Jump to content
Sign in to follow this  
sn_phoenix

Jak zrobić piwo podobne do grolscha?

Recommended Posts

Witam Szanowne grono

 

Posmakowało mi piwko grolsch i wpadłem na pomysł, że może bym coś podobnego uwarzył. Niestety wsród wątków nie znalazłem takiego. Może ktoś z forumowiczów pomoże koledze?

Z góry dziękuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

* Jak zrobić piwo podobne do grolscha?

 

Starsi stażem koledzy niechaj ocenią mą radę, a ja nieśmiało poradzę:

Skoczyć po hajnekena do sklepu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
* Jak zrobić piwo podobne do grolscha?

 

Starsi stażem koledzy niechaj ocenią mą radę, a ja nieśmiało poradzę:

Skoczyć po hajnekena do sklepu ?

Dobra rada. Ciezko uwarzyc piwo, ktore jest tak pozbawione smaku :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

a tak na poważne to mozesz w necie poszukać przepisów na klona, może ktoś juz próbował. Jak dla mnie ciężko będzie odtworzyć skam bez podstawowych danych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie. Znalazłem coś takiego na jakimś niemieckim blogu. Będziesz tylko musiał zmienić jednostki.

 

"This is all grain

4 oz 2.5 L German light crystal malt

2 oz German munich malt

10.25 German 2 row pilsner malt

1 oz Northern Brewer bittering 30 min

.25 German Hallertau Hersbrucker flavor

1 teaspoon Irish mossboil for 15 min then add

.50 Czech Saaz for 10 min then cool

 

Yeast 1choice Danish lager #2042

second choice is Danish lager 2 #2247

 

Mash all grains for 90 min at 150 f

bitter 90 min. flavor and Irish moss for 15 min.

second flavor for last 10 min "

 

Myślę, że Marlena i Rafał podzielą się ze mną w sezonie jesienno zimowym gęstwą ich drożdży Danish Lager, więc będę mógł ją puścić dalej w obieg i będziesz miał możliwość przetestowania receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiałbyś nam napisać co Cię w tym piwie tak urzekło. Jak widzisz nie darzymy tu Grolscha wielką estymą, ale jak napiszesz jakie atrybuty tegoż Cię zauroczyły to coś pomyślimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja bardzo cenię Grolscha... za butelki :beer: Wystarczy zabezpieczyć przed światłem bo są zielone :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
a ja bardzo cenię Grolscha... za butelki :beer: Wystarczy zabezpieczyć przed światłem bo są zielone :(

Butelki są tragiczne. Za szerokie, nie pasują do transporterów. Tłoczone, nie da się przykleić etykiety. Z cienkiego szkła, więc nieodporne na większe ciśnienie. Jednym słowem syf. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zmartwiłeś mnie, a tak je lubiłem... :beer:

jednak skoro mam karton od Grolscha to pasują, etykietki przyklejam mniejsze na szyjce, a ciśnienie normalne (10g cukru/litr) wytrzymują, więc syf nie taki tragiczny :( nie żebym kupował ten produkt dla butelek (a tym bardziej zawartości), ale skoro mam to z lubością korzystam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgaduję, że sn_phoenix dopiero zaczyna swoją przygodę z domowym piwem, i nie pił piwa domowego. Ja jak usłyszałem o domowym piwie tez na samym początku chciałem nawarzyć piwo takie jak Pilsner Urquell. Nasz mowy kolega jak popróbuje swojskiego to z czasem zmieni zdanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spróbuj zrobić - na pewno będzie lepsze niż grolsch. :(

Tu nie chodzi' date=' że by było lepsze tylko tańsze :beer:[/quote']

Nie wydaje mi się i stanę w obronie :) Poznałem kolegę osobiście i miałem przyjemność pić dwa jego piwa, pale ale i żytnie. Oba bardzo dobre i tutaj chyba nie stawiałbym na punkt ekonomiczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
elroy, chyba zaistniała pomyłka, kris1973 nie jest autorem wątku.

aaaa zaplątany jestem :beer: Sorki :(

 

edit: a nawet jednak nie jestem. Problem odnaleziony i naprawiony. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites
a ja bardzo cenię Grolscha... za butelki :D Wystarczy zabezpieczyć przed światłem bo są zielone :)

Butelki są tragiczne. Za szerokie' date=' nie pasują do transporterów. Tłoczone, nie da się przykleić etykiety. Z cienkiego szkła, więc nieodporne na większe ciśnienie. Jednym słowem syf. :)[/quote']

No, niestety musze potwierdzic. Jedyna butelka jaka mi do tej pory strzelila, to wlasnie po Grolschu byla. To pszeniczniak byl jakis zdobyczny, wiec pewnie slusznie nagazowany. Tak czy inaczej "niesmak pozostal".

 

P.s. Jak ktos ze Szczecina lubuje sie w tych butelkach, to moge oddac ze 20szt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi trochę pomogły. Co do tego co mnie się spodobało w tym piwie to na początku niestety butelki :) ale jak przyszły upały 30-to stopniowe to jakoś zaczeło mi smakować. Co do tego, że nie znam smaku piwa domowego i dlatego uważam grolscha za dobrego. Nic bardziej mylnego.Dzięki koledze KOLOMAR przez którego jestem często obdarowywany różnymi gatunkami myślę, że już wiem co lubie i co jest dobre. Wielkie uznanie dla kolegi za jego piwko :D:okey:

 

Szkoda tylko, że mój wątek przerodził się w dyskusje o butelkach a nie o tym jak mnie pomóc i za to niestety minus dla forum :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szkoda tylko, że mój wątek przerodził się w dyskusje o butelkach a nie o tym jak mnie pomóc i za to niestety minus dla forum :)

Co Ty nas tu minusem będziesz straszył. :D Odpowiedz na moje proste pytanie, to Ci pomożemy.

 

Bo na razie to wygląda tak, że smakują Ci butelki od Grolscha. No to takie piwo jest bardzo łatwo uwarzyć. Kupujesz dwa kartony Grolscha, tylko uważaj, żebyś nie wziął puszki. Wypijasz. Następnie warzysz jakiekolwiek jasne piwo (no byle nie pszeniczne) wlewasz do tych butelek. I voila. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem konkretnie na pytanie zatem. To jest moja wizja stylu Standard American Lager i modyfikacja Cream Ale. Piwa poprawnie uwarzone beda moim zdaniem przypominaly Grolsch`a.

 

Piwo klona a`la Grolsch na 20 litrow.

 

Wymagania miekka woda.

Surowce:

Słod 3,2kg pilznienski

500g gotowany ryz.

12 gram supergoryczkowy chmiel w granulacie

dobre drozdze dolnej fermentacji.

 

Ryz ugotowac zmiksowac, dodac do slodu Wode w ilosci 3litrow na 1kg slodu dodac i podgrzac do temperatury 65°C. Utrzymac temperature przez 80 minut wykonac probe jodowa. Podgrzac do 75 i filtrowac.

 

Brzeczke chmielic tylko dla goryczki gotowac 60 minut kontrolujac ilosc odarowanej wody by gotowanie nie bylo ektremalnie intensywne. Chlodzimy szybko.

 

Teraz zalezy od warunkow jesli masz warunki na dolna fermentacje to fermetnuj w max 12°C . Nastepnie przeprowadz lagerowanie.

 

Jesli nie masz warunkow na dolna ferementacje uzyl neutralnych drozdzy gornej fermentacji takich jak us-05.

 

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

piłem już wiele domowych piw (nie tylko swoich) ale żadne nie przypominało koncerniaka.

możliwe jest uzyskanie podobnego efektu ?

me piwa dolne na Saflager W34/70 klarowane stabilizowane oraz filtrowane nie mają smaku typowych lagerowych koncerniaków.

 

Raczej wątpię kolego sn_phoenix byś w domu uzyskał coś takiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

i to jest właśnie dziwne, że niby surowce podobne, drożdże podobne a piwo wychodzi całkiem inne.

Może jeszcze trzeba chmielu z koncentratu użyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.