Jump to content
Sign in to follow this  
Krzysiek 05

U Chmiela

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich piwoszy,mam na imię Krzysiek  lecz wszyscy znajomi wołają do mnie chmielu a to od nazwiska ,ktore bardzo pasuje do tego hobby.Przygode z warzeniem zacząłem w 2018 r ,po dłuższym śledzeniu działów piwo.org. Sprzęt jakim dysponuje na dzień dzisiejszy to :                                                  garnek emaliowany 40l                                 chłodnica zanurzeniowa od kolegi z forum                                                               śrutownik od Patryka                                   5 wiader 33l                                                   lodówka że sterownikiem st1000              mała lodówka do drożdży                            i kilka drobiazgów potrzebnych do warzenia. Pierwsze 2 Warki były z ekstraktów niechmielonych,później już z zacieraniem.Warki opiszę trochę później  muszę poszukać zapisków .Na razie to wszystko pozdrawiam. 

20200926_125710.jpg

20200930_103203.jpg

20200930_103149.jpg

Edited by Krzysiek 05

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Krzysiek 05 napisał:

Witam serdecznie wszystkich piwoszy,mam na imię Krzysiek  lecz wszyscy znajomi wołają do mnie chmielu a to od nazwiska ,ktore bardzo pasuje do tego hobby.Przygode z warzeniem zacząłem w 2018 r ,po dłuższym śledzeniu działów piwo.org. Sprzęt jakim dysponuje na dzień dzisiejszy to :                                                  garnek emaliowany 40l                                 chłodnica zanurzeniowa od kolegi z forum                                                               śrutownik od Patryka                                   5 wiader 33l                                                   lodówka że sterownikiem st1000              mała lodówka do drożdży                            i kilka drobiazgów potrzebnych do warzenia. Pierwsze 2 Warki były z ekstraktów niechmielonych,później już z zacieraniem.Warki opiszę trochę później  muszę poszukać zapisków .Na razie to wszystko pozdrawiam. 

20200926_125710.jpg

20200930_103203.jpg

20200930_103149.jpg

 

20200110_185042.jpg

20200304_172934.jpg

20200930_103124.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 OATMEAL STOUT   14blg       16-10-2020r

 

 

Mep@ale-  3kg

Monachijski-  1kg

Karmelowy 150-  0,5kg

Chocolate Smooth-0,25kg 

Pszeniczny czekoladowy-0,3kg

Płatki owsiane -1,2kg

Caracas specjalnie III-0,2kg

ZACIERANIE

Woda 21l  temp.74°C

68-66°C -70`

72°C -10`

WYSLADZANIE

Woda temp.75°C do uzyskania 30l

GOTOWANIE-70`

25G   - Zeus 15,1%aa na 45min

15G  - mech irlandzki uwodniony na 15min

Studzenie chłodnicą do temp 16°C około 25min

Blg przed gotowaniem 13

Blg po gotowaniu 15

Napowietrzanie wkrętarką z łyżką z nierdzewki 5min

DROŻDŻE

Gęstwa Danstar Nottingham ok.200ml

Burzliwa 11 dni w lodowce temp 17-18°C

27-10-2020  przelanie na cichą 15°C

04-11-2020 rozlew

Nagazowanie 2,3 vol

Wyszło 48 butelek 0,5l

 

 

Edited by Krzysiek 05

Share this post


Link to post
Share on other sites

NZ IPA    15Blg      6,2%          31-10-2020r

 

Pilzneński  Weyermann -4kg

Mep@ale -2kg

Pszeniczny-05kg

ZACIERANIE

21l wody temp 71°C

64°C  -40min

72°C  -20min

Wygrzew

WYSŁADZANIE

Woda temp 75°C do uzyskania 33l

GOTOWANIE 70 min

60 min   -10g WAIMEA 15,3%aa 

15 min  -35 g NELSON  10,1%aa 

0 min    -50 g RAKAU  8,7%aa 

              -15g NELSON    10,1%aa

BLG przed gotowaniem 13

BLG po gotowaniu 15

Napowietrzanie wkrętarką z łyżką z nierdzewki 5 min

DROŻDŻE 

Danstar Nottingham gęstwa po Stoucie owsianymi przemyta ok 400ml 

BURZLIWA  

11 dni temp 18°C

CICHA

7 dni temp 15°C

w 4 dniu poszło po 50 G NELSON i RAKAU

Nagazowanie 2,3 vol

Wyszlo 46x0,5 l

 

 

 

Edited by Krzysiek 05

Share this post


Link to post
Share on other sites

PILS     13BLG                        06-12-2020

 

Pilzneński Weyermann - 4,5 kg

Carmelpils -0,3kg

ZACIERANIE

16l wody temp 69°C

64°C  -50 min

74°C  -15 min 

78°C  -5 min

WYSŁADZANIE 

Woda temp 75°C do uzyskania 30l

GOTOWANIE 70 min

60 min -25G Hallertauer Tradition 5%aa

15 min uwodniony mech irlandzki 

5 min 50G Saaz   3,4%aa

Studzenie chłodnicą do temp 13 °C około 30min

BLG po gotowaniu 13

DROŻDŻE 

Wyeast Bohemian Lager 2124

Starter 1l  kręcony 48h  włożony na 2h przed zadaniem do lodówki. 

BURZLIWA 

Lodówka ustawiona na 9°C  sterownik STC 1000

Po 5 godzinach temp.dalej 13°C coś nie może się obniżyć, mogłem wiadro dać do garażu i poczekać żeby temp.spadła do 9°C. Zobaczymy rano czy się obniży .

Rano spadła temp.do 11°C.

Burzliwa 37 dni temp 9°C

18-01-2021 przelanie na lagerowanie.

Edited by Krzysiek 05

Share this post


Link to post
Share on other sites

WTBIER   11,5BLG           5,1%alc           28-11-2020

Pilzneński Weyermann -2,5kg

Płatki pszeniczne błyskawiczne -2kg

Pszenica- 0,5kg

ZACIERANIE 

15l wody temp.69°C

66-64°C  -70 min.

72°C  -15 min.

Wygrzew 

WYSŁADZANIE 

140 G łuski ryżowej 

Woda temp.76°C  do uzyskania 30l

GOTOWANIE 60 min

60 min -30g Saaz 4,3%aa

15 min -mech irlandzki 

5 min -15g Kolendra 

           -20g Curacao 

           - skórka z cytryny 

          -kilka liści Kafiru 

Studzenie chłodnicą do temp 16°C około 25min

Napowietrzanie wkrętarką z łyżką z nierdzewki 5min 

DROŻDŻE 

Lallemand lalbrew Wit belgian  11g

BURZLIWA 

Lodówka ustawiona na 17°C sonda przyklejone do wiadra,dziś musiałem wyciągnąć z lodówki, i dac do piwnicy temp.w piwnicy koło 21°C,ponieważ musiałem wstawić tam pilsa . 

 

ROZLEW   27-12-2020r 

Blg 2

150g glukozy rozpuszczone w 1l wody

Nagazowanie 2,5vol

Wyszło 42x0,5l

                2x0,33l

 

 

 

Edited by Krzysiek 05

Share this post


Link to post
Share on other sites

AMERICAN WHEAT     11blg    20-12-2020r.   

 

 

SŁODY 

Mep@ale  -  2,5 kg

Pszeniczny -2 kg

Pszenica niesłodowana   - 0,5 kg

Carahell  -  0,2 kg

DROŻDŻE 

Lallemand lalbrew Wit belgian gęstwa po Wicie 

CHMIEL

CHINOOK - 9G

CENTENNIAL -50G

AMARILLO  -20G

Garść szyszki Cascade z ogrodu

 

ZACIERANIE

Woda 17 l temp 73 °C

67 -64 °C - 60 min

76 °C  -5 min

 

WYSŁADZANIE 

Do uzyskania 32l

Przy wysładzaniu okazało się że kranik jest pęknięty i lało się obok wiadra, ale jakoś udało się wysładzać do końca katastrofa. 

 

GOTOWANIE

60 min - 9 g  Chinook

10 min - 30g Centennial 

5 min mech irlandzki 

0 min - 20g Amarillo, Centennial, garść szyszki Cascade 

 

CHŁODZENIE

Chłodnicą zanurzeniową do temp.16°C około 25 min 

 

NAPOWIETRZANIE 

Wkrętarka z łyżką z nierdzewki 5min 

 

Zadane ok 200 ml gęstwy po Wicie

 

FERMENTACJA

Wiadro wstawione do piwnicy temp.otoczenia ok 18°C

Fermentacja ruszyła po ok 3h.

 

03-01-2021  przelane na cichą. 

 

17-01-2021r rozlane do butelek z dodatkiem 160g glukozy w 1l wody.

Wyszło 45x0,5l.

Edited by Krzysiek 05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Single hop VERMELHO  15BLG      06-II-21r

 

Słody

Mep@ale     - 4kg

Pilzneński    -1kg

Żytni              -1kg

Karmelowy 150  -0,3kg

 

CHMIEL

VERMELHO 8,1aa - 240g

 

DROŻDŻE 

US-05

 

ZACIERANIE

64°C  -30min

72°C  -30min

78°C  -5 min

 

WYSŁADZANIE

Do uzyskania 34l

 

GOTOWANIE 60 min.

45 min - 35g VERMELHO 8,1 aa

10 min  -50g VERMELHO 8,1 aa

0 min    -50 g VERMELHO  8,1aa

70°C - 50g VERMELHO 8,1aa 20min

 

FERMENTACJA 

Sterownik ustawiony na 16°C

 

 

CICHA

50g VERMELHO na 4 dni

 

 

ROZLEW

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Krzysiek 05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie otrzymałem nową zabawkę do browaru wykonanie pelna profeska w sobotę próba chmielenia około 250g chmielu zobaczymy jak się spisze, 

20210210_144208.jpg

20210210_144154.jpg

20210210_144138.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

POLSKIE AMORE    13 BLG         13-II-21R

 

SŁODY

Mep@ale     -3kg

Żytni             -1kg 

Monachijski -1,3kg

Pszenica niesłodowana  ,-0,7kg

Carahell   -0,3kg

 

ZACIERANIE   

zacieranie i wysładzanie dzień wcześniej 

 

66-63°C    -1h20min

78°C -5min

 

WYSŁADZANIE 

Do uzyskania 34l 

 

GOTOWANIE 65MIN

45 min  -35g Amora preta 

10 min  -50g Amora preta 

0 min  -30g Amora preta i 30g Vermelho

75°C - 25g Amora preta i 25g Vermelho 

 

CHŁODZENIE

Chłodnicą zanurzeniową około 30min do temp.16°C

DROŻDŻE 

US-05

 

FERMENTACJA 

Sterownik ustawiony na 16°C

 

CICHA 

Po 40g Amora preta i Vermelho  na 4 dni.

 

ROZLEW 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.