Skocz do zawartości

Pytanie o Grape Ale


Rekomendowane odpowiedzi

Fermentuję Grape Ale na dzikusach z winogrona, nie wiem co to za piwo i jak do tego podejść.

Czy ktoś z doświadczeniem może mi odpowiedzieć na pytania

1. Ile mu zajęła taka fermentacja?

2. Jak wyglądała refermentacja w butelkach?

3. Jak długo dojrzewa takie piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, robiłem w zeszłym roku podejście do winogron oraz winogron+śliwki. Brzeczkę 10 BLG podzieliłem na dwie częście:

- ok. 9 litrów dodałem do 1.5 kg winogron

- ok. 12 litrów dodałem do 1 kg winogron i 1 kg śliwek

 

Drożdży żadnych nie dodawałem, wszystko na dzikusach. Butelkowałem po 17 dniach od warzenia (BLG spadło do 3). Refermentację robiłem tradycyjnie z cukrem, wszystko wyglądało OK. Niestety nie pamiętam, jak smakowało w jakim czasie, ale na pewno po tygodniu już próbowałem i było niezłe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.