Jump to content
jaro_78

[KUPIĘ] Fermentator stożkowy 80-120l

Recommended Posts

Witam.

 

Kupię lub zlecę wykonanie fermentatora stożkowego z kwasówki. Robię warki około 80l (ostania miała prawie 100l).

Nowy lub używany w dobrym stanie.

Edited by jaro_78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koszty srogie, próbowałem rozpoznać temat i zlecić. Jak ma być zrobione po bożemu ze spawami do spożywki, to podobno cena SS Brewtech Chronical oferowana przez sklepy w UK jest stosunkowo niska :) w porównaniu do tego co trzebaby zapłacić u nas za wykonanie. 

 

Pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

SS Brewtech Chronical 1bbl - jeśli dobrze rozumiem 1 baryłka to 155l, trochę dużo...

Jest też half bbl czyli pół baryłki ( 64l ) - to znów troszkę mało ...

Gdybym kupił jeden i drugi to byłoby w sam raz....

 

Szukałem po necie jakiegoś sklepu co by to miał na stanie i wysyłał do PL .... i nie znalazłem niestety....

Może ktoś będzie miał więcej szczęścia ode mnie ... poproszę o linka

Edited by jaro_78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, ale takie dane są  a stronie SS Brewtech ...

 

Zapewne ten 1bbl ma pojemność całkowitą 155l a wiadomo że zawsze trzeb zostawić miejsce na pianę ...czyli brzeczki wejdzie około 120-125l 

a przy tym half bbl podaj dane ze ma 64l ... to też litraż brzeczki a fermentor ma te około 75l.... to tylko moje przypuszczenia, trzeba by poszukać kogoś kto używa i może się wypowiedzieć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio adaptowałem fermentor na triclamp/chłodzenie więc podrzucę swoje uwagi.

  • chłodzenie. Nie wiem jaki masz plan na chłodzenie ale będzie ciężko dopasować tu jakąś wężownicę wkładaną z góry. Ten wziernik fi89 jest chyba w nietypowym rozmiarze, będzie ci ciężko coś dopasować bez przerabiania.
  • rack arm, nie ma tutaj wyjścia na stożku. Jak już się płaci takie pieniądze to warto by mieć dedykowane wyjście do zrzucania piwa znad osadu.
  • triclamp na wieku to chyba 1/2 cala, będzie ciężko znaleźć głowicę CIP o takim rozmiarze. Poza tym złącze nie jest umieszczone na środku.

Na szybko tyle mi się nasunęło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten wziernik pozostawiłbym do obserwacji fermentacji.

A chłodnicę zamontowałbym do pokrywy.

Chłodnica z gwintami na końcach...dwa dodatkowe otwory w pokrywie...dwie uszczelki i gotowe

Fakt ... wyjścia na stożku brak ... ale może by zrobić podobnie jak chłodnicę ... gdzieś na forum jest jak zamontować zawór bez spawania .... testowałem w HERMSie ... skoro tam nie przecieka tu też nie powinno

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, jaro_78 napisał:

Fakt ... wyjścia na stożku brak ... ale może by zrobić podobnie jak chłodnicę ... gdzieś na forum jest jak zamontować zawór bez spawania .... testowałem w HERMSie ... skoro tam nie przecieka tu też nie powinno

 

Wg mnie nie jest problemem przeciekanie tylko psucie idei zbiornika z higienicznym wyjściami stosując gwint. Gdzie zawsze się może coś czaić.

O ile montowanie wężownicy/głowicy CIP na pokrywie w ten sposób niespecjalnie wpływa na przyszłe używanie, to montowanie gwintu na stożku wydaje się kontrowersyjne. 

Widzę że masz duże ciśnienie na ten zbiornik 😀

Może znajdziesz w okolicy sensownego spawacza SS i dałoby się to zrobić dobrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie w tym problem ... nie znalazłem nikogo kto by to zrobił w sensownej cenie.

Od ponad roku poszukuję fermentora stożkowego który byłby idealny dla mnie a w przestępnej cenie.

Z tymi gwintami muszę przyznać rację.

Dość mam fermentacji w wiadrach czy beczkach, chciałbym sobie ułatwić i kupić stożek.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, jaro_78 napisał:

Właśnie w tym problem ... nie znalazłem nikogo kto by to zrobił w sensownej cenie.

 

 

Ale ja mówię tylko o adaptacji przez porządne wspawanie złącza triclamp na rack-arm, nie spawaniu całego zbiornika.

Ogólnie zbiornik i twój pomysł użycia wydaje się ok. O ile spawy zrobione przez majfrendów będą zrobione na czysto.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.09.2020 o 13:04, jaro_78 napisał:

Wiem, ale takie dane są  a stronie SS Brewtech ...

 

Zapewne ten 1bbl ma pojemność całkowitą 155l a wiadomo że zawsze trzeb zostawić miejsce na pianę ...czyli brzeczki wejdzie około 120-125l 

a przy tym half bbl podaj dane ze ma 64l ... to też litraż brzeczki a fermentor ma te około 75l.... to tylko moje przypuszczenia, trzeba by poszukać kogoś kto używa i może się wypowiedzieć

Używam 14gal, SS podaje wielkość warki na 10gal czyli 37,8l domyślam się, że dla gatunku ALE (więcej piany bo cieplej) natomiast ja spokojnie w mojej 14 puszczam 47-48l lagera przy całkowitej pojemności ~53l wiec zostaje 10% na pianę, jak już wspomniałem przy dolniakach wystarczy, dla ALE pewnie za mało ale tego już nie wiem bo robię w nim tylko lagery. Jeżeli masz jeszcze jakieś nurtujące Cię kwestie w sprawie SS chętnie odpowiem🍻 sprzęt polecam w 100%

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie zamówiłem 17 gal ze stronki:
 
https://www.brewuk.co.uk/ss-brewtech-half-bbl-chronical-brewmaster-edition.html
 
Nie wysyłają do PL ale mam rodzinkę w UK...właśnie czekam na dostawę...za około 2 tygodnie bedzie u mnie...wtedy też będę mógł wypowiedzieć się co i jak....
No to czekamy na jakies info, znalazlem jeszcze cos takiego

https://spikebrewing.com/collections/fermenters

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentory dotarły całe i zdrowe :)

Do rodzinki w UK wysyłka była bezpłatna ... do mnie kosztowała 40 funtów  więc tragedii nie ma...co do fermentora wygląda solidnie .. ładne spawy choć w miejscach gdzie na zewnątrz przyspawane są nóżki widać odkształcenia w środku ... widać to na foto ... nie ma to wpływu na fermentację wiec jest OK .. .wszystkie inne spawy wewnątrz niewidoczne

To tak na pierwszy rzut oka 

 

Muszę tylko przedłużyć nóżki by zamiast kolanka i zaworu w miejscu spustu drożdży zamontować wziernik i zawór (będzie widać ile drożdży opadło) 

123625819_269297451191388_4690856954129812658_n.jpg

123614418_496895457935833_295766885468976368_n.jpg

123660613_1258713961176395_6872025645677054542_n.jpg

123633690_902844493581415_3243870120062713881_n.jpg

123603453_660484644834194_37871188293421268_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, jaro_78 napisał:

Fermentory dotarły całe i zdrowe :)

Do rodzinki w UK wysyłka była bezpłatna ... do mnie kosztowała 40 funtów  więc tragedii nie ma...co do fermentora wygląda solidnie .. ładne spawy choć w miejscach gdzie na zewnątrz przyspawane są nóżki widać odkształcenia w środku ... widać to na foto ... nie ma to wpływu na fermentację wiec jest OK .. .wszystkie inne spawy wewnątrz niewidoczne

To tak na pierwszy rzut oka 

 

Muszę tylko przedłużyć nóżki by zamiast kolanka i zaworu w miejscu spustu drożdży zamontować wziernik i zawór (będzie widać ile drożdży opadło) 

123625819_269297451191388_4690856954129812658_n.jpg

123614418_496895457935833_295766885468976368_n.jpg

123660613_1258713961176395_6872025645677054542_n.jpg

123633690_902844493581415_3243870120062713881_n.jpg

123603453_660484644834194_37871188293421268_n.jpg

 

Wypas :D Szkoda, że nie mam warunków dla takich fermentorów... Zaraz, masz więcej niż jeden?

Edited by Michal_87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.