Shooba93 0 Posted September 22, 2020 (edited) Witam, Przelałem dziś Session IPA (13 blg) na cichą. Fermentacja burzliwa trwała w sumie 11 dni w 18-19 st C. Niestety przelałem pierwsze pół litra do szklanki i po spróbowaniu okazało się, że wyszła mi Sour IPA... W sumie nie próbowałem nigdy tak młodego piwa, więc nie wiem, czy kwaśny smak to coś normalnego, czy powinienem się martwić? Dodałem sporo chmielu Citra, ale wątpię, że jest to przyczyna. Aromat jest przyjemny. Dodam, że w drugim dniu fermentacji rurka bulkała co 2-3 sekundy, a od czwartego dnia już prawie w ogóle. Dziś po otworzeniu fermentora okazało się, że nie ma w ogóle piany wytworzonej przez drożdże. Jest to moja pierwsza warka i możliwe, że popełniłem kilka błędów. Pozdrawiam Edited September 22, 2020 by Shooba93 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szagi 12 Posted September 22, 2020 A jakie drożdże? Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum a na powierzchni miałeś jakie biofilm? Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted September 22, 2020 Zależy co rozumiesz kwaśne. Jeśli posmak to citra i pszenica może to zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooba93 0 Posted September 22, 2020 4 godziny temu, Szagi napisał: A jakie drożdże? Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum a na powierzchni miałeś jakie biofilm? Na moje oko nie było śladu zakażenia Quote Share this post Link to post Share on other sites