Jump to content
Nazwa użytkownika

Pytanie o Grape Ale

Recommended Posts

Fermentuję Grape Ale na dzikusach z winogrona, nie wiem co to za piwo i jak do tego podejść.

Czy ktoś z doświadczeniem może mi odpowiedzieć na pytania

1. Ile mu zajęła taka fermentacja?

2. Jak wyglądała refermentacja w butelkach?

3. Jak długo dojrzewa takie piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, robiłem w zeszłym roku podejście do winogron oraz winogron+śliwki. Brzeczkę 10 BLG podzieliłem na dwie częście:

- ok. 9 litrów dodałem do 1.5 kg winogron

- ok. 12 litrów dodałem do 1 kg winogron i 1 kg śliwek

 

Drożdży żadnych nie dodawałem, wszystko na dzikusach. Butelkowałem po 17 dniach od warzenia (BLG spadło do 3). Refermentację robiłem tradycyjnie z cukrem, wszystko wyglądało OK. Niestety nie pamiętam, jak smakowało w jakim czasie, ale na pewno po tygodniu już próbowałem i było niezłe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.