Jump to content
Szagi

światło (słoneczne) a fermentacja

Recommended Posts

Witam,

 

Jestem właśnie po przelaniu na cichą swojej trzeciej warki Equanot Pale Ale.

I mam nieodzowne wrażenie, że ta jak i wszystkie poprzednie (American Wheat oraz Lemon Pale Ale) zalatywały kwasowością.

Wiem, że piwo trzeba chronić przed światłem - fermentuję w piwnicy. Jest tam jedynie jedno małe okno na wysokości głowy a fermentory zawsze ustawiałem pod tym oknem.

Dodam że fermentuję w przezroczystych fermentorach - w teorii światło słoneczne nie miało możliwości padać bezpośrednio na piwo.

 

Jak dokładnie wyczuć czy piwo się skwasiło od słońca a nie jest to np cecha chmielu (w każdej warce używałem chmieli Amerykańskich cytrusowych)..

Czy występują z tym jakieś dodatkowe objawy?

Obecnie już profilaktycznie zasłaniam to okno - ale sprawa tyczy się American Wheat (już w butelkach),  Equanot Pale ale (na cichej) oraz Witbier (jeszcze na burzliwej), które fermentowały przed zakryciem okna.

 

Załączam plik z moją piwnicą :)

 

 

 

 

piwnica.jpg

Edited by Szagi

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Szagi napisał:

Witam,

 

Jestem właśnie po przelaniu na cichą swojej trzeciej warki Equanot Pale Ale.

I mam nieodzowne wrażenie, że ta jak i wszystkie poprzednie (American Wheat oraz Lemon Pale Ale) zalatywały kwasowością.

Wiem, że piwo trzeba chronić przed światłem - fermentuję w piwnicy. Jest tam jedynie jedno małe okno na wysokości głowy a fermentory zawsze ustawiałem pod tym oknem.

Dodam że fermentuję w przezroczystych fermentorach - w teorii światło słoneczne nie miało możliwości padać bezpośrednio na piwo.

 

Jak dokładnie wyczuć czy piwo się skwasiło od słońca a nie jest to np cecha chmielu (w każdej warce używałem chmieli Amerykańskich cytrusowych)..

Czy występują z tym jakieś dodatkowe objawy?

Obecnie już profilaktycznie zasłaniam to okno - ale sprawa tyczy się American Wheat (już w butelkach),  Equanot Pale ale (na cichej) oraz Witbier (jeszcze na burzliwej), które fermentowały przed zakryciem okna.

 

Załączam plik z moją piwnicą :)

 

 

 

 

Jeśli światło nie padało bezpośrednio, a jak widać ze zdjęcia - nie, to nie powinno być problemu.

Osobna sprawa, że światło mogłoby się przyczynić raczej do skunksa, jeśli skwaśniało - raczej winiłbym zakażenie lub np. zbyt mocną modyfikację wody kwasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skunks jak rozumiem objawia się głównie smrodem? 

Co do infekcji to nigdy nie miałem żadnego biofilmu na powierzchni, piwa są pijalne jedynie wyczuwalna kwasowość/cytrusowość mnie zastanawia. 

 

Może jest jakieś miejsce gdzie można wysłać próbkę (butelkę) na badania/pomiar/degustacje? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Szagi napisał:

Skunks jak rozumiem objawia się głównie smrodem? 

Co do infekcji to nigdy nie miałem żadnego biofilmu na powierzchni, piwa są pijalne jedynie wyczuwalna kwasowość/cytrusowość mnie zastanawia. 

 

Może jest jakieś miejsce gdzie można wysłać próbkę (butelkę) na badania/pomiar/degustacje? :D

 

Wg opisu najczęstsze skojarzenia: skunks, marihuana, nikotyna, stara skoszona trawa. Możesz kupić piwo w zielonej butelce, postawić na słońcu na kilka godzin i będziesz wiedział, o co chodzi.

 

Proponuję poszukać piwowarów z okolicy, pewnie znajdzie się sędzia albo ktoś bardziej ogarnięty sensorycznie, który mógłby ocenić piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłeś LEMON, i PszENICE. To chyba muszą być kwasne lekko. Albo do tego jeszcze miekka woda.

 

Lub po kilku warkach w wiadrach cos zamieszkało polecam NaOH. Dziala cuda po tym wiadra pachna jak ze sklepu. 

Edited by Koora
Błąd w pisowni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.