Jump to content
Sign in to follow this  
wincenty1

Browar bWitched

Recommended Posts

Pierwsza Warka - 04-10.2020-  Siakieś Ale

Po prawie pięcioletniej lekturze forum przystąpiłem do warzenia.

zasyp - 5kg pilzneński jasny ześrutowany z BA

https://browamator.pl/slod-pilznenski-viking-malt-5-kg,3,39,2648

ze względu na to, że nie dorobiłem się jeszcze garnka 30l - zacieranie robiłem w dwóch garnkach jednocześnie 15 i 11 litrów.

30 min 65

30 min 72

Wygrzew i do filtracji - sracz wężyk + fermentor z kranikiem, BLG początkowe ok. 15 wysładzałem do około 9-10 blg (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

Część brzeczki ochłodziłem i zapodałem drożdże suche S04. 

gotowanie ok 60 min po rozpoczęciu gotowania dodałem mix chmielu - szyszka własny zbiór Magnum, Saaz oraz Centennial  ze sztobrów od kolegi Tymek19 około 1/3 reklamówki.

Po gotowaniu odcedziłem wszystko sitkiem kuchennym i przelałem do plastikowego fermentora. Całość przeniosłem do wanny z zimną wodą. Nie byłem zadowolony z tempa wymiany ciepła, dlatego przelałem brzeczkę do gara 15l i chłodziłem w garze. Po około 40 minutach i jednej wymianie płynu chłodniczego uzyskałem ok 14 l cieczy w temperaturze 20 stopni i co ciekawe 15 blg. Przelałem do fermentora i dolałem kranówki do uzyskania 12 blg wyszło ok 18 litrów. Wlałem drożdże i fermentor wylądował w spiżarni. Temperatura fermentacji ok 22 stopnie.

11-10-2020 - blg ok 5. po otwarciu fementora zapach szampana, próba smakowa dobre, słodowe, lekka gorycz, ale mało. Przelewam na cichą i dodaję 70g granulatu Cascade od Homebeer.pl.

 

W dniu 18-09-2020 rozlane do butelek + 80g cukru.

 

03-10-2020 - piwo bardzo dobre, takie trochę cytrynowe. Rześkie, ale tak na 1 raz.

Edited by wincenty1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

 

zasyp

5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany

https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401

Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

wygrzew

20 min 44

30 min 65

30 min 72

podgrzanie do 78

filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl

https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335

 

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22.

 

W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek.

IMG_20200920_173158.jpg

 

 

03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami.

Edited by wincenty1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recykling - chleb

 

Przelanie na cichą pierwszej warki i warzenie drugiej robiłem tego samego dnia. Pozwoliło mi to na zrobienie z pobranej gęstwy S04 i młócie pszenicznym pozostałym po wysładzaniu warki pszenicznej chleba według przepisu:

ok 250g młóta

ok 500g mąki pszennej

chlust mleka 3,2

po półtora łyżeczki soli i cukru

gęstwa z piwem kilka łyżek

całość wyrabiamy (użyłem robota kuchennego) i do piekarnika, po godzinie w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem, chleb gotowy.

Smaczny, następnym razem dodam o wile więcej młóta.

Edited by wincenty1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, wincenty1 napisał:

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

 

Prorok? 😀

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3. 20-09-2020 - Czym chata bogata

Korzystając z mniejszego VATu zakupiłem po worku:

http://malteurop.shop.pl/mep©pilsner-25-kg-p-13.html

http://malteurop.shop.pl/mep©vienna-25-kg-p-37.html

http://malteurop.shop.pl/mep©wheat-25-kg-p-11.html

do tego śrutownik biowinu i do dzieła:

Dzień zaczynam od przelania Warki nr. 2 - pszeniczne - do czystego fermentora z kranikiem, dodaję 85g cukru rozpuszczonego w wodzie,  dezynfekuję butelki i rozlewam. Pobieram gęstwę, jakieś pół małego słoika a fermentor zostawiam z zawartością. Wyciągam z lodówki gęstwę z warki nr.1 wymieniam wodę w słoiku na ciepłą, dodaję cukier i odstawiam.

 

zasyp

2,6kg - pilzneński

1 kg - wiedeński

1 kg pszeniczny

0,5kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt

0,5 kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt oba od Homebeer.pl

 

60 min w 68 stopniach

Nadal na dwa garnki,

podgrzanie do 72 na jakieś 10 min

filtracja,

Młóto - ok 1,5kg przenoszę do robota dodaję mąkę ok 2kg, sól 5 łyżeczek, cukier również 5 łyżeczek i wlewam osad z warki nr.2. Wyrabiam ciasto jakieś 20 min i zostawiam do wyrośnięcia. Po jakiś 2h chleb do piekarnika 180 stopni

 

warzenie, po pierwszych oznakach gotowania dodaję SAAZ 100g,

I tu spier.... bo wykipiało, aż miło.

Zdejmuję gary, czyszczę kuchenkę....  i ścianę.... a podłogę pier... na koniec posprzątam :P

 

Po godzinie gary do wanny z zimną wodą. po 15 minutach schodzi do 60 stopni i wymieniam wodę. Po jakiś 30 temperatura ok 25.

Brzeczkę przelewam do fermentora i zapodaję gęstwę z warki nr 1.

Fermentor ląduje w spiżarni.

Parametry - 19l i blg 12 w spławiku lub 10,5 w refraktometrze. Dziwne :/

 

IMG_20200920_173223.jpg

 

02-10-2020 - rozlew w butelki - dodałem 85g cukru na 14 litrów. Piwo bardzo kawowe, nie wyczuwalny chmiel.

 

Edited by wincenty1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4. 03-10-2020 - podstawowy mix

 

2,4 kg - słód pszeniczny

2,5 kg - słód pilzneński

 

zacieranie:

pszenica 44 stopnie przez 20 minut - 66 - 60 minut - 72- 5 min

pilzneński - 66 - 60 minut- 72 - 10 minut

 

warzenie 60 minut + 30 g Chinook

 

drożdże  - gęstwa z warki nr - 2

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.09.2020 o 12:51, wincenty1 napisał:

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

 

zasyp

5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany

https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401

Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

wygrzew

20 min 44

30 min 65

30 min 72

podgrzanie do 78

filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl

https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335

 

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22.

 

W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek.

IMG_20200920_173158.jpg

 

 

03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami.

Goździków nie będzie bo musisz użyć drożdzy dedykowanych do weizenow, FM52 raczej nie dadzą takich efektów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.09.2020 o 12:38, wincenty1 napisał:

Po prawie pięcioletniej lekturze forum przystąpiłem do warzenia.

Aleś się naraszczał 🤣🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 4.10.2020 o 16:58, Gawron napisał:

Aleś się naraszczał 🤣🤣

zawsze było coś...

i przekładałem i przekładałem ....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.