Jump to content

Milk Stout 12 BLG?


Aethelwulf
 Share

Recommended Posts

Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Aethelwulf napisał:

Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. 

S04 potrafią złapać laga, w jakiej temp fermentowane? I dla pewności - czym mierzysz BLG po fermentacji? 

Link to comment
Share on other sites

Piwo 3 dni w 17 stopniach, 1dzień w 17.5 i teraz 4. dzień w 18. A FFT trzymany w kuchni, no więc pewnie około 20. BLG mierzone refraktometrem i ballingomierzem, po przeliczeniu w kalkualtorze, refraktometr dał mi wynik11.8, a więc zbieżnie.

 

Edited by Aethelwulf
Link to comment
Share on other sites

Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, wizi napisał:

Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość

Tak. Trochę za duże BLG mi wyszło, planował mniej. Nie rozcieńczałem, bo 22l to i tak trochę, a potem jeszcze wiśnie dojdą, a drożdże i tak chciały uciec, w połowie rurki się zatrzymały :D. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.