Skocz do zawartości

al'a American Brown Ale - weryfikacja receptury


CERNUNNOS

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o weryfikację receptury piwa, które jest inspirowane tym z Scoobys nuts nut brown ale i ma być piwem do popijania w zimowe wieczory.

Zasyp:

4,5 kg Viking Pale Ale

1 kg Castle Malting Château Biscuit 

1 kg Viking Colorado Crystal

0,2 kg Weyermann Carafa typ I

 

Chmielenie:

30 g Hallertau Tradition (taki akurat mam) gotowanie 60min

20 g Pink Boots Blend gotowanie 15min (Loral®, Azacca®, El Dorado® i Idaho Gem®)

10 g Pink Boots Blend chmielenie whirpoolowe

 

Zacieranie w 68 st.C, Plato 15, IBU 25, drożdze US-05, 25 litrów do fermentora, BIAB

 

Pytania:

Czy 1 kg tego karmelowego Colorado nie zrobi mi słodkiego ulepka z piwa?

Czy ktoś używał tej mieszanki chmieli i czy w ogóle warto używać takich miksów?

 

Z góry dzięki za uwagi i sugestie. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi prawie 30% karmeli. Trochę za dużo. Dodatkowo masz tylko 25 IBU przy 15 Plato, za mała kontra jak na taki ekstrakt, zwłaszcza w połączeniu z tyloma karmelami. Jak dla mnie receptura na ulepa. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura jest ok, na homebrewtalk są różne receptury, od wutrawniejszych poprzez słodsze brown ale, na kolejną warkę robię podobne piwo, karmeli wyjdzie 10%, do tego specjalnych drugie tyle, takie piwo. Słód biscuit nie jest karmelowy, karmeli jest 15% więc nie widzę niczego zdrożnego.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę słodsze a niepijalne ulepy to jest różnica. A biscuit mimo, że nie jest rasowym karmelem, to podnosi słodowość i słodycz. Poza tym tutaj do zasypu dochodzi niedostosowanie kontry goryczkowej do ekstraktu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzięki za wszystkie komentarze.

 

Ostatecznie zasyp będzie wyglądał następująco:

5,0 kg Maris Otter dla chlebowych, orzechowych smaków (może wyczuję ;)

0,5 kg Castle Malting Château Biscuit (zmniejszyłem ilość bo nie mogę znaleźć pozostałego 0,5 kg;)

1 kg Viking Colorado Crystal

0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy 800-1200 Weyermann

 

IBU zwiększam do 30.

 

Z miesiąc dam poleżeć w butelkach, zobaczę co wyjdzie.

 

EDIT: Pierwsze butelka, miesiąc po rozlewie.

Zdecydowanie nie ulep, pomimo, że odfermentowało z 14,1 do 3,7 BLG. Ze względu na to, że zacierało się i gotowało ostatecznie po 90 minut to IBU pewnie wyszło wyższe niż planowane. Co ciekawe po otwarciu butelki czuć winny zapach, którego nie ma po przelaniu do szkła ani w smaku, być może któryś z chmieli to powoduje.

Edytowane przez CERNUNNOS
Komentarz po pierwszym próbowaniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.