Jump to content
Nazwa użytkownika

Whirlfloc T w trakcie fermentacji

Recommended Posts

A co chcesz tym osiągnąć? Ogólnie wydaje mi się że majstrowanie przy fermentującym piwie, niezależnie od tego jaki masz cel, jest nienajlepszym pomysłem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem na ile ten opis jest wiarygodny, ale jeden ze sklepów podaje:

Cytat

Whirlfloc T - tabletki do klarowania brzeczki. W skład tabletki wchodzi mech irlandzki i wyciąg z oczyszczonego karagenu z czerwonych alg morskich. Karagen jest ekstraktem z wodorostów stosowanym do żelowania, zagęszczania i stabilizowania piwa i cydru. Jest idealny do usuwania białek i tak zwanych "beta-glukanów" podczas warzenia piwa ze wszystkich rodzajów słodów (pszenicznych, jęczmiennych, żytnich i innych). Whirlfloc T może być wykorzystywany również przy klarowaniu piw i cydrów warzonych z ekstraktów (dodajemy go wtedy po zakończonej burzliwej fermentacji).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, smola napisał:

jeden ze sklepów podaje:

Jak podasz jaki, będzie łatwiej wnioskować o wiarygodności.

 

Na tyle na ile wiem, nie jest to prawda, tj. mech i whirflock wymagają gotowania, klarowanie na zimno to inne specyfiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też skłaniam się do tego o czym pisze @zasada Idea działania whirfloca jednak wymaga gotowania. Co prawda niektórzy używają go z powodzeniem w piwach niegotowanych (raw ale). Ale w tych przypadkach, o których czytałem dodawano whirfloc do gorącej brzeczki (~73C) i miał szanse stygnąć razem z nią. Zatem nie sądzę żeby mógł pomóc piwu po fermentacji. Oczywiście dla eksperymentu możesz spróbować ;) Ja sugeruję jednak nic nie robić - w większości piwa się ładnie klarują i bez takich zabiegów. A w razie czego (np. wyjdzie prawdziwe błoto) to spokojnie możesz użyć żelatyny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, smola napisał:

U innych sprzedawców nie ma o tym ani słowa (sprawdzałem AP, TB, HB, BA).

W wyguglanej w jakimś norweskim sklepie specyfikacji producenta podają tylko wersję "na ciepło". Bardziej wierzę producentowi. Źródło: https://brewshop.no/images_hovedside/Whirlfloc T FULL PRODUCT SPECIFICATION FEB14.pdf

Cytat

 

USAGE / APPLICATION INFORMATION WHIRLFLOC T OPTIMISATION

1)Take about 4 Whirlfloc Ttablets and crush in mortar and pestle. Prepare solution by dissolving 1.5gms of crushed tablets in 1 litre warm (40-80oC) water.

Note: Whirlfloc Tdoes not fully dissolve, this method is sufficient to extract the active components into solution.

2)Dose 300 ml clear glass bottles: 0, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 16, 20 mls.(1 ml per 300 ml = 5 mg/litre).

3)Draw wort near to the end of kettle boil period.

4)Immediately add 300 mls wort to each of the predosed bottles.

5)Allow to stand for 30 minutes.

6)Observe clarity of wort and compactness of sediment throughout the range of treatment rates.

7)Cool down either by leaving overnight, or immediately in coldwater.

9)Allow thecold wort to clarify.

10)Observe wort clarity and sediment compaction/volume.

INTERPRETATION

Optimum treatment is achieved when the resulting wort is clear with compactcold break sediment. Typical treatment rates are 25 -50 mg/litre. However if the wort pH is found to be low (less than pH 5.0 )dose rates of up to 120 mg/litre have been found necessary.

APPLICATION

Whirlfloc Ttablets are added directly into the kettle, ideally 10 minutes before the end of the boiling period. It is useful to routinely collect a small sample of each treated wort after cooling and check/record clarity. This enables the effect of changes in raw materials e.g. malt, to be monitored.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.