Hestfaret Bryggeriet 0 Posted October 4, 2020 Dzień dobry. Pytanko dotyczy laktozy, zastanawiam się czy mogę ja czymś zastąpić, a jednocześnie uzyskać podobna słodycz i gładkość, wiem o ksylitolu ale tutaj ta słodycz jest trochę miodowa moim zdaniem i nie bardzo mi odpowiada. Mam kilka milkshakeów do uwarzenia ale okazało się że reaguję baaaaardzo źle na laktozę, nawet po kilku łykach piwa uwarzonego z dodatkiem laktozy. Może głupie pytanie ale może ktoś pomoże... Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 90 Posted October 4, 2020 Może idzie to zastąpić zacieraniem na słodko w 73C Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 4, 2020 Cześc. Maltodekstryna? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiktorwiktor 0 Posted October 5, 2020 Najlepszy w smaku jest erytrytol, to taki smaczniejszy ksylitol, ma moc słodzenia około 80% cukru. Tylko może wywołać efekt przeczyszczający, jak walniesz kilka piw z tym pod rząd. Ewentualnie można uzupełnić to słodzikiem w tabletkach rozpuszczonym we wrzątku. Ksylitol dziwnie smakuje, stewia jeszcze gorzej. Quote Share this post Link to post Share on other sites