Jump to content
Shooba93

Kwaśny smak piwa

Recommended Posts

Witam,

Przelałem dziś Session IPA (13 blg) na cichą. Fermentacja burzliwa trwała w sumie 11 dni w 18-19 st C. Niestety przelałem pierwsze pół litra do szklanki i po spróbowaniu okazało się, że wyszła mi Sour IPA... W sumie nie próbowałem nigdy tak młodego piwa, więc nie wiem, czy kwaśny smak to coś normalnego, czy powinienem się martwić? Dodałem sporo chmielu Citra, ale wątpię, że jest to przyczyna. :D Aromat jest przyjemny.
Dodam, że w drugim dniu fermentacji rurka bulkała co 2-3 sekundy, a od czwartego dnia już prawie w ogóle. Dziś po otworzeniu fermentora okazało się, że nie ma w ogóle piany wytworzonej przez drożdże.

Jest to moja pierwsza warka i możliwe, że popełniłem kilka błędów.

 

Pozdrawiam

 

Edited by Shooba93

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Szagi napisał:

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

Na moje oko nie było śladu zakażenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.