Skocz do zawartości

Kwas żurawinowy/piwo żurawinowe


Fredd

Rekomendowane odpowiedzi

Zagłębiając się w fermentację "kresową" znalazłem przypadkiem przepis na kwas żurawinowy

 

20 dag żurawin, 1 kg cukru, 4 dag drożdży, 10 I wody, około 50 rodzynek, wanilia lub cukier waniliowy

Wymyte jagody żurawiny zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu jagody odcedzić. Do otrzymanego soku dodać cukier. Sok ostudzić, dodać do niego roztarte z cukrem drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 1 dobę. Następnego dnia zebrać pianę, dodać rodzynki i kawałek posiekanej laski wanilii lub cukier waniliowy. Odstawić na kolejną dobę. Po rozlaniu do butelek, mocno zakorkować i odstawić a 2-3 dni. Kwas żurawinowy jest napojem bardzo orzeźwiającym świetnie nadaje się na upalne dni.

Czyli w gruncie rzeczy jest to fermentowany napój alkoholowy, robił ktoś coś podobnego, jakieś pomysły na dodanie do piwa żurawiny??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skoro do krieka na cichej fermentacji dodaje się przefermentowanych osobno wiśni, to można i żurawin :(

 

a tak serio to robiłem rozmaite eksperymenty cydro-podobne (bo piwo wymaga słodu) czyli cukrowe albo miodowe napoje fermentowane o mocy 4-9% alkoholu z przyprawami, owocami świeżymi i suszonymi. Żurawiny nie stosowałem ale czemu nie :) Tyle że to bardziej temat na http://wino.org.pl/forum/ bardziej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.