Jump to content
Sign in to follow this  
wiktorwiktor

Wybór drożdży do dwóch warek

Recommended Posts

Cześć!
Jestem jeszcze na etapie brew kitów, ale chciałbym już je podrasować. Dostałem w prezencie brewkit Coopers Australian Pale Ale i sam kupiłem sobie Coopers English Bitter, a do każdego po jednej puszce niechmielonego ekstraktu słodowego w syropie. Do pierwszej puszki dokupiłem paczkę drożdży US-05 i 30g granulatu Galaxy, a do drugiej S-04 i 30g granulatu East Kent Golding, które planuję dodać na cichą 5 dni przed rozlewem.

Ponieważ będę robił jedną warkę po drugiej i czytałem, że gęstwa zawsze lepsza niż suche drożdże, pomyślałem, że mogę to wykorzystać. I teraz pytanie, co lepsze:

1. Zrobić Australian Pale Ale na US-05 i zebrać gęstwę do English Bitter?

2. Zrobić English Bitter na S-04 i zebrać gęstwę do Australian Pale Ale?

3. Olać gęstwę i zrobić zgodnie z planem osobno APA na US-5 i EB na S-04?

Czy jeszcze inaczej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, wizi napisał:

opcja 3 a gęstwę wykorzystać do kolejnych piw

Rzeczywiście to chyba najlepsza opcja, dzięki. Przy okazji, jeżeli mam 30g granulatu East Kent Golding, planuję zrobić warkę około 18l (te z brew kitów na 20l dają jakoś mało BLG) to czy jest sens robić herbatkę chmielową np. 15g na goryczkę (wersja dla leniwych, pójdzie szybciej niż gotować całą brzeczkę) i 15g zostawić na aromat na cichą, czy za bardzo się rozdrabniam i lepiej dać całe 30g na aromat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, chociaż East Kent Golding nie ma jakoś dużo alfa-kwasów, ale warto spróbować.

Czyli muszę doprowadzać do wrzenia brzeczkę z brew kitu i wrzucić granulat, tak? Ile czasu to gotować?

Czy jeżeli wrzucę najpierw 15g na początek gotowania, a potem 15g na koniec, to przejdzie chociaż część w aromat?

Czy jest opcja na lenia, zagotować np. 30g granulatu w litrze wody i wlać to do zimnej brzeczki z brew kitem? Gdzieś czytałem o takiej metodzie, zaoszczędzę trochę czasu na gotowaniu mniej ilości płynu. Coś czytałem, że 20 minut wrzenia wystarczy, ale nie mogę teraz znaleźć źródła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem forum anglojęzyczne i polecają zrobić herbatę z chmielu, 15 minut gotowania w woreczku, wyjąć woreczek i wlać do tego brew kit. Ponieważ i dam mniej wody do brew kitu, niż jest w przepisie, zakładam, że z goryczką nie będzie tragicznie, poza tym chcę, żeby piwko było zbalansowane i trafiło w gusta rodziny, gdzie nie każdy lubi mocną goryczkę. Postanowiłem dać 15g na herbatkę chmielową i 15g na cichą na aromat, dla urozmaicenia i balansu. Dzięki za podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz garnek w którym na raz zagotujesz ekstrakty z wodą, to ja bym je zagotował. Na początku mojej przygody z brewkitami, pierwszego nie zagotowałem, nic nie dodawałem, wniosek:piwo bylo bardzo nijakie.

 

Następnie nie kupowałem już nachmielonych tylko chmielilem sam.

 

Przeczytałem że gęstość nastawu w którym gotujesz chmiel ma wpływ na jakość ekstrakcji. Więc nie robiłem herbatki chmielowej tylko gotowałem na dwa garnki i chmielilem po polowie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.