Jump to content
Piotr Ba

Gęstwa 6 miesięcy - szczegóły

Recommended Posts

Widziałem że są wątki na ten temat ale chciałbym dopytać szczegółowo - otwieram po 6 miesiącach i co zrobić - nie ma smrodu - przepłukać i zrobić starter to już wiem .

Jak się robi płukanie takiej gęstwy ? te martwe drożdże osiadają na dno ale po jakim czasie wszystkie martwe są na dnie a żywe pływają ?? tzn kiedy te martwe już oddzielić ?

Są to WB06, czy z gęstwą w34/70 lub S04 ma ktoś takie doświadczenia ? czy nie ma to znaczenia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja po 2-3 tygodniach wyrzucam gęstwę. Używam tylko świeżutkiej gęstwy bo ma to ogromny wpływ na fermentację i jakość gotowego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja po 2-3 tygodniach wyrzucam gęstwę. Używam tylko świeżutkiej gęstwy bo ma to ogromny wpływ na fermentację i jakość gotowego piwa.
Czyli gęstwa 6 miesięczna raczej nie... A gęstwa, która jest w piwie - ale już 6 tydzień się w nim kąpie. Taka się nada?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co zrobić? Odpowiedź jest jedna, wyrzucić i kupić nową paczkę, zrobić lekkie piwo i potem wykorzystać świeżą gęstwę do kolejnego piwa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Muchor napisał:

Czyli gęstwa 6 miesięczna raczej nie... A gęstwa, która jest w piwie - ale już 6 tydzień się w nim kąpie. Taka się nada?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
 

To zależy kiedy skończyła się fermentacja piwa, jeśli kilka dni temu to ok, ale zakładam ze raczej kilka tygodni temu wiec nie wykorzystywałbym takiej gęstwy. Osobiście nie używam gęstwy starszej niż tydzień. 

Edited by HoppySailor

Share this post


Link to post
Share on other sites



Widziałem że są wątki na ten temat ale chciałbym dopytać szczegółowo


Widziałeś, że są wątki, a nawet nie chciało Ci się ich przeczytać... Bo w każdym tym wątku wniosek jest ten sam, że nie używa się starej gęstwy. Tym bardziej nie robi się starterów ze starej gęstwy, bo przy okazji można namnożyć bakterii, które w takiej gęstwie się pojawią.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
To zależy kiedy skończyła się fermentacja piwa, jeśli kilka dni temu to ok, ale zakładam ze raczej kilka tygodni temu wiec nie wykorzystywałbym takiej gęstwy. Osobiście nie używam gęstwy starszej niż tydzień. 
Hmmm, fermentacja skończyła się już że 2-3 tygodnie temu, jeszcze nie zdążyłem rozlać. Liczyłem, że lepiej trzymać drożdże w przefermentowanym piwie niż w wodzie i w lodówce. Sam już nie wiem?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jaki to szczep drożdży. Jeśli można je kupić za 20-30 pln, to naprawdę najtaniej będzie wyrzucić i kupić nową fiolkę. Jeśli to jakiś unikat, to przeczytaj artykuły DanielaN o drożdżach: 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.