Krzysiek 05 5 Posted September 30, 2020 (edited) Witam serdecznie wszystkich piwoszy,mam na imię Krzysiek lecz wszyscy znajomi wołają do mnie chmielu a to od nazwiska ,ktore bardzo pasuje do tego hobby.Przygode z warzeniem zacząłem w 2018 r ,po dłuższym śledzeniu działów piwo.org. Sprzęt jakim dysponuje na dzień dzisiejszy to : garnek emaliowany 40l chłodnica zanurzeniowa od kolegi z forum śrutownik od Patryka 5 wiader 33l lodówka że sterownikiem st1000 mała lodówka do drożdży i kilka drobiazgów potrzebnych do warzenia. Pierwsze 2 Warki były z ekstraktów niechmielonych,później już z zacieraniem.Warki opiszę trochę później muszę poszukać zapisków .Na razie to wszystko pozdrawiam. Edited September 30, 2020 by Krzysiek 05 2 Gawron and anatom reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted September 30, 2020 23 minuty temu, Krzysiek 05 napisał: Witam serdecznie wszystkich piwoszy,mam na imię Krzysiek lecz wszyscy znajomi wołają do mnie chmielu a to od nazwiska ,ktore bardzo pasuje do tego hobby.Przygode z warzeniem zacząłem w 2018 r ,po dłuższym śledzeniu działów piwo.org. Sprzęt jakim dysponuje na dzień dzisiejszy to : garnek emaliowany 40l chłodnica zanurzeniowa od kolegi z forum śrutownik od Patryka 5 wiader 33l lodówka że sterownikiem st1000 mała lodówka do drożdży i kilka drobiazgów potrzebnych do warzenia. Pierwsze 2 Warki były z ekstraktów niechmielonych,później już z zacieraniem.Warki opiszę trochę później muszę poszukać zapisków .Na razie to wszystko pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted December 6, 2020 (edited) OATMEAL STOUT 14blg 16-10-2020r Mep@ale- 3kg Monachijski- 1kg Karmelowy 150- 0,5kg Chocolate Smooth-0,25kg Pszeniczny czekoladowy-0,3kg Płatki owsiane -1,2kg Caracas specjalnie III-0,2kg ZACIERANIE Woda 21l temp.74°C 68-66°C -70` 72°C -10` WYSLADZANIE Woda temp.75°C do uzyskania 30l GOTOWANIE-70` 25G - Zeus 15,1%aa na 45min 15G - mech irlandzki uwodniony na 15min Studzenie chłodnicą do temp 16°C około 25min Blg przed gotowaniem 13 Blg po gotowaniu 15 Napowietrzanie wkrętarką z łyżką z nierdzewki 5min DROŻDŻE Gęstwa Danstar Nottingham ok.200ml Burzliwa 11 dni w lodowce temp 17-18°C 27-10-2020 przelanie na cichą 15°C 04-11-2020 rozlew Nagazowanie 2,3 vol Wyszło 48 butelek 0,5l Edited December 6, 2020 by Krzysiek 05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted December 6, 2020 (edited) NZ IPA 15Blg 6,2% 31-10-2020r Pilzneński Weyermann -4kg Mep@ale -2kg Pszeniczny-05kg ZACIERANIE 21l wody temp 71°C 64°C -40min 72°C -20min Wygrzew WYSŁADZANIE Woda temp 75°C do uzyskania 33l GOTOWANIE 70 min 60 min -10g WAIMEA 15,3%aa 15 min -35 g NELSON 10,1%aa 0 min -50 g RAKAU 8,7%aa -15g NELSON 10,1%aa BLG przed gotowaniem 13 BLG po gotowaniu 15 Napowietrzanie wkrętarką z łyżką z nierdzewki 5 min DROŻDŻE Danstar Nottingham gęstwa po Stoucie owsianymi przemyta ok 400ml BURZLIWA 11 dni temp 18°C CICHA 7 dni temp 15°C w 4 dniu poszło po 50 G NELSON i RAKAU Nagazowanie 2,3 vol Wyszlo 46x0,5 l Edited December 7, 2020 by Krzysiek 05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted December 6, 2020 (edited) PILS 13BLG 06-12-2020 Pilzneński Weyermann - 4,5 kg Carmelpils -0,3kg ZACIERANIE 16l wody temp 69°C 64°C -50 min 74°C -15 min 78°C -5 min WYSŁADZANIE Woda temp 75°C do uzyskania 30l GOTOWANIE 70 min 60 min -25G Hallertauer Tradition 5%aa 15 min uwodniony mech irlandzki 5 min 50G Saaz 3,4%aa Studzenie chłodnicą do temp 13 °C około 30min BLG po gotowaniu 13 DROŻDŻE Wyeast Bohemian Lager 2124 Starter 1l kręcony 48h włożony na 2h przed zadaniem do lodówki. BURZLIWA Lodówka ustawiona na 9°C sterownik STC 1000 Po 5 godzinach temp.dalej 13°C coś nie może się obniżyć, mogłem wiadro dać do garażu i poczekać żeby temp.spadła do 9°C. Zobaczymy rano czy się obniży . Rano spadła temp.do 11°C. Burzliwa 37 dni temp 9°C 18-01-2021 przelanie na lagerowanie. Edited January 18 by Krzysiek 05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted December 6, 2020 (edited) WTBIER 11,5BLG 5,1%alc 28-11-2020 Pilzneński Weyermann -2,5kg Płatki pszeniczne błyskawiczne -2kg Pszenica- 0,5kg ZACIERANIE 15l wody temp.69°C 66-64°C -70 min. 72°C -15 min. Wygrzew WYSŁADZANIE 140 G łuski ryżowej Woda temp.76°C do uzyskania 30l GOTOWANIE 60 min 60 min -30g Saaz 4,3%aa 15 min -mech irlandzki 5 min -15g Kolendra -20g Curacao - skórka z cytryny -kilka liści Kafiru Studzenie chłodnicą do temp 16°C około 25min Napowietrzanie wkrętarką z łyżką z nierdzewki 5min DROŻDŻE Lallemand lalbrew Wit belgian 11g BURZLIWA Lodówka ustawiona na 17°C sonda przyklejone do wiadra,dziś musiałem wyciągnąć z lodówki, i dac do piwnicy temp.w piwnicy koło 21°C,ponieważ musiałem wstawić tam pilsa . ROZLEW 27-12-2020r Blg 2 150g glukozy rozpuszczone w 1l wody Nagazowanie 2,5vol Wyszło 42x0,5l 2x0,33l Edited December 28, 2020 by Krzysiek 05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted December 20, 2020 (edited) AMERICAN WHEAT 11blg 20-12-2020r. SŁODY Mep@ale - 2,5 kg Pszeniczny -2 kg Pszenica niesłodowana - 0,5 kg Carahell - 0,2 kg DROŻDŻE Lallemand lalbrew Wit belgian gęstwa po Wicie CHMIEL CHINOOK - 9G CENTENNIAL -50G AMARILLO -20G Garść szyszki Cascade z ogrodu ZACIERANIE Woda 17 l temp 73 °C 67 -64 °C - 60 min 76 °C -5 min WYSŁADZANIE Do uzyskania 32l Przy wysładzaniu okazało się że kranik jest pęknięty i lało się obok wiadra, ale jakoś udało się wysładzać do końca katastrofa. GOTOWANIE 60 min - 9 g Chinook 10 min - 30g Centennial 5 min mech irlandzki 0 min - 20g Amarillo, Centennial, garść szyszki Cascade CHŁODZENIE Chłodnicą zanurzeniową do temp.16°C około 25 min NAPOWIETRZANIE Wkrętarka z łyżką z nierdzewki 5min Zadane ok 200 ml gęstwy po Wicie FERMENTACJA Wiadro wstawione do piwnicy temp.otoczenia ok 18°C Fermentacja ruszyła po ok 3h. 03-01-2021 przelane na cichą. 17-01-2021r rozlane do butelek z dodatkiem 160g glukozy w 1l wody. Wyszło 45x0,5l. Edited January 18 by Krzysiek 05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted February 6 (edited) Single hop VERMELHO 15BLG 06-II-21r Słody Mep@ale - 4kg Pilzneński -1kg Żytni -1kg Karmelowy 150 -0,3kg CHMIEL VERMELHO 8,1aa - 240g DROŻDŻE US-05 ZACIERANIE 64°C -30min 72°C -30min 78°C -5 min WYSŁADZANIE Do uzyskania 34l GOTOWANIE 60 min. 45 min - 35g VERMELHO 8,1 aa 10 min -50g VERMELHO 8,1 aa 0 min -50 g VERMELHO 8,1aa 70°C - 50g VERMELHO 8,1aa 20min FERMENTACJA Sterownik ustawiony na 16°C CICHA 50g VERMELHO na 4 dni ROZLEW Edited February 7 by Krzysiek 05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted February 10 Właśnie otrzymałem nową zabawkę do browaru wykonanie pelna profeska w sobotę próba chmielenia około 250g chmielu zobaczymy jak się spisze, Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek 05 5 Posted February 13 POLSKIE AMORE 13 BLG 13-II-21R SŁODY Mep@ale -3kg Żytni -1kg Monachijski -1,3kg Pszenica niesłodowana ,-0,7kg Carahell -0,3kg ZACIERANIE zacieranie i wysładzanie dzień wcześniej 66-63°C -1h20min 78°C -5min WYSŁADZANIE Do uzyskania 34l GOTOWANIE 65MIN 45 min -35g Amora preta 10 min -50g Amora preta 0 min -30g Amora preta i 30g Vermelho 75°C - 25g Amora preta i 25g Vermelho CHŁODZENIE Chłodnicą zanurzeniową około 30min do temp.16°C DROŻDŻE US-05 FERMENTACJA Sterownik ustawiony na 16°C CICHA Po 40g Amora preta i Vermelho na 4 dni. ROZLEW Quote Share this post Link to post Share on other sites