Skocz do zawartości

Kwaśny smak piwa


Shooba93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przelałem dziś Session IPA (13 blg) na cichą. Fermentacja burzliwa trwała w sumie 11 dni w 18-19 st C. Niestety przelałem pierwsze pół litra do szklanki i po spróbowaniu okazało się, że wyszła mi Sour IPA... W sumie nie próbowałem nigdy tak młodego piwa, więc nie wiem, czy kwaśny smak to coś normalnego, czy powinienem się martwić? Dodałem sporo chmielu Citra, ale wątpię, że jest to przyczyna. :D Aromat jest przyjemny.
Dodam, że w drugim dniu fermentacji rurka bulkała co 2-3 sekundy, a od czwartego dnia już prawie w ogóle. Dziś po otworzeniu fermentora okazało się, że nie ma w ogóle piany wytworzonej przez drożdże.

Jest to moja pierwsza warka i możliwe, że popełniłem kilka błędów.

 

Pozdrawiam

 

Edytowane przez Shooba93
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Szagi napisał:

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

Na moje oko nie było śladu zakażenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.