Jump to content

Rozwarstwienie brzeczki


paulox81
 Share

Recommended Posts

W sobotę warzyłem dortmundera (mój pierwszy lager). Schłodzone do ok 13 st C, uwodnione i zadane drożdze (W-34/70 dwie saszetki), fermentor wstawiony do lodówki na 12st C. Po 3 godzinach zaglądam żeby zobaczyć jak się sprawy mają i widzę dziwne rozwarstwienie brzeczki na dwie części jasną u góry i ciemną na dole z dość wyraźną granicą pomiędzy nimi (jak na foto). Nigdy czegoś takiego nie miałem. Na drugi dzień jak już fermentacja ruszyła wszystko wygląda normalnie czyli jednolita barwa w całej objętości brzeczki.

 

Czy takie początkowe rozwarstwienie to normalna rzecz? Co ją powoduje? Dodałem też na ostatnie 10 min. Whirlfloc T pół tabletki - może to od tego?

 

dortmunder.thumb.jpg.0987478bc04963410a8628cec7bbf464.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, INTseed napisał:

Ciekawe. Daj znać po fermentacji jak wygląda piwo. Temperatura dla tych drożdży na początku powinna być 8C

Co do temperatury trzymam się instrukcji.

 

4 minuty temu, anteks napisał:

poczekał byś 24 godz to całe by było jasne

Ale co jest przyczyną - osiadanie najdrobniejszych cząstek (chmielin, białek)?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.