Jump to content
Sign in to follow this  
Szagi

Pierwsze zacieranie + Amarillo

Recommended Posts

Hej,

 

Prosiłbym o jakąś super prosta recepturę z zacieraniem jedno-temperaturowym.

Zostało mi 100g chmielu amerillo o chciałbym go jakoś wykorzystać a przy okazji spróbować sił w zacieraniu.

 

Zacieranie z użyciem worka zaciernego w stałej temperaturze w garnku 19 lub 35l.

Fermentacja w 18 stopniach - stała temp.

 

Z góry dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

SMASH!

Maris Otter, a może nawet wiedeński te 5 kg pewnie dasz radę zatrzeć w 35 litrowym.

65°C edit: no dobra 66-67°C

Chmiel niedużo na 60 min (10g albo mniej), mało na 15 minut (15 g?), resztę pół na pół na flameout i whirpool.

Ale weź kup chłodnicę, bo bez niej nie zrobisz piwa, które Ci pokaże chmiel.

edit: poczytaj

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób sobie SMaSHa w takim razie.

 

100% jakiegoś bazowego Pale Ale lub Pilzneńskiego 4-5 kg w zależności ile chcesz mieć ekstraktu początkowego.

Zacieraj w 68C.

 

Na goryczkę nachmiel na 30-40 IBU jak lubisz.

Resztę chmielu podziel na 3 i daj na 10 minut przed końcem, 20 minut na hopstand po schłodzeniu do 80C i reszta na zimno.

 

O i Zasada mnie ubiegł z pomysłem :)

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił Warkę 12l nachmielic na 30IBU i reszte chmielu na zimno, poznasz tak najlepiej jego aromat ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.