Kronelius 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.