Skocz do zawartości

Browar bWitched


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza Warka - 04-10.2020-  Siakieś Ale

Po prawie pięcioletniej lekturze forum przystąpiłem do warzenia.

zasyp - 5kg pilzneński jasny ześrutowany z BA

https://browamator.pl/slod-pilznenski-viking-malt-5-kg,3,39,2648

ze względu na to, że nie dorobiłem się jeszcze garnka 30l - zacieranie robiłem w dwóch garnkach jednocześnie 15 i 11 litrów.

30 min 65

30 min 72

Wygrzew i do filtracji - sracz wężyk + fermentor z kranikiem, BLG początkowe ok. 15 wysładzałem do około 9-10 blg (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

Część brzeczki ochłodziłem i zapodałem drożdże suche S04. 

gotowanie ok 60 min po rozpoczęciu gotowania dodałem mix chmielu - szyszka własny zbiór Magnum, Saaz oraz Centennial  ze sztobrów od kolegi Tymek19 około 1/3 reklamówki.

Po gotowaniu odcedziłem wszystko sitkiem kuchennym i przelałem do plastikowego fermentora. Całość przeniosłem do wanny z zimną wodą. Nie byłem zadowolony z tempa wymiany ciepła, dlatego przelałem brzeczkę do gara 15l i chłodziłem w garze. Po około 40 minutach i jednej wymianie płynu chłodniczego uzyskałem ok 14 l cieczy w temperaturze 20 stopni i co ciekawe 15 blg. Przelałem do fermentora i dolałem kranówki do uzyskania 12 blg wyszło ok 18 litrów. Wlałem drożdże i fermentor wylądował w spiżarni. Temperatura fermentacji ok 22 stopnie.

11-10-2020 - blg ok 5. po otwarciu fementora zapach szampana, próba smakowa dobre, słodowe, lekka gorycz, ale mało. Przelewam na cichą i dodaję 70g granulatu Cascade od Homebeer.pl.

 

W dniu 18-09-2020 rozlane do butelek + 80g cukru.

 

03-10-2020 - piwo bardzo dobre, takie trochę cytrynowe. Rześkie, ale tak na 1 raz.

Edytowane przez wincenty1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

 

zasyp

5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany

https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401

Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

wygrzew

20 min 44

30 min 65

30 min 72

podgrzanie do 78

filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl

https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335

 

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22.

 

W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek.

IMG_20200920_173158.jpg

 

 

03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami.

Edytowane przez wincenty1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recykling - chleb

 

Przelanie na cichą pierwszej warki i warzenie drugiej robiłem tego samego dnia. Pozwoliło mi to na zrobienie z pobranej gęstwy S04 i młócie pszenicznym pozostałym po wysładzaniu warki pszenicznej chleba według przepisu:

ok 250g młóta

ok 500g mąki pszennej

chlust mleka 3,2

po półtora łyżeczki soli i cukru

gęstwa z piwem kilka łyżek

całość wyrabiamy (użyłem robota kuchennego) i do piekarnika, po godzinie w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem, chleb gotowy.

Smaczny, następnym razem dodam o wile więcej młóta.

Edytowane przez wincenty1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, wincenty1 napisał:

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

 

Prorok? ?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 3. 20-09-2020 - Czym chata bogata

Korzystając z mniejszego VATu zakupiłem po worku:

http://malteurop.shop.pl/mep©pilsner-25-kg-p-13.html

http://malteurop.shop.pl/mep©vienna-25-kg-p-37.html

http://malteurop.shop.pl/mep©wheat-25-kg-p-11.html

do tego śrutownik biowinu i do dzieła:

Dzień zaczynam od przelania Warki nr. 2 - pszeniczne - do czystego fermentora z kranikiem, dodaję 85g cukru rozpuszczonego w wodzie,  dezynfekuję butelki i rozlewam. Pobieram gęstwę, jakieś pół małego słoika a fermentor zostawiam z zawartością. Wyciągam z lodówki gęstwę z warki nr.1 wymieniam wodę w słoiku na ciepłą, dodaję cukier i odstawiam.

 

zasyp

2,6kg - pilzneński

1 kg - wiedeński

1 kg pszeniczny

0,5kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt

0,5 kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt oba od Homebeer.pl

 

60 min w 68 stopniach

Nadal na dwa garnki,

podgrzanie do 72 na jakieś 10 min

filtracja,

Młóto - ok 1,5kg przenoszę do robota dodaję mąkę ok 2kg, sól 5 łyżeczek, cukier również 5 łyżeczek i wlewam osad z warki nr.2. Wyrabiam ciasto jakieś 20 min i zostawiam do wyrośnięcia. Po jakiś 2h chleb do piekarnika 180 stopni

 

warzenie, po pierwszych oznakach gotowania dodaję SAAZ 100g,

I tu spier.... bo wykipiało, aż miło.

Zdejmuję gary, czyszczę kuchenkę....  i ścianę.... a podłogę pier... na koniec posprzątam :P

 

Po godzinie gary do wanny z zimną wodą. po 15 minutach schodzi do 60 stopni i wymieniam wodę. Po jakiś 30 temperatura ok 25.

Brzeczkę przelewam do fermentora i zapodaję gęstwę z warki nr 1.

Fermentor ląduje w spiżarni.

Parametry - 19l i blg 12 w spławiku lub 10,5 w refraktometrze. Dziwne :/

 

IMG_20200920_173223.jpg

 

02-10-2020 - rozlew w butelki - dodałem 85g cukru na 14 litrów. Piwo bardzo kawowe, nie wyczuwalny chmiel.

 

Edytowane przez wincenty1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 4. 03-10-2020 - podstawowy mix

 

2,4 kg - słód pszeniczny

2,5 kg - słód pilzneński

 

zacieranie:

pszenica 44 stopnie przez 20 minut - 66 - 60 minut - 72- 5 min

pilzneński - 66 - 60 minut- 72 - 10 minut

 

warzenie 60 minut + 30 g Chinook

 

drożdże  - gęstwa z warki nr - 2

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.09.2020 o 12:51, wincenty1 napisał:

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

 

zasyp

5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany

https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401

Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

wygrzew

20 min 44

30 min 65

30 min 72

podgrzanie do 78

filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl

https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335

 

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22.

 

W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek.

IMG_20200920_173158.jpg

 

 

03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami.

Goździków nie będzie bo musisz użyć drożdzy dedykowanych do weizenow, FM52 raczej nie dadzą takich efektów. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 5. 22-11-2020 - zapomniany lager

Taki bardziej na odpierdol,

zasyp 3kg pilzneśkiego

zacieranie 68 stopni przez 1 godzinę,

wyszło ok 13l i 10-11blg,

do tego 100g saaz,

drożdże w34/70

Piwo warzone  w trakcie imprezy i te dane raczej umowne:)

Na dzień 05-12-2020 piwo znajduje się nadal na burzliwej w lodówce temp 12 stopni.

 

11-12-2020

Przelane na cichą +70g chinook

Edytowane przez wincenty1
update
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6. 04-12-2020 - moonshine

 

Mam dostęp do maszynki i chciałem sprawdzić co z tego wyjdzie.

Plan:

4kg pilzneński

4kg pale ale

0,1kg wędzony Bruntal

0,1kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt

0,1 kg Słód karmelowy czerwony

zacieranie 60 minut 62 stopnie

wszystko szło dobrze do momentu filtracji,

i zdechło,

sracz wężyk albo wypadał albo nie filtrował,

walczyłem dzielnie. Przelewałem, ustawiałem i nie dałem rady

Przelałem przez kuchenne sitko, ostudziłem, zadałem s05

Wyszło 25l i blg 11 bieda straszna....

ale testowo....

dam znać

11-12-2020

Piwo jebie winem, ale takim strasznym.

Niestety do kanału

Edytowane przez wincenty1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 7. 05-12-2020 - na pocieszenie po porażkach

 

Po ostatnich wtopach dla podbudowania morale.

2kg pilżneński

2,5 kg pale ale

zacieranie 1 godzina 65 stopni,

filtracja - dzisiaj elegancko!

warzenie 1g od początku jakieś 20-30g chinook i 20-30g cascade. Ale pachnie!

drożdże s04

11-12-2020

Przelanie na cichą +70g cascade

Edytowane przez wincenty1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.