Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Docent]Debiut Miesiąca – sierpień 2020

Recommended Posts

Sierpień rozpoczęliśmy na PINTA Party i zapewne było to pożegnanie z klimatycznym rejonem krakowskich Dolnych Młynów. Potem przyszedł czas na krótki urlop na wschodzie Polski, co dla mnie oznaczało wizyty w browarach! Najpierw Markowy w Hajnówce, potem Przełom w Białowieży. Po wspaniałej gościnie przemieściliśmy się na Dłutowskie degustacje i do nieodległego Browaru Podklasztorze, mieszczącego się w średniowiecznym opactwie cystersów. Miesiąc zakończyliśmy bardzo udaną, pierwszą edycją Funky Fest w stołecznej Hali Gwardii.

Po dwóch latach przygotowań warzenie nareszcie rozpoczął rzemieślniczy Browar Nieczajna umiejscowiony niedaleko Poznania. Powodzenia!

A kto zdobył moje uznanie w sierpniu?

 

Trzech Kumpli (Zapanbrat) – ITAPils

itapils.jpg?w=760&h=570

Mediterranean Pils, 12° Blg, 5 % alk.

Że jaki pils? Śródziemnomorski? A co to jest?

To zapewne nawiązanie do popularnego w ostatnim czasie w USA substylu jakim jest Italian Pils. Pierwowzorem takiego piwa jest Tipopils z włoskiego Birrificio Italiano. I nie jest to nic innego niż po prostu German Pils chmielony na zimno, oczywiście tradycyjnymi odmianami chmielu. Interpretacja w wykonaniu Trzech Kumpli zaowocowała zmodyfikowaną recepturą. Słodową bazę stanowi włoski słód jęczmienny o nazwie Eraclea, natomiast chmiele to słoweńskie Styrian Golding i Styrian Wolf.

Prezencja piwa jest wspaniała. Złoty klar plus obfita, drobna piana po nalaniu tworząca „grzybek”.

Aromat jest intensywny, jak spodziewać by się należało po chmieleniu na zimno. Nuty kwiatowe współwystępują z ziołowymi i trawiastymi, a całość podbita jest odsłodową zbożowością.

W smaku od razu wyczuwalna ziołowo-kwiatowa, wyrazista lecz krótka goryczka. Zbalansowana jest specyficzną, lekką słodyczą którą nadaje słód Ereclea. Finisz jednak jest wytrawny, a obecność goryczki odczuwalna jest do samego dna szkła.

Świetnie pijalny, czysty pils który jest intrygującym wyjątkiem w zdominowanym z jednej strony przez owocowe dodatki, z drugiej przez piwa o soczystym charakterze, świecie polskiego rzemiosła.

Wrażenia z wersji butelkowej tutaj

 

 

W wyróżnieniach podtrzymuję swój kierunek na piwa bez żadnych dodatków. Ale nie jestem ortodoksem i zauważam rzeczy ciekawe. Takie jak chociażby owocowy brett czy sour z moszczem z winogron. Szkoda, że tak ich niewiele…

 

Artezan – Jutub Party

jutubparty.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Funky Fluid (Zarzecze) – Common

common.jpg?w=300&h=225

Ocena piwa

Funky Fluid (Zarzecze) – Sour Grapes Chardonnay

sourgrapes.jpg?w=225&h=300Ocena piwa

Maltgarden (AleBrowar) – Remeber To Smile

remebertosmile.jpg?w=300&h=208Ocena piwa

Monsters (Przetwórnia Chmielu) – The Other Side of the Hop

tosoth.jpg?w=300&h=268Ocena piwa

Monsters (Przetwórnia Chmielu) – X4

x5.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Nepomucen – Sparrow

sparrow.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

PINTA – Simply The Best 2020

p_stb.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

PINTA/ Trzech Kumpli – Collab PL

p_3k_collab.jpg?w=300&h=286Ocena piwa

Piwne Podziemie (ReCraft) – Oh My Pils!

ohmypils.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Przełom – Dziki Na Zachód

dziki_na_zachod.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Przetwórnia Chmielu – Melon Hue?

melonhue.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

 

 

Nowe browary:

 

nieczajna.jpg?w=760

 

 

View the full article

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.