Jump to content
LJajecznica

Przetaczanie piwa pod ciśnieniem

Recommended Posts

Cześć

 

Czy ktoś z forumowiczów próbował przetacząć piwo przy użyciu takiego sprzętu

 

http://www.braupartner.de/shop/product_info.php?cPath=1_20&products_id=211

 

Z tego co się orientuje, to fermentację cichą przeprowadza się w kegu, a potem przetacza do drugiego kega podłączając CO2.

 

Ciekawi mnie czy warto się bawić w takie wynalazki, czy efekt końcowy będzie znacząco przerastał refermentację?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki system ma sporo zalet, podstawowa to to, że jest w pełni zamkniety przed infekcją i oksydacją

 

 

Edit: przyjrzałem się obrazkom i to chyba jest raczej do napełniania butelek z kega....

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

W niemieckim nie jestem dobry, ale chyba do kegów też, bo można wybierać rodzaj głowic.

 

Wiem że system jest dobry, ale czy pracowałeć na czymś takim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiem że system jest dobry, ale czy pracowałeć na czymś takim.

Nie, bo nie keguję; przynajmniej nie rutynowo - nie mam kegeratora.

Ale czytałem opinie ludzi, którzy tak robią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak używają, to pewnie im sie podoba efekt, np. Kaiser jest bardzo przebierny jezeli chodzi o jakość piwa i technologię, a właśnie tak fermentuje:

http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fermenting_Lagers#Natural_carbonation

Tą technikę używa też wiele komercyjnych browarów niemieckich - w zasadzie są do tego zmuszone, prawo czystości nie zezwala na sztuczne gazowanie piwa.

 

Ja też bym chętnie spróbował, ze względu na zalety o których mówiłem. Widzę kilka potencjalnych wad: trzeba piwo zlewać przed zakończeniem fermentacji, bałbym się czy fermentacja nie utknie; końcówka fermentacji i dojrzewanie piwa są pod ciśnieniem CO2, a to stresuje drozdże.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukajac tematu o przelewaniu piwa do butelek pod cisnieniem, gdyz znalazlem taki sprzet w sieci natknalem sie  przypadkowo na ten temat.

Musze tutaj sprostowac wypowiedz Codera na temat sztucznego nagazowania a niemieckiego prawa czystosci.

Sztuczne nagazowanie nie jest wedle niemieckiego prawa czystosci zabronione ale co2 musi byc z odzysku podczas fermentacji we wlasnym browarze.

Niemieckie prawo czystosci jest niezwykle skomplikowane i na przestrzeni lat bylo tez modyfikowane, gdyz technika idzie do przodu, dobrym przykladem jest np. chmielenie na zimno ktore bylo wedle reinheitsgebotu zabronione a jest w miedzyczasie dozwolone.

To tak na marginesie jesli ktos bylby tym zainteresowany.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.