Jump to content
CERNUNNOS

al'a American Brown Ale - weryfikacja receptury

Recommended Posts

Prośba o weryfikację receptury piwa, które jest inspirowane tym z Scoobys nuts nut brown ale i ma być piwem do popijania w zimowe wieczory.

Zasyp:

4,5 kg Viking Pale Ale

1 kg Castle Malting Château Biscuit 

1 kg Viking Colorado Crystal

0,2 kg Weyermann Carafa typ I

 

Chmielenie:

30 g Hallertau Tradition (taki akurat mam) gotowanie 60min

20 g Pink Boots Blend gotowanie 15min (Loral®, Azacca®, El Dorado® i Idaho Gem®)

10 g Pink Boots Blend chmielenie whirpoolowe

 

Zacieranie w 68 st.C, Plato 15, IBU 25, drożdze US-05, 25 litrów do fermentora, BIAB

 

Pytania:

Czy 1 kg tego karmelowego Colorado nie zrobi mi słodkiego ulepka z piwa?

Czy ktoś używał tej mieszanki chmieli i czy w ogóle warto używać takich miksów?

 

Z góry dzięki za uwagi i sugestie. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wychodzi prawie 30% karmeli. Trochę za dużo. Dodatkowo masz tylko 25 IBU przy 15 Plato, za mała kontra jak na taki ekstrakt, zwłaszcza w połączeniu z tyloma karmelami. Jak dla mnie receptura na ulepa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Straszny ulep, przeglądając oryginalną recepturę to faktycznie jest tam sporo karmelu ale nie aż tyle. Ja bym dał 5% karmelu i 10% Biscuit i zwiększył IBU do 30.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura jest ok, na homebrewtalk są różne receptury, od wutrawniejszych poprzez słodsze brown ale, na kolejną warkę robię podobne piwo, karmeli wyjdzie 10%, do tego specjalnych drugie tyle, takie piwo. Słód biscuit nie jest karmelowy, karmeli jest 15% więc nie widzę niczego zdrożnego.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę słodsze a niepijalne ulepy to jest różnica. A biscuit mimo, że nie jest rasowym karmelem, to podnosi słodowość i słodycz. Poza tym tutaj do zasypu dochodzi niedostosowanie kontry goryczkowej do ekstraktu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wszystkie komentarze.

 

Ostatecznie zasyp będzie wyglądał następująco:

5,0 kg Maris Otter dla chlebowych, orzechowych smaków (może wyczuję ;)

0,5 kg Castle Malting Château Biscuit (zmniejszyłem ilość bo nie mogę znaleźć pozostałego 0,5 kg;)

1 kg Viking Colorado Crystal

0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy 800-1200 Weyermann

 

IBU zwiększam do 30.

 

Z miesiąc dam poleżeć w butelkach, zobaczę co wyjdzie.

 

EDIT: Pierwsze butelka, miesiąc po rozlewie.

Zdecydowanie nie ulep, pomimo, że odfermentowało z 14,1 do 3,7 BLG. Ze względu na to, że zacierało się i gotowało ostatecznie po 90 minut to IBU pewnie wyszło wyższe niż planowane. Co ciekawe po otwarciu butelki czuć winny zapach, którego nie ma po przelaniu do szkła ani w smaku, być może któryś z chmieli to powoduje.

Edited by CERNUNNOS
Komentarz po pierwszym próbowaniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.