Jump to content

Recommended Posts

Czym mierzycie BLG brzeczki.
 
Do tej pory korzystałem ze wskaźnika pływakowego. Boli mnie to, że trzeba wystudzić brzeczkę do pomiaru podczas wysładzania.
 
Zastanawiam się nad refraktometrem.
 
Jak z dokładnością? Jakie są wasze doświadczenia?
Są kalkulatory uwzględniające temperaturę. Kiedyś sprawdzałem ciepłą. Wyszła mi że zimna będzie miała tyle ile miała po wystudzeniu.
Link to post
Share on other sites

Refraktometr na szybki pomiar jest niezastąpiony. Kropla brzeczki na szkielku i tak momentalnie wystyga, więc pomiar jest całkiem dokładny.

 

Tylko przy sprawdzaniu ekstraktu końcowego trzeba zastosować wzór, bo alko zaburza pomiar.

 

Ze spławika korzystam tylko właśnie po fermentacji.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Jeśli nie płacimy akcyzy, to pomiar Blg nie musi być super dokładny. Dla mnie istotna jest zmiana ekstraktu w czasie.  Dla wygody używam refraktometru i mi wystarcza. Pomiar przed zadaniem drożdży, drugi przy przelewaniu (jeśli przelewasz) lub przed, jeśli jeszcze nie wiesz kiedy przelewać, trzeci przy butelkowaniu, tylko dla kronikarska, bo znaczenia to już w sumie nie ma.

Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Hary86 napisał:

Nie przesadzaj, u Chińczyków za dwie stówy z groszami kupisz.

Ale sam bym chyba nie kupił mając analogowy.

Link to post
Share on other sites

A odnoszac sie do drugiej czesci wpisu autora watku: bierz smialo refra od majfrienda, 0-32° wystarczy Ci w zupelnosci, no chyba ze zamierzasz sie jednoczesnie bawic w destylaty, to moze sie przydac ciut wiekszy zakres. Ja za swoj dalem jakies 15 euro i hula jak marzenie.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.