Skocz do zawartości

Rozwarstwienie brzeczki


paulox81

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę warzyłem dortmundera (mój pierwszy lager). Schłodzone do ok 13 st C, uwodnione i zadane drożdze (W-34/70 dwie saszetki), fermentor wstawiony do lodówki na 12st C. Po 3 godzinach zaglądam żeby zobaczyć jak się sprawy mają i widzę dziwne rozwarstwienie brzeczki na dwie części jasną u góry i ciemną na dole z dość wyraźną granicą pomiędzy nimi (jak na foto). Nigdy czegoś takiego nie miałem. Na drugi dzień jak już fermentacja ruszyła wszystko wygląda normalnie czyli jednolita barwa w całej objętości brzeczki.

 

Czy takie początkowe rozwarstwienie to normalna rzecz? Co ją powoduje? Dodałem też na ostatnie 10 min. Whirlfloc T pół tabletki - może to od tego?

 

dortmunder.thumb.jpg.0987478bc04963410a8628cec7bbf464.jpg

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, INTseed napisał:

Ciekawe. Daj znać po fermentacji jak wygląda piwo. Temperatura dla tych drożdży na początku powinna być 8C

Co do temperatury trzymam się instrukcji.

 

4 minuty temu, anteks napisał:

poczekał byś 24 godz to całe by było jasne

Ale co jest przyczyną - osiadanie najdrobniejszych cząstek (chmielin, białek)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.