Skocz do zawartości

słabe nagazowanie po 2 tygodniach refermentacji


Szagi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Mam taki problem. 

Początkowe BLG 14.5

Końcowe 4.5

Zabutelkowane z dodatkiem 6g cukru na litr.

Stoi to już ponad 2 tygodnie i nagazowanie jest wręcz znikome, zero piany.

Czy są jakieś sposoby by ratować nagazowanie?

Czy wpływ stosunkowo wysokiego BLG końcowego wydłuża proces nagazowania??

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zostaw to piwo w spokoju. Dwa tygodnie to trochę mało. Poczekaj miesiąc najlepiej 1,5.

Ja też tak mam, też sypię cukier do butelek i musze poczekać minimum miesiąc. Poza tym po tym czasie piwo Ci się ułoży i będzie lepiej smakowało.

Pozdrawiam i życzę smacznego. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sytuacja z temperaturą wygląda tak ze po zabutelkowaniu stało w 17-18 stopniach.

Potem ktoś mi zrobił psikusa i zrobił straszny przeciąg w piwnicy - 2 dni temp była około 15 stopni nim to wyłapałem. Przeniosłem i obecnie stoi już tydzień w 19-20 stopniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Szagi14,5 p więc drożdże na pewno żyją. Piwo nagazuje się na 100%. Nic się nie martw. 

 

P. S. 

@Jancewiczwszystko przez Ciebie?

Wniosek jest taki: w 17C stoi ale w 15 już nie stoi bo za zimno. Natomiast w 19-20C może stać? 

Stało ? się, najwyżej mnie zbanujecie albo wyzwiecie od hejterow i innych gównoburzotwórców 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.