Jump to content
Shooba93

Siatka zacierno filtracyjna

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Mam pytanie odnośnie siatki zacierno-filtracyjnej. W jaki sposób wysładzać używając takiego sprzętu?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest temat poświęcony BIAB więc polecam go po prostu przeczytać. To nie jest Facebook gdzie to samo pytanie zadaje się milion razy i za każdym razem czeka aż ktoś poda rozwiązanie na tacy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Hary86 napisał:

Jest temat poświęcony BIAB więc polecam go po prostu przeczytać. To nie jest Facebook gdzie to samo pytanie zadaje się milion razy i za każdym razem czeka aż ktoś poda rozwiązanie na tacy. 

Jeśli nie proponujesz rozwiązania, to proszę nie komentuj szeryfie. Szukałem podobnego tematu za pomocą narzędzia wyszukaj, ale takowego nie znalazłem. Ponadto uważam, że tematy warto odświeżać, ponieważ jest całkiem możliwe, że ktoś wymyślił nowy sposób lub udoskonalił istniejący. Browarnictwo domowe to nie tabliczka mnożenia.

Edited by Shooba93

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Shooba93 napisał:

Cześć wszystkim!

Mam pytanie odnośnie siatki zacierno-filtracyjnej. W jaki sposób wysładzać używając takiego sprzętu?

 

Pozdrawiam.

 

Tematów o BIAB jest kilka, ale gotową instrukcję krok po kroku znajdziesz na pewno w tym

Na stronie 7 jest ulepszona wersja z "prawdziwym" wysładzaniem, gdzie autorowi wydajność wyszła dobrze ponad 80%, więc zbliżona do tradycyjnych sposobów (albo i lepsza).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Shooba93 napisał:

Jeśli nie proponujesz rozwiązania, to proszę nie komentuj szeryfie. Szukałem podobnego tematu za pomocą narzędzia wyszukaj, ale takowego nie znalazłem. Ponadto uważam, że tematy warto odświeżać, ponieważ jest całkiem możliwe, że ktoś wymyślił nowy sposób lub udoskonalił istniejący. Browarnictwo domowe to nie tabliczka mnożenia.

To może to odświeżanie zacznij od przeczytania tego co już zostało napisane, bo jak widać powyżej, wcale nie trudno to znaleźć. A jak już przeczytasz wszystko i nadal będziesz miał wątpliwości, to pisz tam gdzie temat został już przerobiony na wszystkie możliwe sposoby, zamiast tworzyć nowy wątek. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Kucorak napisał:

 

Tematów o BIAB jest kilka, ale gotową instrukcję krok po kroku znajdziesz na pewno w tym

Na stronie 7 jest ulepszona wersja z "prawdziwym" wysładzaniem, gdzie autorowi wydajność wyszła dobrze ponad 80%, więc zbliżona do tradycyjnych sposobów (albo i lepsza).


Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki bardzo. ;)2 dni temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę, więc jestem laikiem. Nawet nie wiedziałem, że to nazywa się "BIAB".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja po wyciagnieciu wora, wkladam worek do wiadra z kranikiem gdzie na spodzie mam włożona pokrywke z ikea ktora kest wyprofilowana coby worek nie zapychał kranu. I robię podbicie z kilku litrów wody i przelewam przez Młóto. Wydajnosc okolo 75-80%. A brzeczka juz się gotuje w garnku i dolewam malym garnuszkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Koora napisał:

Ja po wyciagnieciu wora, wkladam worek do wiadra z kranikiem gdzie na spodzie mam włożona pokrywke z ikea ktora kest wyprofilowana coby worek nie zapychał kranu. I robię podbicie z kilku litrów wody i przelewam przez Młóto. Wydajnosc okolo 75-80%. A brzeczka juz się gotuje w garnku i dolewam malym garnuszkiem.

 

Dałbyś radę znaleźć ofertę tej pokrywki, lub ew. zdjęcie? Ja myślałem, żeby dać pod worek sito z ikei (sprzedawane na allegro jako hop-stoper). Jestem też ciekaw jak wyliczyć proporcje wody, której dajesz do podbicia (wysładzania) w ten sposób.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mibor -> Ono jest dostępne jeszcze w ofercie? Ostatnio byłem w jednej Ikei w Warszawie, przeszedłem CAŁY dział z garnkami/kuchnią wzdłuż i wszerz i NIC takiego nie znalazłem ... :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg strony faktycznie w Warszawie nie ma. Można kupić wysyłkowo, albo szukać w innych lokalizacjach.

 

 

Edycja: Są też na allegro https://allegro.pl/kategoria/garnki-i-patelnie-pokrywki-68710?string=IKEA STABIL Przykrywka sito&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-hou-1-2-0903

Edited by Mibor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sprawują się worki wielokrotnego użytku?

Czy rzeczywiście jest sens w taki inwestować i da się to potem jakoś sprawnie umyć i wykorzystać ponownie czy lepiej kupić tańsze jednorazowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 warek na worku z ali nic się z nim nie dzieje. Można go prać. Ja tylko płuczę . W jedynym zacieram i wysladzam a drugim filtruje bo jest to lepsze niż pończocha która się rozciąga i potem wszystko wypada tzn. osady gorące i chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.09.2020 o 16:22, Koora napisał:

12 warek na worku z ali nic się z nim nie dzieje. Można go prać. Ja tylko płuczę . W jedynym zacieram i wysladzam a drugim filtruje bo jest to lepsze niż pończocha która się rozciąga i potem wszystko wypada tzn. osady gorące i chmiel.

 

A ile ma mikronów? Bo patrzę na Ali i są do wyboru (oprócz rozmiarów oczywiście) również opcje z różną gęstością.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem kiedyś odfiltrować przez taką siatkę chmiel i osady białkowe i cholernie się to pieniło. Efekt był taki, że musiałem wycisnąć z niej piwo, co mogło ale na szczęście nie skończyło się zakażeniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://a.aliexpress.com/_etOAqc

Dokladnie ten kupilem.

Oczywiście musisz dać troszkę czasu żeby odciekło. I nie wyciskać.

Ale mysle ze ta sama ilość brzeczki zostala by w młócie, po filtrowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja korzystam z worka 150 mikronów i większość osadu zostaje w worku, dopiero jak odciskam, to widać, że leci mętna brzeczka co i tak nie ma większego znaczenia bo potem w czasie gotowanie większość osadów się wytrąci.

Tu jest temat o workach do BIAB:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, CERNUNNOS napisał:

Ja korzystam z worka 150 mikronów i większość osadu zostaje w worku, dopiero jak odciskam, to widać, że leci mętna brzeczka co i tak nie ma większego znaczenia bo potem w czasie gotowanie większość osadów się wytrąci.

Tu jest temat o workach do BIAB:

 

Ja dlatego też używam worka po gotowaniu aby pozbyc się osadów gorących i wygotowanego chmielu bo po whirpoolu chmiel zbija sie w stożek ale osady siedza w polowie gara

Share this post


Link to post
Share on other sites

w temacie pokrywek ikea stabil - zniknęły już ze sklepu i więcej ich nie będzie, wycofują całą kolekcje stabil ; potwierdzone na czacie na stronie ikea.

są w necie podobne pokrywki firmy tadar jakby co ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.