Jump to content
wiktorwiktor

Wydajność ekstraktów i brew kitów

Recommended Posts

Robię warkę: brew kit 1,7 kg + ekstrakt słodowy niechmielowy 1,7kg i wychodzi właściwie 3,4 kg ekstraktu słodowego. Objętości zrobiłem 18l, bo chciałem bardziej treściwe piwo, czytałem, że z brew kitów wychodzą cienkusze. Odlałem trochę brzeczki zdezynfekowaną łyżką do menzurki i zmierzyłem areometrem i wyszło jakieś 13blg. Rozpuszczałem wszystko w zimnej wodzie i po mieszaniu zauważyłem, że sporo gęstego ekstraktu osiadło na dnie, więc pomiar mógł być do bani. Zadałem drożdże, fermentacja już trwa kilka dni, tylko coś nie dawało mi spokoju i wpisałem wszystko w kalkulator, co widać na zdjęciu. Założyłem nawet, że ok. 100g syropu zostało w puszkach, mimo, że płukałem je wrzątkiem. Wychodzi aż 19blg, czyli kosmos, chciałem extra strong bitter, a nie imperial bitter ;) Czy jest sens dolać wody, przelewając na cichą lub przed rozlewem do butelek, żeby zejść do 14blg?

 

Zrzut ekranu 2020-10-2 o 14.57.17.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, wiktorwiktor napisał:

Czy jest sens dolać wody, przelewając na cichą lub przed rozlewem do butelek, żeby zejść do 14blg?

IMO nie.

Pytanie czy ilość drożdży, którą użyłeś zakładając znacznie niższe BLG początkowe poradzi sobie z powodzeniem z przerobieniem znacznie wyższego BLG początkowego.

PS. ale dodałeś też kilo ekstraktu suchego jak policzyłeś w kalkulatorze? Bo to chyba tutaj jest problem.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kalkulatorze masz sumarycznie 4.3 kg. 1kg dme i 3.3kg lme.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Masz pomyłkę w jednostkach. 1.7l ekstraktu waży 1.2-1.25 kg.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka


Chyba odwrotnie. 1.2l czeskiego bruntala waży 1.7kg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba odwrotnie. 1.2l czeskiego bruntala waży 1.7kg
A tak, masz rację, to ja się pomyliłem. Sorry.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak dodajesz cukier do refermentacji ale możesz po prostu rozpuścić go w 1l wody i dodać reszty przed rozlewem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.